Po 40. letu bi jih morali obvezno uživati: 3 živila, ki zmanjšujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen

22. 8. 2024
Deli

Alzheimerjeva bolezen je ena izmed pogostejših bolezni, ki v svetovnem merilu vsako leto prizadenejo veliko število ljudi. 

Tveganje za nastanek te progresivne nevrodegenerativne bolezni se ne poveča le s staranjem, zato je že tekom življenja smiselno tudi z zdravim življenjskim slogom in kakovostno prehrano preventivno poskrbeti, da bo na starost čim manj težav.

Nevrologinja, dr. Almira Gimranova je razkrila tri živila, ki so nadvse koristna za zdravje in hkrati preprečujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen in sicer za kar 50 odstotkov.    

Ne spreglejte:

Katera živila zmanjšujejo tveganje, da se razvije Alzheimerjeva bolezen?    

1. Mastne ribe  

Ribe, ki so polne zdravih omega tri maščobnih kislin, med katerimi so na primer losos, tuna in skuša, blagodejno vplivajo na možganske celice in zmanjšujejo vnetne procese. Vsebujejo DHA, ki ima pri delovanju možganov poglavitno vlogo saj dokazano izboljšuje spomin.  

Marsikje po Sloveniji sneži: kje ga bo zapadlo največ

Med drugim mastne ribe koristijo tudi za zdravje sklepov in kosti, prav tako blažijo morebitne bolečine v sklepih, ki so posledica artritisa in podobnih bolezni. Vsebujejo bogato vrednost magnezija, vitamina C, mangana in vitamina D, ki je znan po ugodnem vplivu na kosti.  

2. Raznovrstno jagodičevje  

Tudi uživanje jagodičevja zmanjša verjetnost, da se razvije Alzheimerjeva bolezen. Po 40. letu je priporočljivo vsak dan uživati raznovrstno jagodičevje, med katerim so ​​maline, borovnice, robide in podobno.  

Ob tem velja omeniti, da je jagodičevje vključeno tudi v dieto MIND, ki je postala prepoznavna po tem, ko so raziskovalci pri 1000 starostnikih dokazali, da so imeli tisti, ki so se je držali, 50 odstotkov manj tveganja za razvoj demence, kot tisti, ki se je niso.    

Jagodičevje, maline in borovnice.

Uživanje jagodičevja zmanjša verjetnost, da se razvije Alzheimerjeva bolezen.

profimedia

3. Oreščki

Navsezadnje tudi uživanje oreščkov vpliva na manjši upad kognitivnih sposobnosti, ki se pri nekaterih ljudeh pojavi s starostjo. Oreščki vsebujejo vitamin E, ki možganske celice ščiti pred poškodbami, oksidativnim stresom in vnetnimi procesi.  

Predvsem orehi v primerjavi z drugimi oreščki, vsebujejo do tisočkrat večjo količino zdravih omega-3 maščobnih kislin. Orehe je koristno imeti pri roki, saj redno uživanje pomaga zmanjšati stres, pripomore pa tudi k znižanju vrednosti slabega holesterola v krvi in zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni.   

Povzeto po: index.hr

Takšna jajca so najbolj škodljiva za zdravje: holesterol povzdignejo v nebo in ogrožajo zdravje srca, mnogi pa jih obožujejo

Preverite še podkast epizodo s psihoterapevtom:

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec