7 subtilnih znakov sladkorne bolezni, na katere morate biti pozorni

7 subtilnih znakov sladkorne bolezni, na katere morate biti pozorni (foto: Profimedia) Profimedia
12. 10. 2022

Sladkorno bolezen je težko prepoznati, obenem pa je zgodnje odkrivanje ključnega pomena. Bodite pozorni na manj opazne, subtilne znake.

Sladkorna bolezen tipa 2 je ena najpogostejših zdravstvenih težav v sodobnem svetu. Najpogosteje se pojavi pri odraslih ter starejših posameznikih, vzroki pa so lahko različni: od genetske predispozicije, do neustreznega življenjskega sloga.

Omenjena bolezen pa pogosto nima izrazitih znakov, temveč subtilne simptome, ki jih lahko hitro spregledamo. Zato je še toliko pomembneje, da ste pozorni na naslednje znake, ki lahko nakazujejo na sladkorno bolezen.

Utrujenost

Izkazalo se je, da so sladkorni bolniki pogosto utrujeni. Tukaj ne gre za običajno utrujenost, ki jo je mogoče odpraviti s počitkom, temveč za dolgotrajno, kronično utrujenost, ki je prisotna kljub zadostni meri počitka.

Pogostejše uriniranje

Do pogostejšega uriniranja pride zaradi nastajanja odvečnega sladkorja, ki se kopiči v krvi. To kopičenje povzroči, da ledvice "delajo nadure", ko poskušajo absorbirati ali filtrirati odvečni sladkor. Posledica takšnega delovanja ledvic je tudi pogostejše uriniranje.

Žeja

Zaradi pogostejšega uriniranja pogosto prihaja tudi do nenadne povečane žeje, tudi takrat, ko niste telesno aktivni in ko niste v visokih temperaturah.

Lakota

Sladkorna bolezen vpliva tudi na vaš apetit. Morda boste opazili, da ste naenkrat veliko bolj lačni, morda pa kljub povečani količini zaužite hrane opazite tudi izgubljanje teže.

Težave z vidom

Simptom, ki ga pogosto povezujemo s staranjem in spremembami življenjskega sloga, je lahko tudi eden od zgodnjih znakov sladkorne bolezni. Slednja lahko sčasoma privede celo to izgube vida, zato je še bolj pomembno, da bolezen pravočasno prepoznate in ustrezno zdravite.

Sadni okus v ustih

Čutite v ustih nekakšen saden, sladek okus, kljub temu, da niste uživali nobene hrane? Se zjutraj zbudite z nekoliko dišečim dahom? To je še en znak sladkorne bolezni, ki ga nikakor ne smete prezreti.

Mravljinčenje ali otopelost stopal

Sladkorna bolezen lahko povzroči poškodbe žil in živčnega sistema. To se pogosto kaže tudi tako, da brez razloga čutite mravljinčenje, pekoč občutek ali otopelost v stopalih.

V kolikor sumite, da imate sladkorno bolezen, se nemudoma posvetite s svojim zdravnikom, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave.