15 simptomov za zgodnjo multiplo sklerozo (MS) pri ženskah

15 simptomov za zgodnjo multiplo sklerozo (MS) pri ženskah (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2019

Multipla skleroza je bolezen centralnega živčnega sistema, ki prizadene možgane in hrbtenjačo.  

Kaj se dogaja pri multipli sklerozi?

Povezave med možgani in deli telesa so prekinjene, kar se odraža v težavah z vidom, šibkosti mišic, problemi s koordinacijo, občutkom omrtvičenih udov in spominom. Če ste zadnje čase pogosto utrujeni, preverite spodnje znake in ukrepajte!

Leta 2018 je igralka Selma Blair javno oznanila, da ima znake zgodnje multiple skleroze, ki povzroča številne stranske učinke, kot so krči, megla v možganih in nespečnost. 47-letna igralka je bila sprva prepričana, da njene težave povzroča preščipnjen živec, zdravnik pa je nato po mnogih testih potrdil diagnozo MS,. Blairova sumi, da se je neozdravljiva bolezen začela pojavljati že kakih 15 let nazaj.

Na žalost ni enega samega testa, ki bi potrdil prisotnost bolezni, diagnoze so pogosto zgrešene in prvi znaki spregledani. Več, ko veste o znakih bolezni, lažje se z njo spopadete!

Zdravstvo ocenjuje, da po svetu kar 2.3 milijona ljudi trpi za MS. Preberite spodnje simptome in se posvetujte z zdravnikom.

Opozorilo: nekateri od navedenih simptomov lahko odražajo tudi povsem drugačne bolezni.

15 simptomov zgodnje multiple skleroze:

1. Pogosto vam zaspi stopalo

Vsi kdaj občutimo mravljince, če imamo noge dolgo časa v istem položaju in posledično niso dobro prekrvavljene. Če pa se neprijeten občutek ponavlja vse pogosteje in se seli tudi na druge dele telesa (roke, dlani), obiščite zdravnika. Mravljinčenje lahko nadomesti tudi občutek, da vas okončine pečejo ali pa so omrtvičene.

2. Pogosta utrujenost

Če traja več tednov, ne gre za splošno utrujenost, ki jo povzročata stres in prekomerno delo ter primanjkljaj spanca. Gre za znak, da MS uničuje živčne povezave.

3. Neredna menstruacija

MS vpliva na imunski sistem in lahko privede tudi do prekinitve mesečnega perila. Če se to zgodi le enkrat, še ni razloga za preplah, vkolikor pa že 3 mesece ali več nimate menstruacije in niste noseči, pa obiščite zdravnika.

4. Občasne težave s požiranjem ali govorjenjem

Govor in požiranje sta povezana in če ju možgani ne zmorejo več uravnavati, je to jasen znak, da je živčni sistem prizadet. Če ste že večkrat opazili, da govorite 'skozi nos' in se občasno slinite, obiščite zdravnika.

5. Nerodnost

Motorične sposobnosti so oslabljene in stvari vam padajo iz rok, zaletavate se, spotikate se ob hoji, izgubljate ravnotežje in pogosto padete … Vse to so znaki, da živci ne delujejo s polno močjo.

6. Nenadne spremembe v razpoloženju

Imate težave z opravljanjem več stvari hkrati (v večji meri, kot poprej, saj je znanstveno dokazano, da nikoli ne moremo vseh stvariti opraviti enako dobro, če jih delamo naenkrat), ste pogosto brez posebnega razloga depresivni, razdraženi, padate v nekontroliran jok ali smeh?

7. Drugačno dojemanje telesa

Mnogi pacienti poročajo, da se začnejo v svojem telesu drugače počutiti. Senzorične sposobnosti se spremenijo in občutljivost se poveča (na primer, ko se oblačite). Polovica ljudi, ki ima MS, zaznava tudi kronične bolečine in krče, ki se pojavljajo v mišicah. Lahko se počutijo tudi šibko, čutijo trzljaje ali imajo občutek neznanske teže v okončinah.

8. Nezmožnost ločevanja barv

Če ste imeli doslej dober vid, zdaj pa ne razločite več barv med seboj, je čas, da obiščete zdravnika. Optični nevritis je eden od najbolj očitnih in pogostih znakov za MS.

9. Pozabljivost

Kratkotrajni spomin vas je že nekajkrat pustil na cedilu. Ta teden ste že petkrat iskali ključe za avto, ne spominjate se več, kdaj ima vaš prijatelj rojstni dan, perilo ste oprali dvakrat zapored …

To so lahko tudi znaki za zgodnjo Alzheimerjevo bolezen, ki pa je pri ženskah zelo redka.

10. Zadrževanje vode v telesu

Veliko pijete, zelo malo pa hodite na stranišče. Če je odvajanje urina prekinjeno za celih 24 ur ali več, nujno obiščite zdravnika! Ta simptom je eden izmed najbolj pogostih, ki vodijo do pravilne diagnoze glede MS. Po drugi strani pa ljudje z MS pogosto čutijo nujo uriniranja in hodijo na stranišče bolj pogosto kot ostali. Včasih pride tudi do močenja postelje ponoči. Kar 80% bolnikov ni sposobnih zadrževati urina, pogosto se izmenjujeta tudi napihnjenost in diareja.

11. Vrtoglavica

Pogosta vrtoglavica je en izmed prvih simptomov MS pri ženskah. Občutek imate, da ste nestabilni in kar na lepem povsem brez orientacije, lahko vam je tudi slabo.

12. Težave s tipkanjem

Včasih ste obvladali svoj telefon, zdaj pa vam že kratko sms sporočilo predstavlja velik napor.

13. Pomanjkanje spolne želje

Vzburjenost se začne v živčnem sistemu – vaši možgani pošljejo sporočilo spolnim organom in postanete razvneti. Ljudje, ki imajo MS, pa te povezave ne doživljajo več. Telo ne zazna, da je čas za akcijo, četudi ste mentalno pripravljeni na seks. Kar 72% ženskih pacientk ima težave s spolnostjo, ki se kažejo v suhosti nožnice in tudi v manjši občutljivosti ščegetavčka.

14. Težave z zaznavanjem temperaturnih razlik

Če vaše dlani ne ločijo več toplega od hladnega, je čas za obisk zdravnika.

15.  Nobena druga diagnoza ne ustreza

Multiplo sklerozo je blazno težko odkriti. Če so vas na podlagi določenih simptomov testirali za različne bolezni in niso prišli do učinkovitih rezultatov, obstaja velika verjetnost, da imate MS. Bolezen se pri vsakem človeku malo drugače odraža; ni dveh povsem enakih primerov, pravijo zdravniki.

Preberite še:

vh

Vir: Women's Health Mag