Kaj se dogaja s telesom med nosečnostjo

Kaj se dogaja s telesom med nosečnostjo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 4. 2010

Med nosečnostjo nastopijo nekatere spremembe. Strokovnjaki jih imenujemo fiziološke in anatomske spremembe. Naj jih najprej naštejem:

 1. Hormonske spremembe v nosečnosti
 2. Spremembe reproduktivnega sistema
 3. Spremembe srčno-žilnega sistema
 4. Spremembe v dihalnem sistemu
 5. Spremembe v mišično-skeletnem sistemu
 6. Merjenje 'linea alba' in razpoznavanje 'distasis recti'
 7. Telesna drža in bolečine v hrbtu v času nosečnosti
 8. Spremembe v izločalih organih in pregrevanje telesa
 9. Energetski sistem med nosečnostjo

1.    Hormonske spremembe v nosečnosti

Hormoni, ki s svojim spremenjenim izločanjem povzročijo spremembe v nosečnosti, so: estrogen, progesteron in relaksin.

Estrogen:
 • povzroča rast maternice in mlečnih žlez v dojkah,
 • pripravlja prsi na tvorbo mleka,
 • povzroča zadrževanje vode in natrija v telesu,
 • pripravlja maternico na medporodno krčenje.
Progesteron:
 • vpliva na rast in razvoj dojk,
 • povečuje količino maščobnega tkiva,
 • povzroča sproščanje gladkega mišičevja, kar se odraža v daljšem ostajanju hrane v želodcu, zmanjšani peristaltiki, tonusu in aktivnosti maternice, zmanjšanem tonusu mehurja, sečevoda in žil,
 • vpliva na zvišanje telesne temperature (0,5 °C).
Relaksin (je hormon, ki je prisoten samo pri nosečnicah):
 • vpliva na zrahljanje sklepov, sklepnih ovojnic in ohlapnost vezi,
 • povzroča zmehčanje materničnega vratu.

2. Spremembe reproduktivnega sistema

Največje telesne spremembe med nosečnostjo nastanejo v maternici. Rast maternice pa povzroči precejšnje spremembe tudi pri delovanju in legi drugih organov, kar je povsem razumljivo, saj se njena velikost poveča za od 5- do 6-krat, teža pa do 20-krat.

3. Spremembe srčno-žilnega sistema

Spremembe v srčno-žilnem sistemu nastopijo že v prvem trimesečju, ko začne zaradi povečane dejavnosti posameznih organskih sistemov in rastočega otroka naraščati potreba po dovajanju kisika in goriva. Do katerih sprememb pride v času nosečnosti?

 • poveča se srčno delo (minutni volumen srca za 30 %, srčna frekvenca od 30 do 50 %),
 • poveča se volumen krvi (35 do 50 %),
 • fiziološka slabokrvnost,
 • poveča se prekrvavljenost maternice, kože, sluznice, dojk, vranice in pljuč,
 • srce se zaradi povečanega delovanja poveča,
 • pogoste so motne srčnega ritma,
 • razširitev ven,
 • otekanje spodnjih okončin.

4. Spremembe v dihalnem sistemu

Zaradi dviga trebušne prepone med nosečnostjo postane dihanje oteženo in je predvsem prsno. Poveča se potreba po kisiku (15–20 %). Zato lahko nosečnica diha pospešeno. Pogosto je zadihana že ob najmanjšem telesnem naporu.

5. Spremembe v mišično-skeletnem sistemu

V času nosečnosti se pojavijo mišično-skeletne spremembe po vsem telesu:

 • zmanjša se mišični tonus (hormon relaksin povzroči raztegljivost vezi in sklepnih ovojnic),
 • poveča se gibljivost sklepov (kar povečuje tudi njihovo občutljivost za poškodbe),
 • medenično dno se spusti do 2,5 cm, zato so velikemu pritisku izpostavljene mišice medeničnega dna,
 • zaradi rasti maternice se raztegujejo trebušne mišice.

V nasprotju z mišicami, ki  so elastične, pa se raztegnjene vezi (ki so pod vplivom elastina bolj ohlapne) ne povrnejo v prvotno stanje. Če so napetosti, katerim so izpostavljene mišice in vezi, prevelike, te ne prenesejo obremenitve in tako pride do razmika trebušnih mišic (distasis recti).

6. Merjenje 'linea alba' in razpoznavanje 'distasis recti'

Preden nosečnica začne vadbo trebušnih mišic, mora ugotoviti, kakšen je trenutni razmik med trebušnimi mišicami (linea alba), da ugotovimo morebitno prisotnost pojava 'distasis recti' (prevelik razmik trebušnih mišic).

Postopek merjenja (razmik si nosečnica lahko izmeri sama, lahko pa ji pomaga inštruktor):

 • nosečnica se uleže s hrbtom na tla, pokrči kolena, stopala so na tleh,
 • rahlo dvigne ramena in glavo,
 • v predelu okoli popka in pod njim zatipa razmik med trebušnimi mišicami.

V kolikor je razmik širok 2–3 prste, naj nosečnica prekine vaje za trebušne mišice, ki bi lahko povzročile nadaljnjo širjenje vezi. Če se pojavi povečan razmik, se ponavadi pojavi med 3. in 4. mesecem nosečnosti.

7. Telesna drža in bolečine v hrbtu v času nosečnosti

Med nosečnostjo se zaradi rastočega otroka in povečanih prsi premakne težišče telesa, in sicer naprej in navzgor. Kot odgovor temu se nosečnica, da ne bi padla naprej z zgornjim delom telesa, nagiba nazaj. Pri takšni telesni drži se raztegujejo zgornje hrbtne mišice in trebušne mišice, spodnje hrbtne mišice pa se krajšajo.

Povečuje se ledvena krivina, poleg nje pa tudi prsna in vratna krivina. Ko nosečnost napreduje, se stopala sploščijo, teža telesa pa se pomakne na pete. Trebuh je vedno bolj izbočen, ramena se zvrnejo naprej, glava je potisnjena naprej. Vse to se odraža v nepravilni drži, ki v primeru, da ni nadzorovana, vodi k bolečinam v hrbtenici.

Značilno je, da se s tovrstnimi bolečinami srečuje okoli 50 odstotkov nosečnic (bolečine se ponavadi začnejo pojavljati v drugem trimesečju). Zanimivo pa je tudi to, da, kot kaže, bolečine v hrbtu niso dosti povezane s tem, koliko dodatne teže je nosečnica med nosečnostjo pridobila oziroma kolikšna je teža njenega še nerojenega otroka.

Bolečina je bolj povezana s starostjo nosečnice (starejša kot je, večja je možnost bolečin) in s številom prejšnjih nosečnosti (več nosečnosti, večja možnost za bolečine v hrbtenici).

Zagotovo drži, da bodo nosečnici dobro trenirane trebušne mišice že pred obdobjem nosečnosti in vzdrževanje teh med nosečnostjo glavni zaveznik v boju proti bolečinam v križu.

8. Spremembe v izločalnih organih in pregrevanje telesa

Nosečnica mora paziti, da v nosečnosti ne pride do pregrevanja telesa. Tako je pomembno, da je nosečnica zračno oblečena, da ne vadi v vročem prostoru in da ob vadbi pije veliko tekočine. Eden od stranskih produktov povečane presnove nosečnice je namreč tudi povečano oddajanje toplote.

V telesu deluje termoregulacija – kjer se odvaja odvečna toplota. Toplota se izloča skozi kožo z znojem. Med nosečnostjo proizvaja toploto tudi rastoči otrok. Zato se poveča pretok krvi po telesu nosečnice in zato se nosečnice v glavnem tudi bolj potijo.

V primeru visoke zunanje temperature, visoke vlažnosti zraka ali neprimerne obleke (nezračna oblačila) termoregulacijski sistem ne more delovati dovolj učinkovito, kar pripelje do pregretja nosečnice in tudi otroka. Ob povišani temperaturi matere se namreč zmanjša sposobnost oddajanja toplote ploda prek posteljice. Zato pijte dovolj tekočine in se oblecite zračno!

9. Energetski sistem med nosečnostjo

Za zadovoljevanje potreb rasti in razvoja otroka ter razvoja tkiv matere (posteljica, prsi, maščoba) mora nosečnica zaužiti dodatne kalorije (približno 300 kalorij dnevno več). Če se nosečnica ukvarja s športno dejavnostjo, pa mora nadomestiti energijo, ki jo ob vadbi porabi. Vendar je zraven količine pomembna tudi kakovost!

Tanja Želj