Osebna zgodba: Takšna je grozljiva realnost, ko gre povečanje prsi narobe

Osebna zgodba: Takšna je grozljiva realnost, ko gre povečanje prsi narobe (foto: profimedia) profimedia
14. 4. 2022

Po 13. mesecih od Rebekine* preventivne mastektomije in rekonstrukcije prsi se je zvrstilo že več kroničnih in drugih zdravstvenih težav.

Njeni lasje so začeli izpadati. Ni morala spati. Nenehno ji je bilo slabo in imela je otečene bezgavke. V njenih rokah so bili ves čas mravljinci. Še nikoli se ni počutila slabše. 

Kot nosilka gena BRCA1 ima Rebeka* veliko možnosti, da tekom življenja zboli za rakom dojk, zato se je odločila za preventivni poseg, s katerim bi to preprečila. "V življenju še nikoli nisem naredila nečesa, čemur sem tako zelo nasprotovala, vendar so bile možnosti za raka na dojki prevelike, zato nisem imela izbire. Februarja leta 2019 sem prestala operacijo, pri kateri so mi odstranili in rekonstruirali dojke. Jokala sem celo pot v operacijsko sobo."

Po nasvetu kirurga, se je odločila, da ji takoj vstavijo silikonske vsadke. "Kirurg mi je povedal, da je mentalno zdravje žensk, ki se prebudijo z vsadki in dojkami, četudi ne svojimi, veliko boljše od tistih, ki si prsi samo odstranijo. Nisem bila primerna kandidatka za drugačne posege in nisem hotela uporabiti svojih mišic in tkiva. Prav tako nisem hotela biti popolnoma brez dojk, zato nisem niti razmišljala o čem drugem kot o vsadkih. Samo naredila sem, kot mi je svetoval kirurg."

Po operaciji si Rebeka nikoli ni popolnoma opomogla. 

V naslednjem letu je trpela za neštetimi zdravstvenimi posledicami operacije, na katere je ni nihče opozoril. Med drugim se je borila z nenehno utrujenostjo in možgansko meglo. Nenehno je pozabljala in težko je izvajala običajne vsakdanje aktivnosti. 

"Obiskala sem mnogo zdravnikov in kirurga, ki me je operiral. Ta me je testiral za avtoimune bolezni in naredil veliko krvnih preiskav. Imela sem celo goro simptomov: izpadanje las, slabost, anksioznost ... Na koncu so mi diagnosticirali kar dve avtoimuni bolezni, ki jih nisem imela pred vstavljanjem vsadkov." Poslabšal se ji je tudi zdravstven problem iz preteklosti.

"Po 13 mesecih je bilo moje zdravje tako slabo, da sem se odločila za odstranitev vsadkov.

Od takrat sem bila veliko bolj zdrava in srečna. 

Samo po dveh tednih je izginil občutek mravljinčenja v rokah. Utrujenosti sem se znebila v kakšnem mesecu in ponovno vsak dan telovadila. Zdravniki so zgolj zdravili moje težave, niso pa iskali vzroka zanje. Vedno, ko sem si drznila predlagati, da je nekakšna povezava med vsadki in mojimi težavami, so me zavrnili. 

Sedaj sem zelo vesela, da so vsi simptomi izginili in krvna slika je spet normlana. Ponosna sem nase, da sem sprejela to težko odločitev."

Bolezen prsnih vsadkov (še) ni uradno priznana diagnoza, vendar je mnogo raziskav spet usmerjenih v ugotavljanje simptomov in tveganj. 

"Veliko kirurgov sploh ne opozori na možnost pojava te bolezni. Imela sem celo posvet z zdravnikom, ki je rekel, da je bolezen prsnih vsadkov psihosomatska (samo v moji glavi), saj naj ne bi obstajali fizični dokazi zanjo. Pohvalil se je, da je opravil že 60 do 70 posegov povečanja dojk in da se zdravje 80 % njegovih pacientk po operaciji izboljša."

Na žalost zgodba ni osamljena, obstaja veliko primerov, ko pacientke niso obveščene o možnih zapletih in se morajo z njimi spopasti same. 

*Ime je spremenjeno

Vir: Mamamia