Bodite pozorni: 9 opozorilnih znakov, da imate težave s ščitnico

Bodite pozorni: 9 opozorilnih znakov, da imate težave s ščitnico (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2022

Ščitnica je zadolžena za proizvajanje hormonov, ki so ključnega pomena za presnovo in delovanje možganov. Neuravnoteženo delovanje ščitnice lahko povzroči številne zdravstvene težave. 

Neuravnoteženo delovanje ščitnice lahko povzroči številne zdravstvene težave.   Katerih je 9 simptomov, ki so pogosti znaki, da ščitnica proizvaja preveč ali premalo hormonov?

Utrujenost

Nespečnost je lahko znak, da ščitnica proizvaja preveč hormonov. Po drugi strani pa povečana utrujenost in nagnjenost k spanju (utrujeni ste tudi po celotni noči spanja ali pa ste zaspani čez dan) kažeta na hipotiroidizem, torej na stanje, ko ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov.  

Suha koža

Simptom nepravilno delujoče ščitnice je navadno tudi suha in srbeča koža, kar je v veliki meri posledica upočasnjene presnove, ki je prav tako problematična pri težavah s ščitnico.

Nepojasnjena tesnoba in duševne težave

Če se počutite nervozni in depresivni brez posebnega razloga, imate morda prekomerno delovanje ščitnice, ki lahko povzroči celo napade panike. Zaradi nezadostnega delovanja ščitnice se lahko pojavi občutek duševne izgubljenosti, depresije, pozabljivosti in težav s koncentracijo.  

Izguba želje po spolnosti

Stranski učinek motenj ščitnice je lahko tudi manjša želja po spolnosti ali pa tudi popolna izguba želje po spolnih aktivnostih. K nizkemu libidu prispeva premalo ščitničnega hormona.  

Izpadanje las

Tudi redčenje las in predvsem obrvi je lahko znak bolezni ščitnice. Tako premalo delujoča kot čezmerno delujoča ščitnica moti cikel rasti las, kar lahko oslabi in poveča izpadanje las ter večkrat tudi kot izpadanje dlak na zunanji strani obrvi.  

Pridobivanje teže

Ob številnih drugih dejavnikih, zaradi katerih se poveča teža, je eden izmed njih lahko tudi problem s ščitnico. Pri hipotiroidizmu se metabolizem in izgorevanje hrane upočasnita, kar lahko povzroči povečanje telesne teže, ter tudi obratno, hipertiroidizem pospešuje metabolizem, zato imate lahko več energije in shujšate.  

Prekomerno znojenje  

Prav tako so pokazatelji problemov s ščitnico nemalokrat tudi občutek vročine in obilno potenje, tudi v situacijah brez stresa ali napora.  

Ginekološke težave

Skrajšan menstrualni ciklus je eden od tipičnih znakov čezmernega delovanja ščitnice. Če ščitnica proizvaja premalo hormonov, lahko menstruacijo težje prenašamo in traja dlje. Težave s ščitnico povečajo tveganje za neplodnost in spontani splav.

Hripavost

Hripavost, spremembe v glasu in cmok v grlu so pogosti znaki motenj delovanja ščitnice. Te spremembe lahko preverite tudi s pregledom vratu ob katerem boste opazili ali je vrat brez posebnosti ali pa ima znake otekline ščitnice. Ob morebitnih spremembah se posvetujte s svojim zdravnikom. 

Preverite tudi: TO so prvi znaki raka na modih!