Odpravite težave z vratom

22. 1. 2010

Včasih so lahko najbolj neverjetne težave povezane prav z delovanjem vratnega dela hrbtenice. Znamenja, da z našim vratom oziroma vratnimi vretenci nekaj ni v najlepšem redu, so lahko najrazličnejša.

Glavoboli, bolečine v ramenih, trd vrat, celo slabost, vrtoglavica, bolečine v očeh, obrazu in čeljusti, težave z zbranostjo ter marsikatera druga težava so znaki, ki na prvi pogled nimajo povezave z vratom, pa vendar je lahko vzrok prav tam.

Kratka anatomija

Vratna hrbtenica je sestavljena iz sedmih vratnih vretenc, ki so med seboj povezana z medvretenčnimi diski in vezmi ter podpirajo glavo in omogočajo njene premike navzgor, navzdol in vstran. Sedem vratnih oziroma cervikalnih vretenc tako vpliva na glavo in delovanje vseh organov, povezanih z njo.

1. vretence vpliva na: dovajanje krvi v glavo, lasišče, hipofizo, kosti obraza, možgane, notranje in srednje uho, simpatični živčni sistem.

2. vretence vpliva na: oči, vidni živec, slušni živec, sinuse, mastoidne kosti, čelo.

3. vretence vliva na: obraz, zunanje uho, obrazne kosti in živce, zobe.

4. vretence vpliva na: usta, evstahijevo cev, ustnice.

5. vretence vpliva na: glasilke, vratne žleze, žrelo.

6. vretence vpliva na: vratne mišice, ramena, mandlje.

7. vretence vpliva na: ščitnico, zbadanje v ramenih, laket.

Spremenite način življenja

Sodobno življenje nas je prikovalo za pisalno mizo in pred televizijske zaslone, življenje vse prevečkrat presedimo in se premalo gibljemo. Že zjutraj sedemo za mizo, se prestavimo v avto in nato delovni dan preživimo sede, in to po možnosti v nespremenjeni drži.

Naše telo pa potrebuje redno gibanje, da bo ostalo zmogljivo in zdravo. Nanj vplivajo tudi duševne obremenitve in čustveni stres, ki ga ‘odlagamo’ na mišice, posebno tiste na vratu in ramenih. Tovrstni stres se navadno izraža v obliki glavobola z napetostjo, ki se začenja v zatilju, od tam pa se seli navzgor in navzdol.

Bolečine v zatilju, križu in nekateri glavoboli so pogosti odzivi na preobremenjenost v vsakdanjem življenju in močan pritisk sodobne družbe, ki od nas vse pogosteje pričakuje preveč.

Težav s hrbtenico pa ne povzroča le dolgotrajno sedenje ali pomanjkanje gibanja, posebej škodljiva so tudi dela z enoličnimi in ponavljajočimi se gibi. Tudi prekomerna teža obremenjuje hrbtenico in gibalni aparat, torej kosti, mišice in sklepe.

V daljšem časovnem obdobju postane pritisk na kosti in medvretenčne ploščice prehud, saj mišice in vezi ne opravljajo le svoje normalne naloge, držati hrbtenico po­konci, temveč jih čezmerna telesna teža še dodatno obremeni.

Manj znana je povezava med kajenjem in težavami s hrbtenico. Kadilci so namreč veliko pogosteje nagnjeni k okvaram medvretenčnih ploščic in bolečinam v hrbtu in vratu kot nekadilci. Vzrok je nikotin, ki oži žile in s tem močno ovira preskrbo tkiv s hranilnimi snovmi.

Za težave pa so lahko krive tudi okvare živcev v hrbtenjači. Glavni simptomi so bolečine v hrbtenici in sklepih, glavoboli, vrtogla­vice ter bolečine ali mravljinčenje v nogah in rokah. Okvare živcev v hrbtenjači lahko povzročijo nepravilno delovanje organov, oslabljeno mišično moč in bolečino.

Eden od vzrokov je lahko tudi pritisk vretenca, medvretenčne ploščice ali mišic na živec. Te težave lahko omilimo ali celo odpravimo z manualno terapijo. S pravilnimi gibi visokousposobljenega terapevta je mogoče ta pritisk zmanjšati in tako omogočiti ozdravitev obolelega mesta.

Bolečine v vratu in hrbtu lahko razdelimo v tri skupine

Akutne: Pojavijo se nenadoma ali pa se počasi stopnjujejo. Trajajo lahko več dni ali tednov. Večinoma nastanejo zaradi preobremenjenosti gibalnega aparata. Pojavijo se tako pri zlomih in vnetjih kot pri naprezanju mišic in kosti, posebej pri tistih, ki se nevajeni lotijo nekaterih fizičnih del, in tistih, ki se s športom ukvarjajo le ob koncu tedna.

Kronične: Te so kompleksnejše narave in bolečine trajajo nekaj mesecev. Natančnega vzroka pogosto ni mogoče najti, lahko pa jih pripisujemo nepravilni obliki hrbtenice, okvari medvretenčnih ploščic ali znamenjem obrabe.

Pogosto se pojavijo pri boleznih, kot so artritis, osteoartritis, ukrivljenost hrbta, nepravilne hrbtenične krivine, ali ob pomanjkanju kostnih mineralov. Druga vzroka sta lahko prevelika telesna teža in slaba telesna drža. Dodatno pa jih lahko poslabšamo s stresom ali z duševnimi obremenitvami.

Ponavljajoče se bolečine: Pojavljajo se redno ali neredno. Vzrokov je več, najpogostejši pa je nepravilna telesna drža, ki je posledica opravljanja statičnega dela v kombinaciji s prevelikimi telesnimi in duševnimi obremenitvami ali pomanjkanja dejavnosti mišic.

Obrnite atlas

Proti bolečinam in drugim vrstam bolezenskih težav pa je menda izredno učinkovita tudi terapija, pri kateri terapevt prvo vratno vretence, imenovano atlas, povrne v pravilno lego. Zamaknjeni atlas je namreč lahko vzrok za številne fizične in celo psihične težave.

Kot zamaknjenosti atlasa vpliva na manjšo odprtost pri povezanosti hrbteničnega kanala z našo lobanjo, zaradi tega različni možganski živci in živčne poti doživljajo trajni pritisk. Obenem so zožene tudi hrbtenične arterije in vratna arterija, limfni kanali ter druge krvne žile.

Atlas je odgovoren tudi za našo zavest, ravnotežje, hrbtenico in skelet in njegova nepravilna lega povzroča motnje in spremembe telesne drže, kar lahko vodi do bolečin v zatilju, vratu in hrbtenici, kile, skolioze, ukleščenih živcev hrbtenice, bolečine v kolkih, kolenih in podobno.

Omenjena metoda naj bi nas odrešila več telesnih in duševnih težav ter motenj z enim samim posegom, ki naj bi bil popolnoma varen brez diagnoze in operacije. Šele ko je atlas v svoji naravni legi, lahko naši možgani neovirano in celovito delujejo. Takrat se v telesu namreč začnejo celo procesi samozdravljenja, kot bi telo ponovno zadihalo.

Organizem začne delovati bolje, vendar se telesne funkcije in organi ne morejo obnoviti kar čez noč. Telesa se različno odzovejo na vrnitev atlasa v novo naravno stanje. Izid posega je odvisen tudi od telesnega in duševnega stanja posa­meznika. Pri nekaterih se zdravje vrne takoj, drugi bodo morali biti nekoliko bolj potrpežljivi, predvsem zato, ker organizem dolgo ni deloval z vsemi svojimi zmožnostmi.

Živa M. Brecelj

Elle