Higienske zmote in kaj v resnici drži

Higienske zmote in kaj v resnici drži (foto: Profimedia) Profimedia
1. 6. 2009

Razkrivamo vam najpogostejše higienske zmote in kako se lahko zaščitite pred virusi, bakterijami in glivicami.

Večina povzročiteljev bolezni se skriva tam, kjer jih ne pričakujete. Čistoča je sicer pomembna, toda zato še ni nujno, da je vse sterilno! Na vso srečo, saj so številni mikrobi celo koristni.

Preverite najpogostejše higienske zmote:

V kopalnici in na stranišču se skriva največja nevarnost!

Napačno! Večina 'skritih mest' je manj izpostavljenih, kot bi si lahko mislili. Najpomembneje je, da si po zadrževanju v toaletnih prostorih umijete roke in uporabite brisače za enkratno uporabo.

Čiščenje: zadostuje čistilo s kisom, saj močnejša sredstva prej škodijo kot koristijo.

V hladilniku ni povzročiteljev bolezni!

Zmota! Na kvadratnem centimetru hladilnika se skriva približno 11,4 milijona klic – predvsem na njegovi zadnji steni. Vzrok: v kondenzni vodi uspevajo bakterije in plesni še posebej dobro. Steno hladilnika zato obrišite enkrat tedensko.

Klinična čistoča je tudi zdrava!

Napačno! Tudi če se vse še tako sveti: pretirano čiščenje je celo kontraproduktivno. Klice postanejo odporne in se neovirano razširjajo naprej. Najboljši primer za to so bolnišnice.

V velikih nakupovalnih centrih je vse tako čisto!

Drži – z izjemo nakupovalnih vozičkov. Te vsak dan prime toliko rok, čistijo pa jih zelo redko ali pa sploh ne. Poleg nakupov tako prinesete domov tudi povzročitelje bolezni.

Namig: uporabite posebne robčke za steriliziranje!

Visoka tehnologija in bakterija – dva svetova!

Napačno! Na računalniški tipkovnici in miški je 400-krat več bakterij kot v kopalnici. Še posebno veliko bakterij pa je na ženskih pisalnih mizah. Vzrok: uporaba krem za roke in pogost kontakt z otroki. Namig: redno brisanje z vlažno krpo!

Krpe za čiščenje poskrbijo za čistočo!

Prav nasprotno – gobe in krpe za čiščenje so pravi raj za povzročitelje bolezni. Po uporabi jih zato dobro operite (najbolje pri 60 stopinjah) in jih posušite, poleg tega pa jih tudi redno menjajte. Namig: vlažne gobe za približno 2 minuti denite v mikrovalovno pečico – to bo pomorilo vse mikrobe!

'Poseljenost' človeka z mikrobi

Število mikrobov na milimeter tekočine oziroma na gram tkiva:

  • Ustna votlina: 1 milijon do 1 milijarda
  • Želodec: 10 do 10000
  • Zgornje debelo črevo: 10000 do 100 milijonov
  • Dvanajstnik: 10 do 1000
  • Tanko črevo: 1000 do 100000
  • Spodnje debelo črevo: 10 milijard do 1 bilijon

Poženite svoj krvni obtok

Enkrat je sončno in toplo, spet drugič hladno in mokro. Pomladanske vremenske razmere lahko kar pošteno zagodejo našemu krvnemu obtoku. Preberite si nekaj učinkovitih namigov, kako ga hitro spet spravite v ravnovesje.

Dan začnite kot mačka: namesto hitrega vstajanja si privoščite izdatno raztezanje in raztegovanje v postelji. To bo lepo prebudilo vaš krvni obtok in preprečilo vrtoglavico ob vstajanju. Nato priporočamo izmenično prhanje s toplo in hladno vodo. Vedno zaključite s hladno! Temperaturni dražljaji izboljšajo prekrvavitev, hladna voda pa povzroči, da se skrčijo krvne žile. Krvni pritisk naraste.

Masaža s krtačo spodbudi prekrvavitev

Če ne marate izmeničnega prhanja, lahko s toplo in hladno vodo oblijete le noge do zadnjice. Lahko pa si privoščite tudi masažo celega telesa z mehko krtačko ali pa rokavico iz lufe. Vedno masirajte v smeri srca. Namig: osvežilo vas bo eterično olje rožmarina. Mila, tekoča mila ali vodne kopeli z dodatkom rožmarina preženejo vsako jutranjo utrujenost. Kafra stimulira dihalni center in vazomotorične živce ter tako poživi prekrvavitev. Najdemo jo v veliko izdelkih za krepitev krvnega obtoka.

Najboljši recept: veliko gibanja in tekočine

Če se vaš krvni obtok čez dan upočasni, zelo pomaga, če pustite steči nekaj curkov hladne vode po notranjem delu zapestja. Nekoliko zamudno, a zelo učinkovito je, če noge izmenično potopite v toplo in hladno vodo. Tudi v tem primeru vedno zaključite s hladno vodo.

Za dobro funkcioniranje krvnega obtoka pa je zelo pomembno tudi pitje zadostnih količin tekočine. Nežna vrtoglavica pogosto izgine že po enem ali dveh kozarcih vode. Čez dan zato popijte najmanj 2 litra vode ali nesladkanega čaja.

Na dolgi rok boste krvni obtok okrepili predvsem z gibanjem. Že redni sprehodi v nekoliko hitrejšem tempu, ki trajajo pol ure, bodo normalizirali vaš krvni pritisk. Zelo priporo­čljivi so tudi obiski savne.