Ljudje s TO krvno skupino imajo večjo verjetnost za nastanek raka

2. 4. 2023
Deli
Ljudje s TO krvno skupino imajo večjo verjetnost za nastanek raka (foto: Profimedia)
Profimedia

Če imate tudi vi to krvno skupino, bodite previdni...

Tveganje za določena rakava obolenja se lahko poveča zaradi več dejavnikov; življenjski slog, prehrana, kajenje, genetika... Včasih pa se lahko tveganje poveča tudi zaradi krvne skupine.

Portal n1info.hr poroča o študiji, v kateri so znanstveniki odkrili, da imajo ljudje z določeno krvno skupino večje tveganje za razvoj nekaterih rakavih obolenj.

Ljudje s krvno skupino AB imajo 34 % več možnosti za razvoj raka požiralnika v primerjavi s posamezniki s krvno skupino 0.

Prav tako se je izkazalo, da imajo ljudje s krvno skupino AB 44 % večjo možnost za razvoj raka želodca, kakor ljudje s krvno skupino 0. Tudi posamezniki s krvno skupino A imajo 37 % več možnosti, da dobijo raka želodca, kakor ljudje s krvno skupino 0.

Rak požiralnika in želodca sta lahko zelo nevarna in se lahko tudi hitro razširita. Če tudi vi sodite v omenjene krvne skupine je pomembno, da ste še posebej previdni.

Poskrbite za ustrezen življenjski slog, obenem pa bodite pozorni na prve simptome rakavih obolenj. Ravno zgodnje odkrivanje lahko pripomore k bolj uspešnemu zdravljenju bolezni.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

Alenka Košir o delih telesa, na katere nikakor ne smemo pozabiti

V novi epizodi Aktivni podkasta smo se pogovarjali z Alenko Košir, nekdanjo ritmično gimnastičarko, manekenko, profesorico športne vzgoje in trenerko. Alenka veliko govori o delih telesa, na katera pogosto pozabimo, kot so denimo stopala, zapestja in gležnji.

V pogovoru nam je pojasnila več o tem, kakšno vlogo igra ustrezna obutev in kako jo izbrati, do kakšnih težav lahko pride zaradi neustrezne skrbi za stopala, kakšno vlogo igrajo dlani in zapestja, katere vaje svetuje za ljudi, ki veliko časa preživijo pred računalnikom ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek