Keglove vaje - za krepitev medeničnega dna

26. 10. 2014
Deli
Keglove vaje

Keglove vaje ali vaje mišic medeničnega dna krepijo dve krožni mišici, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine. Vaje vključujejo stiskanje teh mišic, kar omogoča vrnitev tonusa mišicam ženskam po porodu, zadrževanje urina pri starejših ženskah, obenem pa tudi krepitev užitkov v spolnosti.

S preprosto rutino, ki jo vpeljemo v vsakdan, si polepšamo življenje in poskrbimo za svoje zdravje.

Keglove vaje lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli, z malo truda in moči, našemu telesu pa dajo ogromno.

Ime so dobile po ginekologu Arnoldu Keglu, ki je po dolgoletnem poslušanju pritožb pacientk ugotovil, da so bile glavni vzrok za tovrstne težave večinoma neokrepljene vaginalne mišice. Da bi jim pomagal, je razvil sistem vaj za krepitev teh mišic.

Keglove vaje ali vaje mišic medeničnega dna

Te krepijo dve krožni mišici, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine.

Vaje vključujejo stiskanje teh mišic, kar omogoča:

  • vrnitev tonusa mišicam ženskam po porodu,
  • zadrževanje urina pri starejših ženskah,
  • obenem pa tudi krepitev užitkov v spolnosti, ker s Keglovimi vajami pospešujemo prekrvavljenost genitalnega predela in s tem delovanje spolne vzburjenosti.

Razvoj močnih mišic medeničnega dna povečuje dotok krvi v medenico, s čimer povečujemo tudi odpornost proti okužbam sečnice in mehurja.

Pravilna vadba

Zelo pomembno je aktivirati prave mišice, ker Keglove vaje niso učinkovite, če krčimo mišice trebuha, stegen ali zadnjice istočasno s krčenjem območja rodnice.

Najlažje jih boste odkrili tako, da boste prekinili curek urina. Mišice, ki vam bodo pri tem pomagale, so mišice medeničnega dna, ki jih krčimo med izvajanjem vaj.

Najpreprostejša vaja za vsak dan

Stisnite mišice medeničnega dna in jih zadržite tri sekunde. Sprostite se. Ponovite.

Pravilnost vaj lahko preverite tudi tako, da vstavite dva prsta v vagino, nato pa stisnete mišice. Če čutite, da mišice stisnejo prsta, vajo izvajate pravilno. Da boste prepričani, da istočasno ne krčite mišic trebuha, drugo roko postavite na spodnji del trebuha, ki mora ostati med vajo mehek in sproščen.

Postopno povečujte zadrževanje pokrčene mišice, dokler ne preštejete do 10, in ponovite vsaj petkrat. Nato vsaj petkrat pokrčite in sprostite mišice medeničnega dna najhitreje, kot zmorete. Vaji ponovite trikrat na dan.

Spremembe na bolje boste opazili po šestih do osmih tednih vsakodnevne vadbe. Pogosteje in pravilneje kot boste izvajali vaje, več koristi boste imeli od njih.

Ker nihče ne vidi, da izvajate Keglove vaje, jih lahko izvajate kjerkoli – pred semaforjem ali med vožnjo z avtobusom, v vrsti pred blagajno, na banki, med kuhanjem, pospravljanjem, počitkom ...

Priredila Petra Arula. Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo Savini A. Ritter, Ariani Vetrovec in dr. Sanji Toljan.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren