Nov trend: pregoreksija

17. 8. 2008

Vse več nosečnic v razvitih evropskih državah pretirava z dietami. Namen hujšanja in telovadbe med nosečnostjo ni povezan z izgubo odvečnih kilogramov po porodu, ampak je povezan z željo bodočih mamic, da se že med nosečnostjo ne zredijo. Ženske s 'pregoreksijo' se ponašajo s tem, da s hrbtne strani sploh niso videti noseče.

Nositi normalne kavbojke v drugem trimesečju nosečnosti pa je postal nekakšen dosežek. Cilj 'pregoreksičnih' nosečnic je ostati tako suh kot Nicole Kidman, ki je bila že nekaj dni po porodu videti vitka. Nevaren trend pa podpirajo tudi oblikovalci nosečniških oblek.

Naporna telovadba in hujšanje lahko resno škodujeta zdravju nerojenega otroka. Dojenček potrebuje ogromno količino hranljivih snovi, ki jih ima mati shranjene v svojem telesu in jih dobi z zdravo prehrano.

Presuhim nosečnicam primanjkuje kalcija, ki ima pomembno vlogo pri kakovosti otrokovih kosti in zob. Poleg kalcija je med nosečnostjo pomembna tudi količina železa, ki jo -wz rdečim mesom zaužijejo bodoče matere. Slednje med nosečnostjo potrebujejo kar 50 odstotkov več železa kot po navadi, saj ta poskrbi za nastajanje rdečih krvničk, pomembnih za zarodek in posteljico.

Pomanjkanje železa lahko povzroči anemičnost, vrtoglavico, utrujenost in izčrpanost, v ekstremnih primerih pa tudi šum na srcu. Hujšanje med drugim lahko povzroči tudi rojstvo otroka z nizko telesno težo. Prenizka telesna teža pri novorojenčkih povzroča zdravstvene težave pozneje v življenju.

Ginekologinja Maggie Blott hujšanje in naporno telovadbo med nosečnostjo odsvetuje, prav tako pa ne priporoča, da se nosečnice močno zredijo. Hitra hoja, kolesarjenje in plavanje so dovoljeni načini razgibavanja, aerobika ali kakšne druge naporne aktivnosti v zadnjem trimesečju lahko škodujejo zarodku.