Kako na svojem vidu opazite znake sladkorne bolezni?

Kako na svojem vidu opazite znake sladkorne bolezni? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 11. 2021

Ali ste vedeli, da je 14. november svetovni dan diabetesa? Ob tej priložnosti vam razkrivamo, na kateri znak morate biti pozorni pri svojem vidu!

Sladkorna bolezen je vse bolj pogosta. Sploh sladkorna bolezen tipa 2 se velikokrat pojavi kot posledica neustreznega življenjskega stila, zaradi česar je v razvitem delu sveta vse več bolnikov. 

Pri sladkorni bolezni je v izogib zapletom izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno ukrepanje. Če sumite, da imate diabetes, se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

Slabovidnost je lahko znak diabetesa

Sladkorna bolezen lahko poškoduje naše oči. Če diabetesa ne tretiramo, lahko pride celo do slepote. Seveda pa se slepota ne pojavi kar čez noč; začne se tako, da najprej slabše vidite. Lahko opažate, da vidite nekoliko bolj zamegljeno ali pa, da se je poslabšal vaš vid v težjih razmerah (tema, megla...).

Pomembno je, da že preventivno poskrbite zase; jejte zdravo, polnovredno in uravnoteženo prehrano, seveda pa ne pozabite tudi na dovolj gibanja. Izogibajte se stresnim situacijam in opazujte spremembe na sebi. V kolikor opazite karkoli nenavadnega, se posvetujte s svojim zdravnikom.