9 nasvetov, da boste to jesen in zimo ostali zdravi

9 nasvetov, da boste to jesen in zimo ostali zdravi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 11. 2015

V novembru se običajno začne obdobje prehladov, vendar obstaja kar nekaj enostavnih trikov, s katerimi lahko prelisičite viruse in okrepiti svoj obrambni mehanizem – za vas smo izbrali 9 najboljših!

1. Med listje

Ni se vam sicer treba uleči vanje, vendar tudi jeseni ne smete pozabiti na redne sprehode po svežem zraku. Še vedno je tudi dovolj sonca, da si napolnite zaloge vitamina D. Dovolj je, če vam sije v obraz in na roke – torej si med sprehodom malce zavihajte rokave! Če imamo namreč v sebi premalo omenjenega vitamina, se hitreje prehladimo.

2. Zdrave bakterije

70 odstotkov našega imunskega sistema se nahaja v črevesju. Jeseni zato zaužijte nekoliko več jogurtov in kefirja. Mlečnokislinske bakterije namreč tudi dobro poskrbijo za naš imunski sistem. Predvsem kadar zaužijemo preveč sladkorja in antibiotikov.

3. Zaščita z zelenim smutijem

Špinačni koktajl s hruškami

Za smuti potrebujete:

  • 100 g špinače,
  • 2 hruški (zrezani na četrtine),
  • 1 banano,
  • sok 1 limete,
  • 1 šopek mete brez stebel
  • in 400 ml vode.

Vse skupaj stresite v mešalnik, zmeljite in končano! Z njim boste požirek za požirkom poskrbeli za nastajanje belih krvnih telesc in za obrambo telesa.

Poskusite tudi smuti s krešo, peteršiljem in ingverjem.

Lahko pa si prenesete kar celo knjižico receptov in se vso jesen in zimo sladkate z zdravimi smutiji. Knjižico najdete na povezavi Smuti za vsak dan.

4. Vroče-hladno

Če se redno potite v savni in se pozneje ohladite v vodi ali zunaj, uspešno pripravite svoje telo na hladen zimski zrak. To vas pripravi na menjavo zunanjih hladnih temperatur in toplih v notranjih prostorih.

Ste že bolni? V tem primeru savna ni priporočljiva, ker bo obremenila vaše telo. Pomagajte si s grelnikom.

5. Vitaminski koktajl

Imunski sistem za dobro delovanje potrebuje cink (morski sadeži, pšenični otrobi, indijski oreščki) in vitamin C. Posebno veliko ga je v rakitovcu, poleg tega pa vsebuje tudi vitamine B, A in E, železo in magnezij. Sokove iz rakitovca lahko kupite v specializiranih prodajalnah z bio prehrano.

Namig: štiri tedne vsak dan v napitek ali mislije primešajte dve do tri žlice.

Več: Cink - superjunak med minerali

6. Trik zdravnikov

Zdravniki med prehladno sezono dihajo skozi nos in ne skozi usta. Zakaj? Drobne dlačice v nosu prečistijo povzročitelje bolezni iz zraka.

Ne pozabite si tudi umivati rok. Večina povzročiteljev bolezni se z rok preseli v nos in usta ...

7. Fit na pritisk prstov

Za zelo dobro obrambo se je izkazala akupresura. Pomembna točka je na hrbtni strani dlani, tik med palcem in kazalcem (na fotografiji). Lahno pritisnite ter nato trkajte po točki 2 minuti.

Tudi dobro: dve minuti lahno krožno masirajte predel na zunanjih kotičkih očes, tam, kjer se končajo obrvi. Če želite, lahko oči zaprete.

8. Dobro počutje iz kadi

Če imate kad in neobčutljivo kožo, boste telo dobro pripravili na zimo v dišeči aroma kopeli. V topli vodi se pospeši prekrvavitev, para zmehča sluznico, telo in duša se sprostita. Po kopanju se dobro obrišite, zavijte v odejo in pojdite v posteljo.

Recept: zmešajte po 1 žlico morske soli in medu ter po 1 kapljico sivkinega in borovega olja ter olja belega čajevca in čajevca in mešanico zlijte v kopel. Kupite lahko tudi že pripravljene mešanice.

9. Pomoč iz lekarne

Telo si običajno lahko pomaga kar samo. To mu otežijo stres, nikotin in pomanjkanje gibanja. Naravna zdravila, ki pomagajo: ginseng, slamnik in kaplandska pelargonija.