Bodite pozorni na TE znake, ki kažejo na možganski tumor

Bodite pozorni na TE znake, ki kažejo na možganski tumor (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2022

Nekateri znaki možganskega tumorja so zelo vsakdanji, a morate vseeno nanje biti pozorni.

Možganski tumor je sicer precej redek pojav, ki prizadene približno 1% prebivalstva. Težava pa je v tem, da so simptomi bolezni precej blagi in se jih zamenjuje za druge težave.

Pogosti in vztrajni glavoboli

Ena izmed pogostih težav, ki nakazuje na številne bolezni so glavoboli. Nastanejo lahko tudi zaradi možganskega tumorja. V tem primeru se glavoboli sčasoma poslabšajo in so pogosto prisotni, ko se zjutraj zbudite. Bolečina se lahko zelo razlikuje ne glede na velikost ali stopnjo rasti tumorja. 

Težave z vidom

Kot posledica možganskega tumorja se lahko zgodi, da imate težave z vidom; vidite slabše oziroma bolj megleno. Sprememba je tako mala, da jo sicer zelo težko sploh zaznati, a če jo, se posvetujte z zdravnikom.

Motnje govora

Zaradi možganskega tumorja lahko pride tudi do težav z govorom - lahko imate težavo tvoriti smiselne stavke, začnete nenadno jecljati ali pa se vaš govor upočasni in postane manj razumljiv.

Nihanje razpoloženja

Možganski tumor lahko privede tudi do nihanja razpoloženja ali celo duševnih težav, kot so depresija, anksiozna motnja ter druge.

Težave s sluhom ali zvonenje v ušesih

Kot posledica možganskega tumorja imate lahko tudi težave s sluhom; slabše slišite ali celo oglušite na eno uho, lahko pa se pojavi tudi pogosto in neutemeljeno zvonenje v ušesih.

Težave z ravnotežjem

Pride lahko tudi do težav z ravnotežjem ter otežene hoje oziroma premikanja.

V kolikor sumite na možganski tumor, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo napotil na morebitne preiskave.

Značke: glavobol tumor