Poleg tega, da odlično dišijo, lahko ta eterična olja zmanjšajo simptome prehlada

Poleg tega, da odlično dišijo, lahko ta eterična olja zmanjšajo simptome prehlada (foto: Profimedia) Profimedia
6. 12. 2022

Eterična olja nadvse uporabna že tisočletja. Vsako eterično olje nastane kot skupek rastline iz njenih korenin, listov, semen, plodov in cvetov.

Glede na značilnosti posamezne rastline prevzame določene zaželene lastnosti, ki nam lahko bistveno pomagajo za ohranjanje ravnovesja telesa in duha. Nekatera eterična olja odlično pomagajo tudi v zimskem času pri prehladnih obolenjih. Katera so med njimi? 

Limona  

Eterično olje limone učinkovito pomaga med prehladi. Med drugim olajša proces dihanja, odmaši zamašene dihalne poti in vpliva na izboljšanje imunosti telesa. ima močne antibakterijske lastnosti, kar pomaga pri boju s sezonskim prehladi.  

Sivka

Eterično olje sivke je tako rekoč vsestransko. Njegove lastnosti močno vplivajo na bronhitis, astmo, kronični kašelj in okužbe dihal. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti je odlično za uporabo pozimi. Deluje pa tudi pomirjevalno in pomaga prej zaspati.

Poprova meta

Olje poprove mete močnejše od drugih eteričnih olj, zato za njegov učinek zadostuje že kapljica ali dve. Eterično olje poprove mete je nadvse primerno pri soočanju z alergijami na suh zrak ter močno sredstvo, ki v prehladnih dneh zopet odpre nosnice. Je tudi odlična pomoč v boju proti glavobolom, odlično pa vpliva tudi na dvig ravni energije.

Origano

Origano ni zgolj začimba, ki jo dodajamo jedem, temveč ima mnogo prednosti tudi kot eterično olje. Origano so že v srednjem veku uporabljali za zdravljenje različnih okužb, dokazano pa deluje proti kar 25 vrstam bakterij. Je močan antioksidant. Pomaga odstraniti nakopičeno sluz v grlu in nosu, kar olajša dihanje in občutno razbremeni sinuse. Omeniti velja tudi, da pomaga pri uravnavanju menstrualnega cikla ter tudi pri ohranjanju zdravja črevesja.

Cimet

Vonju po cimetu se v zimskem času v naših domovih skorajda ne gre izogniti. Poleg tega, da je cimet v božičnem pecivu in koristen tudi za mnoge zdravilne pripravke, je eterično olje cimeta eden najbolj zdravih na svetu.  

Raziskave so pokazale, da cimet učinkovito pomaga pri boju proti kandidi, ter pri sladkorni bolezni, saj uravnoveša raven sladkorja v krvi, poleg tega pa je pravi zimski zaveznik. Učinkovit je v boju proti okužbam dihal, njegova redna uporaba pa močno spodbuja imunski sistem in dovzetnost telesa za različne viruse.

Kako uporabljati eterična olja?

Eterična olja lahko uporabljamo na različne načine. Nekatera lahko vtremo v kožo, ki jih bo vsrkala in prenesla v telo. Lahko jih uporabimo tudi kot inhalacije, ki bodo na naše telo vplivale preko voha (v ta namen se uporabljo oljni difuzorji), ali pa v kopelih, kjer bo olje istočasno delovalo na naše telo tako z vpijanjem v kožo kot z vdihavanjem. 

Preberite še: Osebna trenerka razkriva skrivnost tistih, ki pojedo veliko in vseeno izgledajo dobro  Ali pa: TO so nenavadni znaki, da vam GLUTEN škodi