Kako si pregledati dojke?

4. 6. 2009

V Sloveniji je rak dojk, kot v večini evropskih držav, najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. S skoraj 1000 novimi bolnicami letno se Slovenija uvršča na sredino svetovne lestvice pogostosti različnih vrst raka.

V Sloveniji je v povprečju ogrožena vsaka trinajsta ženska, ki lahko do svojega 75. leta zboli za rakom dojk. Izjemno redko se rak dojk pojavi pred 30. letom, saj tri četrtine žensk zboli po 50. letu starosti.

Zaradi raka dojk v Sloveniji vsako leto umre skoraj 400 žensk. Rak dojk je sicer dobro ozdravljiva bolezen, če je odkrit dovolj zgodaj.

V povprečju je v Evropi vsaka deseta ženska ogrožena, da do 75. leta starosti zboli za rakom dojke. V državah Evropske unije je vsako leto več kot 270. 000 novih primerov raka dojk, letno pa zaradi raka dojk umre 87. 000 žensk.

Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. V Sloveniji v večji meri zbolevajo ženske v osrednji in zahodni Sloveniji, manj pa v vzhodni Sloveniji.

Najbolj ogrožene

Med bolj ogrožene ženske sodijo tiste, ki so že bile zdravljene zaradi raka dojk, ženske, katerih mati, sestra ali hči je že bila zdravljena, ženske, ki so prvič postale matere po tridesetem letu in ženske, ki imajo benigne ali nerakave spremembe dojk in pomenijo večjo ogroženost za raka dojk.

Zanje je priporočljivo, da opravijo mamografijo na dvanajst do osemnajst mesecev od 40. do 49. leta starosti, kasneje pa na dve leti.

Vzroki

Maligne bolezni raka so po svetu in tudi po Sloveniji različno pogoste. Vsako leto za rakom zboli več ljudi. Med vzroki smrti je rak v razvitem svetu in v Sloveniji na drugem mestu, takoj za boleznimi srca in ožilja.

Med najpogostejšimi vzroki za večanje števila bolnikov z rakom so: staranje prebivalstva, vedno boljše diagnostične metode, ki odkrivajo več rakavih bolezni in vedno večja izpostavljenost prebivalstva nevarnim dejavnikom.

Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, med obolelimi je tudi odstotek moških.

S samopregledovanjem je lažje zaznati spremembe

Ta dejstva bi moralo poznati vsako mlado dekle in vsaka ženska. Lekadol in Europa Donna s projektom osveščanja poudarjata pomen majhnega dejanja, ki ga vsak od nas lahko opravi sam za zdravo življenje.

S pregledovanjem in spoznavanjem svojih dojk naj bi dekleta pričela že v poznih najstniških letih in nadaljevala vse življenje. Pregled je potrebno opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Po izgubi menstruacije bi si ženske morale pregledati dojke na izbrani dan v mesecu.

Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.

Kako izvedemo samopregledovanje?

1. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.

2. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.

3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.

4. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

Na kakšne znake moramo biti pozorni ob samopregledovanju dojk?

  • Bulica ali zatrdlina v dojki oz. pod pazduho.
  • Vdrta prsna bradavica ali spontan izcedek iz dojke.
  • Sprememba oblike ali velikosti dojke.
  • Sprememba barve kože.

Če opazite katerega izmed teh znakov, obiščite zdravnika družinske medicine ali ginekologa oziroma kliknite na www. europadonna-zdruzenje.si ali www. lekadol.si, kjer si lahko preberete več o raku dojk.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri