Preverite: Kaj izdaja vaš jezik?

Preverite: Kaj izdaja vaš jezik? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2016

"Pokaži mi svoj jezik, pa ti povem, katere bolezni imaš!" Medtem ko je diagnosticiranje z jezika globoko zakoreninjeno v kitajski medicini, pri nas 'kazanje jezika' še vedno ne velja za primerno. Napaka, kajti sprememba barve, obloge in stanje jezika razkrivajo dragocena opozorila. Strokovnjaki so nam razložili, kateri znaki lahko kažejo na določene bolezni.

Pred ogledalom mirno iztegnite jezik

Jezik je dragocen čudež narave. Gibljiva mišica nam ne pomaga le pri požiranju in govorjenju. V njeni sluznici je do 10000 okušalnih brbončic, ki nam pomagajo, da razlikujemo kislo, sladko, slano in grenko. Ko je vse v najlepšem redu, je zgornja površina žametna, rožnato obarvana in brez oblog. Robovi so gladki in gibki.

Lahna obarvanost po jedi ali po uživanju rdečega vina ali kave je povsem normalna. Jezik je lahko nekoliko rumenkast pri kadilcih, pri katerih obarvanje pogosto spremlja še zadah iz ust. Pomaga redna uporaba posebnih zobnih ščetk ali pa ščetke za jezik (kupite v drogerijah). Ta ne odstrani le lahnih oblog, temveč tudi poskrbi, da povzročitelji kariesa ne potujejo od zob do jezika in potem znova v obratni smeri.

Vedno pa morate biti pozorni na krvaveče poškodbe sluznice jezika. Če izvirajo iz nesrečnega ugriza v jezik, se zacelijo v nekaj dneh. Če pa vztrajajo dlje, je lahko vzrok v slabo prilegajoči zobni protezi, lahko pa opozarja na raka na jeziku.

Bodite pozorni na simptome, ki izhajajo iz želodca

Barva, obloge in struktura jezika prinašajo dragocene namige o zdravstvenem stanju imunskega sistema, prebavil in krvi.

  • Bela obloga

Grozi vam gripa ali pa vnetje grla. Vzrok pa so lahko tudi dalj časa trajajoče težave z želodcem in črevesjem.

Razbremenite prebavo, tako da počasneje jeste. Če je le možno, se odpovejte težki hrani in zato pogosteje in bolj redno posezite po sadju in zelenjavi.

  • Suh jezik

Se pogosto pojavi pri vročini ali pomanjkanju tekočine (na primer po ekstremnih telesnih naporih ali driski). Pomaga veliko tekočine. V hujših primerih si v lekarni kupite raztopino z elektroliti.

Zahvaljujoč diagnozi jezika pravočasno k zdravniku
  • Bela do belkasto rumena obloga po sredini jezika kaže na vnetje želodčne sluznice (gastritis). Če vas po jedi pogosto mučijo bolečine v želodcu, morate nujno kmalu k zdravniku.
  • Suh jezik z rdečo progo v zadnji tretjini kaže na vnetje črevesa. Če je obloka jezika podobna zemljevidu, so z veliko gotovostjo obolela jetra.
  • Pomembno: Mehurčkast 'malinast jezik' je predvsem pri otrocih značilen znak za škrlatinko!
  • Enakomerno gladek, lahno sivkasto bleščeč jezik – t. i. lakast jezik – je pokazatelj slabokrvnosti. Možna vzroka sta pomanjkanje železa (na primer zaradi nosečnosti) ali pa kronična izguba krvi (na primer pri menstruaciji). Jejte več železa (v mesu) in vitamina C (med drugim v brokoliju).
  • Če je jezik rjav in lahno otekel, kaže na težave z ledvicami. Ta slika jezika pa je lahko tudi opozorilni znak za povišan krvni sladkor, visok pritisk in poapnenje žil. Naj vam zdravnik izmeri krvni pritisk in redno kontrolira vaše krvne vrednosti.
  • Poraščenost jezika kaže na ekstremno pomanjkanje vitaminov ali pa na poškodbo črevesne flore zaradi antibiotikov (lahko tudi po obsevanju). Še pravočasno se oskrbite z vitamini in opravite zdravljenje črevesja.
Zemljevid jezika
  • Za preverjanje

Najbolje je, da si v ogledalu vsako jutro dobro ogledate svoj jezik, ker ta v tistem času še ni obarvan zaradi hrane. Naredite to pri dnevni svetlobi, saj neonska svetloba popači rezultate!

  • Izdajalski madeži

Če so obloženi le posamezni deli jezika, lahko sklepate, da je obolel določen organ. Spremenjeni robovi kažejo na bolezni jeter, konica pa srca.

Spremembe v prvi tretjini jezika kažejo na bolezni pljuč, v srednji tretjini želodca in vranice, v zadnji pa ledvic, črevesja in mehurja. Prav pri obolelih za candido ablicans se na jeziku pokažejo tipični belkasti madeži z rdečimi robovi.

Nasveti strokovnjakov - zdravljenje raka na jeziku

V Nemčiji vsako leto približno 4.000 ljudi zboli za tumorji v glavi in grlu, h katerim se prišteva tudi rak na jeziku. Oboleli so večinoma kadilci. K nastanku raka pa prispevajo tudi kronična vnetja sluznice jezika.

Tipični simptomi so občutki tujka v ustih in bolečine pri zaužitju hrane in pijače, ki segajo vse do ušes. Rak je ozdravljiv v 80 odstotkih primerov.

Zahvaljujoč novi laserski fluorescentni spektroskopiji je možno, da se markira encim NADH, ki nastaja pri rasti tumorskih celic. Prek posebnih dušičnih žil se razpošljejo snopi UVA-svetlobnih valov in NADH-molekule začnejo žareti. Kirurg lahko odstrani tumor in pri tem ohrani zdravo tkivo.

Pomoč pri motnjah pretoka energije

Diagnoza jezika ima trdno mesto v kitajski tradicionalni medicini že več kot 3. 500 let. Obloge jezika se diagnosticirajo glede na barvo, dimenzijo, videz in konsistenco, kažejo pa tudi na motnje v pretoku energije.

Po naukih z Daljnega vzhoda se življenjska energija 'chi' v telesu pretaka po 14 vodilnih poteh , t. i. meridianih, in kot nekakšno omrežje med seboj povezuje posamezne dele telesa. Motnje v pretoku energije vodijo v bolezni.

Naloga tradicionalne kitajske medicine je, da te pretoke normalizira. Pomaga že tudi pri nas priznana akupunktura, tudi akupresura, tuina masaže in qigong.

Preberite še, zakaj vadba na trampolinu ni primerna za ženske.