Kaj pomaga pri menopavzi?

26. 8. 2010

Prav nobena se ji ne izogne. Menopavza spada k ženskosti – tako kot puberteta. Na žalost pa imata dve od treh žensk v tem obdobju kar precej težav. Kaj narediti? Vzeti hormone ali trpeti?

Glavobol, razdražljivost, motnje spanja, napetost v prsih, zabuhlost zaradi zastajanja vode, pobitost – navajamo le nekaj nadležnih, a ne soodvisnih težav, ki so pogosto znanilke menopavze. Nekje med 40. in 55. letom se ravnovesje hormonov v jajčnikih poruši. V prvi fazi  menopavze je v krvi enkrat premalo, drugič preveč estrogenov.

Tobogan občutkov

Ženske so ob nekaterih dnevih tako občutljive, da jim že zaradi najmanjše malenkosti solze privrejo v oči. Hormoni so kot podivjani,  posledično pa so takšni tudi občutki. Veliko žensk takrat še niti pomisli ne na menopavzo, zlasti če so mlajše od 50 let. Poleg tega je menstruacija še dokaj redna – kljub vsemu pogosto močnejša in daljša.

V drugi fazi menopavze, ko jajčniki več ne delujejo in torej ni več mesečne krvavitve, se soočimo s trajnim pomanjkanjem estrogena. Takrat nastopijo navali vročine, nekontrolirano potenje, depresivna razpoloženja in močna razdražljivost ter motnje spanja.

Pri hujših težavah najbolj pomagajo hormoni, ki veliko simptomov odpravijo že v nekaj dneh. Ženske se najbolj bojijo, da bi hormoni povečali tveganje za nastanek raka na dojkah, vendar so primeri zelo redki.

Pregled dojk pred hormonsko terapijo

Tveganje za pojav raka na dojkah se s starostjo povečuje. Od tisoč žensk jih statistično do 70. leta starosti zboli 63. Če ženska pet let jemlje hormone, zbolita dve več, po desetih letih jemanja pa je takih primerov šest več.

Vsaka ženska se mora zato o možnem tveganju in stranskih učinkih pogovoriti s svojim ginekologom in se tudi odločiti za obliko jemanja (tablete, obliži, geli).

Doziranje prek obližev in gelov se zdi bolj naravno, hormoni pa skozi kožo prodrejo naravnost v kri. Tudi jajčniki hormone izločajo v kri. Če jemljete tablete, učinkovine najprej prispejo do jeter in se drugače razgrajujejo.

Pri tabletah je nekoliko večje tudi tveganje za trombozo. Da bi izključili možnost, da bi hormonska terapija vplivala na rast že obstoječih tumorjev v prsih, svetujemo, da vsaka ženska pred začetkom hormonske terapije opravi temeljit pregled.

Veliko gibanja in načrtnega sproščanja

Kljub vsem prednostim se za hormone ne odloči veliko žensk. Pri navalih  vročine pogosto pomagajo že preparati na osnovi cimicifuge. V začetni fazi menopavze, ko se telo izmenjaje bojuje s pomanjkanjem in preobiljem estrogenov, lahko pomaga tudi konopljika.

Da boste bolj gotovi, kdaj boste stopili v meno, lahko opravite tudi posebni hormonski test, ki pa ni vedno zelo zanesljiv, zlasti če uživate kontracepcijska sredstva.

Ko nastopi mena, vam seveda ni treba takoj poseči po zdravilih. Za dobro počutje poskrbi tudi gibanje. Če vam primanjkuje estrogena, imate tudi malo serotonina (hormon sreče), tega pa povečuje gibanje. Ženskam dobro denejo tudi posebne vaje sproščanja.

Nikotin pospeši razgrajevanje estrogenov

S spremembo prehrane, na primer uživanjem več sojinih izdelkov, se na žalost spremeni ali odpravi zelo malo simptomov. Kljub temu pa zdrava prehrana pripomore k zniževanju holesterola. Ženskam v meni zelo škodi nikotin, ki še pospeši razgradnjo estrogena.