7 znakov, da boste morda doživeli srčno kap

7 znakov, da boste morda doživeli srčno kap (foto: Profimedia) Profimedia
12. 4. 2019

V filmih pogosto vidimo, kako se  človek kar na lepem zgrudi na tla in umre zaradi srčne kapi. V resničnem življenju pa ni skoraj nikoli tako – obstajajo mnogi simptomi, ki vam lahko namignejo, da ste nagnjeni k srčni kapi. Preberite, na kaj morate biti pozorni!

Sodeč po najnovejših statistikah ima kar 50 procentov Američanov neko obliko srčne bolezni. Problem je v tem, da veliko ljudi ignorira simptome, kar vodi v srčno kap.

Če opazimo te znake, lahko preprečimo hude posledice:

1. Fizična izčrpanost

Če se vam vsakodnevna vadba kar na lepem zdi težka, ali pa ste nenadoma izčrpani ob normalnih dnevnih aktivnostih, potem je čas, da obiščite zdravnika, pravi Manhattanski kardiolog Robert Segal.

Morda gre za nepravilno delovanje srčnega prekata, kar povzroči slabo cirkulacijo krvi. V tem primeru srce dovaja kri v organe, ki jo najbolj potrebujejo, torej v srce in možgane, manj pa je gre v ostale dele telesa in v mišice, kar povzroča hud občutek utrujenosti tudi po dobrem celonočnem spancu.

2. Moški izgubijo erekcijo

Penis nabrekne, kadar dobi dovolj krvi. Vkolikor so žile poškodovane in do tega ne pride, obstaja velika verjetnost, da so poškodovane tudi tiste okrog srca. Če se vam samo enkrat ali dvakrat zgodi, da erekcija zataji, še ni razloga za skrb - morda ste samo preobremenjeni z delom ali utrujeni. Če pa gre za ponavljajoč problem, potem nujno obiščite zdravnika.

3. Med hojo vas zagrabi krč v nogah ali v bokih

Pogost znak za periferno arterijsko bolezen, ki zmanjša pretok krvi v ude, glavo in želodec. Ko v noge ne pride dovolj krvi, to začutite kot krč, ki se počasi pomika proti bokom.

Večina ljudi, ki so preživeli srčno kap, se spominja, da jih je prej večkrat zagrabil krč v nogi, oziroma, da so se morali pogosto ustavljati med hojo, da so krče ublažili. Periferna arterijska bolezen pogosto vodi v srčno kap, saj se ob tem mašijo tudi žile okrog srca.

4. Resne težave s smrčanjem

Če smrčite kot žaga in med spanjem pogosto hlastate za zrakom, je to lahko znak, da imate apnejo v spanju. Ta spalna motnja lahko poveča vaše možnosti za srčno kap, če je ne zdravite. Pavze med dihanjem lahko povzročijo ogromen stres za telo, dvignejo krvni tlak in povzročijo neenakomerno bitje srca.  Vse to povečuje možnosti za srčno  kap.

TEST: Ali je moje smrčanje nevarno?

5. Pogosto vam je slabo

Včasih so občutek slabosti v želodcu, spahovanje, riganje in motnje v prebavi samo znak, da imate trebušno virozo, lahko pa gre tudi za kaj resnejšega.

»Naš živčni sistem včasih zameša signale, ki prihajajo iz različnih delov telesa,« pravi James Park, direktor Heart and Vascular Program. Živčevje v gastronomskem traktu je tesno povezano z živci srca. Lahko da imate problem v srcu, pa ga boste najprej začutili v želodcu. Kako ločiti med trebušno virozo in napovedjo srčne kapi? Prvi ogroženosti za srčno kap, se težave povečajo ob fizični aktivnosti in občutno zmanjšajo, kadar počivate.

6. Nenadoma ste postali anksiozni

Študije kažejo, da imajo ženske, ki trpijo za anksioznostjo, slabši krvni pretok. Za moške ti dokazi sicer ne obstajajo, ampak mnogi znaki anksioznosti so tudi znaki ogroženosti za srčno kap:

  • bolečine v prsih,
  • razbijanje srca,
  • zasoplost.

»To lahko potencialno zakrinka težave s srcem, kar se odraža v prepozno postavljeni diagnozi in primernem zdravljenju,« razloži Segal.

Anksioznost lahko dodatno obremeni vaše srce, ker občutek napetosti zoža žile in pospeši srčni utrip.

7. Zabuhlost ali napihnjenost

Včasih smo zabuhli, ker smo zaužili preveč slan obrok, lahko pa gre za znak srčnega popuščanja – ker je srce preveč utrujeno, ne odvaja krvi v vse dele telesa enakomerno, kar povzroči zastoj tekočin v telesu. Lahko opazite tudi povečanje telesne teže ali občutek, da so vam čevlji premajhni.

Če se kaj od naslednjega pojavlja več dni zapored, obiščite zdravnika:

  • Zatekanje nog
  • Zatekanje gležnjev
  • Zatekanje podplatov
  • Napihnjenost v trebuhu

Preverite še: Opozorilni znak kapi, ki ga zlahka spregledamo 

In ...

Vir: Men's health

Foto: Profimedia