Hrana, ki znižuje holesterol

27. 1. 2012
Deli
Hrana, ki znižuje holesterol. (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Del vsake preventive je zniževanje maščob v krvi. Pomembno je, da začnemo migati, vsaj petkrat na teden po 30 minut, saj se tako redno porabljajo maščobe. In seveda, pomembno je tudi, da spremenimo prehrano in vanjo vključimo hrano, ki znižujejo holesterol.

Hrana, ki znižuje holesterol
  • Črna čokolada vsebuje antioksidant flavonoid, ki preprečuje, da bi se eritrociti zlepljali skupaj in nalagali na žilno steno. Dva ali trije koščki na dan bodo dovolj.
  • Zeleni in črni čaj vsebujeta kopico antioksidantov, ki pomagajo zniževati krvni tlak in preprečujejo oksidativne reakcije holesterola LDL. Priporočljivo ga je popiti vsaj dve skodelici na dan.
  • Orehi in lešniki vsebujejo veliko nenasičenih maščob, vitamina E, magnezija in predvsem maščob omega 3. Vse te snovi so dobre za naše srce in ožilje.
  • Špinača je bogata z luteinom, ki znižuje holesterol in ščiti mišice pred starostno degeneracijo. Povprečno pol skodelice špinače, skuhane, seveda, na dan je priporočljiv preventivni vnos luteina v telo, da nas zaščiti in zniža holesterol.
  • Česen znižuje holesterol, krvni tlak in preprečuje okužbe. Preprečuje pa tudi nastajanje oblog na arterijah v začetni fazi.
  • Avokado vsebuje več ubijalskega beta sitosterola kot katerokoli drugo sadje. Zreducira absorpcijo holesterola iz hrane.
  • Losos je riba, polna maščob omega 3, ki znižujejo LDL in trigliceride, HDL pa povečujejo. Svetujejo, naj se losos na vašem krožniku pojavi vsaj dvakrat tedensko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord