Poznate zgodnje znake multiple skleroze? Najpogosteje zbolevajo ženske med 20. in 40. letom starosti

Poznate zgodnje znake multiple skleroze? Najpogosteje zbolevajo ženske med 20. in 40. letom starosti (foto: profimedia) profimedia
9. 4. 2021

Megleni vid, mravljinčenje, utrujenost, šibkost in omotica še ne pomenijo nujno resne bolezni. Lahko pa je tak simptom prvi znak zgodnje multiple skleroze (MS).

Vzrokov za nastanek multiple skleroze (MS), bolezni, ki prizadene osrednji živčni sistem in lahko človeku čez noč spremeni življenje, še ne poznamo. Vemo pa, da pri tej kronični vnetni avtoimuni bolezni zbolevajo osebe med 20. in 40. letom starosti, pogosteje ženske kot moški.

Prav tako MS prizadene vsako osebo drugače – lahko je izredno blage oblike ali pa hujše, zato je diagnozo pogosto težko določiti. Resna bolezen prizadene osrednji živčni sistem in moti komunikacijo med možgani in drugimi deli telesa, zato je toliko bolj pomembno, da smo pozorni na spremembe v našem telesu.

profimedia

Mnogi, ki so jim diagnosticirali MS, se spominjajo, da so se na vrtiljak diagnoze podali, ko so obiskali nevrologa zaradi izgube vida na enem očesu. Vzrokov za težave z vidom je sicer lahko več, vendar pri boleči izgubi vida ali zamegljenosti na enem očesu, ki traja več kot nekaj dni, obisk zdravnika ni odveč. Mnogi namreč ta simptom opisujejo kot »gledanje skozi zamazana sončna očala na eni strani«.

profimedia

Drugi doživijo paralizo obraza, občutek, kakor da se je ena stran obraza povesila. Simptom MS je lahko tudi šibkost ali otrplost okončin. Vsi smo že občutili otrplost ali mravljinčenje v roki ali nogi, potem ko smo spali v neprijetnem položaju ali predolgo napačno sedeli. Če občutek po uri ali dveh popusti, ni razlogov za skrb. Če pa vztraja več kot dan ali dva, je ne prezrite.

Spremljevalka MS je lahko tudi vrtoglavica. Lahko jo povzroča več stvari, pri MS je praviloma hujša in traja vsaj dva dni, ljudje pa pogosto povedo, da imajo težave pri hoji po hodniku, saj so izgubili občutek za ravnotežje.

Ena od stvari, ki jo zdravniki iščejo pri MS, je ta, da vsi ti simptomi trajajo več kot nekaj dni. Poleg tega so simptomi MS subakutni, kar pomeni, da se ne pojavijo tako nenadoma kot recimo simptomi kapi in se sčasoma počasi poslabšajo. S pravočasno diagnozo vam lahko zdravljenje pomaga pri boljšem obvladovanju simptomov in celo upočasni napredovanje bolezni.