Katero hrano in vitamine je varno jesti po pretečenem roku uporabnosti

Katero hrano in vitamine je varno jesti po pretečenem roku uporabnosti (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2019

Ogromno hrane zavržemo takoj, ko ji poteče rok uporabnosti, saj nas je strah, da bi se zastrupili. Podobno je z vitamini. Preverite, kako je v resnici z uživanjem vitaminov, ki jim je potekel rok ter na kakšne načine lahko ocenite varnost vsakega živila posebej.

Varnost : učinkovitost prehranskih dopolnil

Če ste preverili rok uporabnosti na vaših vitaminih in ugotovili, da je ta že potekel, brez panike. Rok namreč označuje čas njihove popolne učinkovitosti, ne datuma, od katerega dalje je vitamin nevaren za uživanje.

The food and drug administration (FDA) ne zapoveduje, da je treba na embalaži vitaminov navesti rok uporabnosti, zato je odločitev za natis roka v rokah posameznega proizvajalca. Na embalaži vitaminov zato najdete 'uporabno najmanj do', 'porabiti do' in 'poteče tega in tega meseca'.

Na dan, ko vitaminom preteče uporabnost, naj bi še vedno vsebovali 100% sestavin, ki imajo učinek na naše zdravje.

Če tabletke uživate kasneje, se učinkovitost vitaminov zmanjša in težko je točno napovedati, kako učinkovite bodo. Če se vam zdi, da učinkov ni ali da potrebujete večjo dozo, potem je bolje, da pretečene vitamine vržete proč in kupite nov paket.

Kdaj so pretečeni vitamini zares nevarni

Če na njih opazite plesen ali če imajo zelo čuden vonj, obstaja nevarnost, da se zastrupite. V tem primeru jih takoj vrzite proč!

Tablet ne smete odplakniti v straniščno školjko, ker s tem onesnažujete podzemne vode. Najbolje je, da jih zapakirate v vrečko med ostale odpadke, ki se jih ne da reciklirati, na primer med higienske vložke in pesek za mačje stranišče, in odvržete v črn koš za smeti.

Nosečnice naj pretečenih vitaminov ne uporabljajo, saj z njimi ne bodo dobile vseh potrebnih snovi, ki jih vitamini sicer vsebujejo, s tem pa lahko ogrozijo svoje ali otrokovo zdravje.

Dejstva o vitaminih in njihovi uporabnosti

  • Utekočinjeni vitamini se pokvarijo dosti hitreje kot tisti v prahu ali v obliki mehkih kapsul in tablet
  • Embalaža, ki ne prepušča dnevne svetlobe dlje časa varuje vitamine, saj jim sončni žarki, toplota in škodljiva UV svetloba ne pridejo do živega.
  • Pokrovčki na embalaži vplivajo na stopnjo vlage, ki doseže vitamine. Če pokrovčka po odprtju embalaže ni mogoče tesno zapreti, se bodo vitamini hitreje pokvarili.
  • Pokrovčki, ki jih je treba odvrteti načeloma nudijo boljšo zaščito vitaminov, kot tisti, ki se odprejo s pritiskom ali s porivom navzgor.
  • Če tablete hranite v vlažnem in preveč toplem prostoru, se bodo hitreje pokvarili. Kabinet v kopalnici, vrh hladilnika (ki je izpostavljen toploti zaradi delovanja motorja hladilnika), okenska polica in podobni kraji niso najboljša ideja.
  • Vitamin C preneha delovati pravilno, če je v stiku z vlago. Če pozabite zapreti pokrovček embalaže ali pa hranite tabletke v prenosnih škatlicah, ki se ne zaprejo vodotesno, obstaja verjetnost, da ne bodo delovali z enako močjo.

Kako ločevati med 'porabiti do' in uporabna najmanj do' pri hrani?

Datum minimalne trajnosti ('uporabno najmanj do') se nanaša na kakovost živilskega izdelka, ki po preteku tega roka začenja upadati. Po tem datumu lahko zaznamo razliko v okusu ali konsistenci, vendar je zaradi tega živilo še vedno varno za uživanje.

Če je živilo z mikrobiološkega vidika hitro pokvarljivo in zaradi tega lahko po krajšem obdobju predstavlja neposredno nevarnost za človekovo zdravje, pa mora biti označeno z besedami 'porabiti do'.

Če uživate hrano, ki ji je pretekel rok 'porabiti do', lahko pride do zastrupitve.

Najbolje se je zanašati na lasten vid, vonj in okus. Če hrana ne deluje tako, kot bi morala, ne glede na rok uporabnosti, jo raje zavrzite, kot da tvegate okužbo.

Nekatere bakterije niso vidne oziroma jih ne moremo zaznati glede na vonj, ki ga živilo oddaja, pa so lahko zelo nevarne za naše zdravje.

Pravila za uživanje in shranjevanje hrane ter mesnih izdelkov

Večina živilskih izdelkov je varnih še dolgo po preteku roka uporabnosti. Celo meso in mleko, ki sta se začela kvariti, nista nujno nevarna.

Datumi uporabnosti so najpomembnejši pri surovem mesu:

  • Perutninsko meso in morsko hrano je treba toplotno obdelati v enem do dveh dneh.
  • Goveje in svinjsko meso je treba toplotno obdelati v treh do štirih dneh po preteku roka.
  • Zamrznjeno mleto meso moramo uporabiti v treh mesecih, svinjsko meso v pol leta; goveje meso, jagnjetino, telečje in divjačinsko meso pa v 8 do 12 mesecih.
  • Meso ne sme biti zelene ali rjave barve, sluzavo, lepljivo, ne sme dajati suhega občutka ob dotiku in ne sme imeti kislega vonja, ki je značilen za kvarjenje.

»Mleto meso ima večjo površino kot druge vrste mesa in se zaradi bakterijske rasti lahko hitreje pokvari. Da bi se izognili okužbi ali zastrupitvi, nakupujmo preudarno in zamrznimo vse, česar ne bomo pojedli v roku (živila lahko zamrznemo tudi zadnji dan roka uporabnosti). Hrane s pretečenim rokom ne ponudimo otrokom, starejšim in bolnim osebam,« svarijo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Preberite še: Ali so veganski nadomestki za jajca enako zdravi kot prava stvar?

Viri: Very Well Fit, NIJZ