Kako se zaščitimo pred težavami s hrbtom?

Kako se zaščitimo pred težavami s hrbtom? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 12. 2012

Bolečine v križu in napete mišice ramenskega obroča. To pozna skoraj vsakdo. Kako se lahko zaščitimo pred tovrstnimi težavami s hrbtom?

Približno 70 odstotkov ljudi ima vsaj enkrat letno težave s hrbtom. Med njimi je vedno več tudi mladih ljudi.

Kaj so vzroki te ljudske težave?

In kako se zaščitite pred njimi in kako se pravilno obnašati?

Glavni vzrok za težave so oslabele in napete mišice, kar največkrat nastane zaradi premalo gibanja, sedečega opravljanja dela, napačne drže in tako imenovanih biomehaničnih dejavnikov tveganja (napačno dvigovanje).

Pogosto se pri bolečini prepletajo telesni in psihični vzroki, ko psihične težave 'obvisijo' na hrbtu. Posledica so napete mišice in napačna drža. Zato je za vse prizadete izredno pomemben boljši, bolj osveščen pristop do stresa.

Tveganje za izpad medvretenčne ploščice – diska

Ko se oslabelim mišicam in napačnim držam pridruži še prevelika telesna teža ali prirojena slabost veznega tkiva, se pogosto pojavi diskus hernija – izbočenje ali izpad medvretenčne ploščice. Takrat mehko zdrizasto jedro diska, ki deluje kot blažilnik med kostnimi vretenci, zdrsne ven in lahko pritisne na živce.

Tako nastopi huda, nenadna bolečina, ki bolnika zelo pesti. Včasih je potrebna operacija. Poleg tega so danes na razpolago tudi druge metode: prizanesljivo minimalno zdravljenje s katetrom ali laserjem. Bolniki so hitreje zopet na nogah kot po operacijah.

Vsak dan prijazno s hrbtenico!

Kako se lahko zaščitimo pred težavami s hrbtom? Najboljša za zdravo hrbtenico sta pravilna telesna drža in krepitev ter vzdrževanje močnih, elastičnih mišic hrbta in trebuha. Redna vsakodnevna vadba je lahko prijeten del vsakdana.

  • Že zjutraj po prebujenju se dobro pretegnite, iztegnite, da svoje mišice in vezi prebudite in pripravite na delo. Namig: kdor se zravna (dvigne) postrani, ščiti svojo hrbtenico.
  • Tudi med delom lahko vadimo: ne telefonirajte iz pisarne v pisarno, pojdite tja in povprašajte ali telefonirajte stoje!
  • Ob pisalni mizi držite svoje komolce, kolena in kolke po možnosti pod pravim kotom. Nogi naj plosko ležita na tleh, tako razbremenite ledveno hrbtenico.
  • Sedite dinamično, zavestno se večkrat presedite, ko sedite na stolu, kavču ali v naslonjaču!
  • Ne sramujte se in se kar malo zvijajte!
  • Pri nošenju bremena razporedite težo enakomerno na obe roki ali pa menjajte stran. Zelo priporočajo nahrbtnik.
Pravilna lega v postelji

Veliko časa preživimo v postelji. Za kar nekaj hrbtnih težav je kriva slaba postelja.

Pred napetimi mišicami vas ščiti postelja z elastičnim vložkom iz letev, elastično vzmetnico in primerno oziroma specialno blazino. Le tako bo vaša hrbtenica ponoči dobro počivala.

Vaje za močan hrbet

Za zdrav hrbet niso pomembne le hrbtne mišice, temveč tudi njihove nasprotnice – trebušne mišice. Najboljša je redna vadba, krepitev obojih. Vaje vam bodo po zdravnikovem naročilu pokazali fizioterapevti.

Prijazni športi za hrbtenico so hoja, nordijska hoja, tek, sprehodi, hrbtno plavanje in kolesarjenje.

Kaj pa analgetiki?

Zdravila razbremenijo pri akutnih težavah.

Pogosto pa pomaga že masaža s hladilno kremo ali gelom proti bolečini. Učinkoviti so tudi preparati na osnovi arnike, gabeza, kapsaicina, evkaliptovega olja ali francoskega žganja.

Pri bolečih, napetih mišicah bolečine omili toplota, lahko že topla kopel ali termofor.

Praktični so posebni obliži, ki izboljšajo prekrvavitev.

Pri hudih ali vedno znova ponavljajočih se bolečinah pojdite k zdravniku! Poleg specialnega zdravljenja vam lahko predpiše tudi razne opore, ki pa jih ne smete dolgo nositi, ker oslabijo mišice.