Se vam v vročih dneh poti obraz? Tako boste odpravili to težavo

9. 7. 2024
Deli
Se vam v vročih dneh poti obraz? Tako boste odpravili to težavo (foto: Instagram @leni.pie (Posnetek zaslona))
Instagram @leni.pie (Posnetek zaslona)

Kako odpraviti znojenje po obrazu?

S poletjem pride tudi prekomerno potenje. Posebej nadležno je potenje po obrazu, in če imate prav ta problem, preverite, kako si lahko pomagate.

Znojenje ni nič nenavadnega in je poleti še intenzivnejše, ker so temperature višje in se telo želi ohladiti. To pomeni, da morate tekočine nadomestiti, da ne postanete dehidrirani. Potimo se iz vseh delov telesa, eni bolj kot drugi, zagotovo pa je zelo nadležno, ko začutite kapljice znoja na obrazu. 

Ne spreglejte:

Kako ukrepati, če se potimo po obrazu? 

Čeprav ne povsem, lahko do določene mere nadzorujete, koliko se potite po obrazu. Bodite pozorni na naslednje: 

Hidracija

Mogoče predvidevate, da se boste bolj potili, če boste spili več vode, vendar to ne drži. Hidracija pomaga nadzorovati telesno temperaturo, zato se ne boste potili bolj, pač pa manj. Telo proizvede več znoja, ko je dehidrirano, saj se želi ohladiti. 

Zato je prvi korak ta, da kupite steklenico za vodo in jo vedno nosite s seboj, posebno v visokih temperaturah. 

Pazite pri hrani

Kar nekaj hrane pospešuje znojenje, tudi po obrazu. Najbolj znana je čokolada, zelo začinjena in pekoča hrana in citrusi. Pekoča hrana vsebuje kapsaicin, ki možganom signalizira, da nekaj v telesu gori, zato se odzovejo s potenjem, da bi shladili telo. 

Pazite tudi pri vnosu kofeina in alkohola. Najbolje bo, da po različnih jedeh in pijačah opazujete svoje telo: se znojite? Tako boste najbolje vedeli, kje morate paziti. 

Antiperspiranti za obraz

Ne, niso vsi antiperspiranti za pazduhe, obstajajo tudi takšni za obraz, stopala in druge dele telesa. Deluje tako za obraz kot tudi okrog obraza (vrat, dekolte), vendar bodite previdni pri izbiri. Poiščite antiperspirante za občutljivo kožo in jih najprej preizkusite na manjšem delu telesa (npr. na roki) ter opazujte, kako se koža odzove. 

Če imate večje težave z aknami ali druge težave s kožo na obrazu, se pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom. 

Pri roki imejte osvežilne robčke

Robčki za obraz delujejo tako, da vpijajo znoj in odvečna olja, ki jih proizvede koža. Običajno so v manjšem pakiranju in ne bodo vzeli veliko prostora. Vendar bodite tudi tukaj pozorni, da izberete takšne, ki bodo odgovarjali vaši koži. Izognite se uporabi običajnih vlažilnih robčkov po obrazu, saj lahko dišave in druge sestavine razdražijo kožo. 

Če imate pri roki umivalnik, oplahnite obraz z vodo. 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren