Nekaj trikov, ki vam pomagajo zaživeti zdravo!

Nekaj trikov, ki vam pomagajo zaživeti zdravo! (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 11. 2016

"Pravzaprav bi morala ..." Če tudi vi prepogosto izgovarjate ta stavek, potem imamo za vas nekaj pravih nasvetov!

Dolgo, zdravo in uravnoteženo življenje brez telesnih in psihičnih težav – o tem sanja vsak od nas. Pravzaprav vsi dobro vemo, kaj bi morali početi: bolj zdravo jesti, se več gibati in končno opustiti kajenje. Ko vsaj ne bi bilo tako težko ... Saj tudi ni. No, kmalu ne bo več!

Našli smo nekaj trikov, ki bodo olajšali vaš prestop v zdravo življenje.

SPROSTITEV IN MEDITACIJA

Uhajanje misli

Nenehno premišljevanje o preteklosti in zaskrbljenost v zvezi s prihodnostjo sta obremenjujoča. Srečni in pomirjeni smo le, kadar smo polno prisotni v sedanjem trenutku.

Vizualizacija

Zaprtih oči se v mislih podajte na sproščujoče sanjsko potovanje do svojega idealnega dopustniškega kraja.

Sproščanje v naravi

Globoko vdihnite in izdihnite; na prostem vam bo to šlo še laže, saj boste hitreje napolnili pljuča s svežim zrakom. Sprehodite se skozi bližnji gozd ali posedite v najljubšem parku in opazujte svoje dihanje.

Ne jezite se

Jeza in prepiri kalijo notranji mir. Negativnim dogodkom ne prepuščajte nadzora nad vašim počutjem: kar lahko rešite, opravite takoj, vse tisto, kar ni v vaših rokah, pa preprosto odmislite. Zaupajte, da bo vse v redu.

ZLATA PRAVILA DOBRE PREHRANE

Raznolikost

Ne jejte enostransko, ampak raznoliko.

Sadje in zelenjava

Vsak dan pojejte 5 obrokov.

Žitarice in mleko

Polnozrnati kruh, polnozrnate testenine, žitni kosmiči in dolgozrnati riž vsebujejo kompleksnejše in bolj zdrave ogljikove hidrate. Kar zadeva mlečne izdelke, z njimi ne gre pretiravati (skodelica mleka dnevno je povsem dovolj oziroma niti ne nujna).

Maščoba in sladkor

Maščobe so za telesno presnovo pomembne, vendar jih uživajte v zmernih količinah. Odpovejte se margarini, ki vsebuje škodljive transmaščobe. Zdrava odločitev sta denimo repično ali oljčno olje. Kar zadeva sladkor: iz prehrane izločite belega. Ne nadomestite ga z umetnimi sladili. Če že ne morete brez njega, izberite raje rjavi sladkor (pri čemer bodite pozorni na dejansko poreklo, da ne boste kupovali le rjavo obarvanega belega sladkorja). Kot nadomestek za beli sladkor lahko uporabite agavin ali javorjev sirup. Nasploh velja, da lahko telo presnavlja naravne sladkorje, ki jih najdemo v sadju, veliko teže pa umetne, kamor sodijo vse slaščice oziroma industrijska sladila.

Preberite: Odvisnost od sladkorja = odvisnost od heroina

Pozorno uživanje rane

Za hrano si vzemite čas in bodite pozorni na grižljaje, med obrokom ne počnite ničesar drugega (ne berite, ne glejte televizorja, ne glejte v računalnik): tako boste vse zaužito bolje okusili in tudi hitreje boste siti.

DROBNI TRENUTKI ZA VEČ VESELJA

Petje

Ko na radiu zaslišite priljubljeno skladbo, zapojte zraven! To bo v vaših možganih pospešilo tvorbo hormonov sreče.

Vonjave

Prijetne vonjave so blagodejne in polepšajo dan ali prikličejo lepe spomine. Povohajte tisti bujni cvetlični grm pred stanovanjskim blokom in uživajte v aromi sveže pečenega jabolčnega kolača.

Lepi spomini

Prelistajte fotoalbume, preberite stari dnevnik ali se enostavno prepustite, da vas misli odpeljejo k prijetnim, najsrečnejšim trenutkom iz preteklosti. 

Prijatelji

Druženje z ljudmi, ki so nam blizu in jim zaupamo, pozitivno vpliva na naše počutje, krepi imunski sistem in skrbi za našo dolgoživost.

RECITE STRESU NE

Recite ne

Nezmožnost reči ne je eden najpogostejših povzročiteljev stresa. Naučite se postavljanja zdravih meja. Pretirana požrtvovalnost in razdajanje nista zdrava: najprej poskrbite za svoje dobro počutje, presodite, v kolikšni meri lahko nekomu pomagate in če ocenite, da se vam nekaj časovno ali kako drugače ne bo izšlo, to jasno izrazite. V nasprotnem primeru lahko izgorite, postanete potihoma zamerljivi in celo depresivni.

Preberite: 6 'nevidnih' znakov, da ste izgoreli

Analiza

Najprej raziščite, zakaj tako težko rečete ne. Česa vas je pravzaprav strah?

Vaja dela mojstra

Gre za proces spreminjanja vzorcev vedenja. Večkrat kot boste rekli ne, laže vam bo šlo in tudi občutek slabe vesti bo izginil. To seveda ne pomeni, da poslej mislite le nase, a vendarle sebe postavite na prvo mesto.

Argumenti

Pripravite si nekaj splošnih argumentov, ki dobro opišejo situacije, v katerih bi sicer najraje rekli ne. Tako boste dobro opremljeni in vam ne bo treba iskati izgovorov.

Nagrada

Zvečer se ozrite nazaj in preštejte, kolikokrat v minulem dnevu vam je uspelo reči ne. Na začetku, ko se boste postavljanja zdravih meja šele učili, se za prve uspehe nagradite s kakšno malenkostjo. To vas bo opogumilo, da še naprej sledite svojemu notranjemu glasu in ga ne utišate.

KONČNO VEČ GIBANJA

Zabava

Najpomembneje pri športu je veselje do gibanja – le tako vam bo uspelo postati in ostati aktivni. Poiščite si takšno rekreacijo, ki vas veseli, sicer boste še prehitro odnehali. Dolgoročna telesna aktivnost postane le tista, ki vam ne daje občutka, da se morate gibati, ampak vas k športu kar samo in z veseljem vleče!

Počasno stopnjevanje

Največjo napako boste storili, če boste prehitro želeli preveč. Ne pričakujte nerealnih rezultatov. Poslušajte svoje telo in upoštevajte svoje omejitve, da se ne poškodujete. Napredujte počasi in zanesljivo.

Idealne športne zvrsti

Za začetnike so priporočljivi hoja, plavanje in kolesarjenje. Tek je za začetek pogosto prenaporen, saj gre za intenzivnejšo vrsto telesne aktivnosti.

Pogostost vadbe

Dobro je, če vadite vsak dan vsaj 30 minut, trikrat tedensko pa 60 ali 90 minut in intenzivneje. Izberite tak tempo, da boste zlahka zdržali, in tudi tu ne pretiravajte. Telo potrebuje čas za regeneracijo, zato naj bo stopnjevanje zahtevnosti in pogostosti vadbe prav tako počasno.

Partner

Ne vadite sami! V paru je trening bolj zabaven in laže se odpravite od doma, bolj ste motivirani.

Poskusite: 1 vaja, 28 dni, novo telo!

OD DANES BREZ CIGARET

Seznam

Naredite seznam: zapišite 20 razlogov, zakaj je kajenje slabo. In spomnite se vseh tistih situacij, ko ste bili zaradi cigarete že v težavah ali zadregi. Bodite iskreni.

Glasna napoved

Čim več ljudem povejte, da boste prenehali kaditi. Če bi 'slučajno pozabili', vas bodo na to pomembno odločitev brez dvoma spomnili.

Najboljši trenutek

Izberite trenutek, ko niste podvrženi stresu (na primer na dopustu) in prenehajte takrat.

Zdrav! nadomestek

Namesto kajenja izberite nov ritual: takrat, ko bi odšli na cigareto, raje pojejte jabolko. Izbira naj bo zdrava.

Bodite aktivni

Postanite aktivni: izogibajte se brezdelju. Načrtujte dogodke drugače; izberite na primer obisk kina s prijatelji, ki ne kadijo.

Razmišljajte pozitivno

Zelo pomaga, če vizualizirate. Na primer: "Končno več ne smrdim po cigaretah in ko se vzpenjam po stopnicah, laže diham. Ponovno grem lahko v hribe."

Ostanite neomajni

Če bo želja po cigareti premočna, si vedno znova dopovedujte, da bo hitro minila in da bo trajalo nekaj tednov, da boste avtomatsko misel na cigareto odmislili. Prvi štirje tedni so najtežji, zato se ne vdajte prehitro morebitni skušnjavi.

Nagradite se

Denar, ki bi ga sicer namenili cigaretom, privarčujte in se nato nagradite z nečim posebnim.