6 najpogostejših pasti, ki prežijo na vaš hrbet

6 najpogostejših pasti, ki prežijo na vaš hrbet (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 8. 2013

Devet od desetih ljudi se pritožuje nad bolečinami v hrbtu in med njimi je na žalost vse več mlajših. Dobra novica - vzroki so pogosto povsem očitni in jih zlahka preprečimo. Vedeti je le treba, v katere pasti vedno znova in celo redno padate. Za vas smo zbrali nekaj najpogostejših.

1. Prehranske pasti
  • Malo časa – veliko napak

Zaradi pomanjkanja časa radi posežemo po pripravljenih izdelkih in hitri prehrani. V povezavi s pomanjkanjem gibanja se telesna teža hitro poveča, in to obremeni hrbtenico. Poleg tega pH-vrednost telesnih tekočin zdrsne v kislo, kar pospešuje osteoporozo.

Rešitev: vsak dan se prehranjujte sveže in zdravo, kar pomeni z veliko sadja in zelenjave. To razkisa telo, ohranja stabilno težo in krepi hrbet.

Pomembno je, da veliko pijete, kajti tudi medvretenčne ploščice potrebujejo veliko vlage. Poleg čaja in razredčenih sadnih sokov je idealna voda z visoko vsebnostjo kalcija. S tem boste, tako kot z mlekom in mlečnimi izdelki, dobro poskrbeli za svoje kosti.

2. Pasti počivanja
  • Tudi poležavanje ni dobro

Končno doma. Zdaj pa na kavč in lenarjenje se lahko začne. To sicer razbremeni dušo, ne pa vedno tudi križa.

Rešitev: svojemu hrbtu privoščite raznolikost. Malce lenarjenja, malce pokončnega sedenja, vsake toliko časa na noge in nekaj korakov sem ter tja. Pomembna je mešanica mobilnosti in počitka. Za ergonomsko korektno razbremenitev hrbta so na voljo tudi posebni fotelji za sproščanje.

3. Pasti v službi
  • Statična drža škodi

Dolgotrajno sedenje je enak strup za hrbet kot dolgotrajno stanje. Zaradi enostranske drže se mišice in tkiva skrajšajo in tudi medvretenčne ploščice so obremenjene le enostransko.

Rešitev: vedno sedite pokončno, na računalniški zaslon pa vedno glejte navzdol pod kotom 30°. Mišičevje tilnika bo tako stalno sproščeno.

Tipkovnica mora biti blizu zgornjega dela telesa. To razbremeni roke. Pet minut posebnih vaj še dodatno prepreči možne bolečine.

Poleg tega: za otroke je na voljo poseben aktivni 3D-stol. S pomočjo premičnega stola brez naslonjala se igraje naučijo zdravega in pravilnega sedenja za mizo.

4. Posteljne pasti
  • Mehka vzmetnica, težak dan

Že ob vstajanju navadno začutimo, da noč ni bila tako sproščujoča. Hrbet je napet, členki težki. Največkrat je kriva vzmetnica, ki se ne prilega hrbtenici.

Rešitev: fleksibilne letve in vzmetnica, ki se prilega telesu. Na noč se obrnemo približno 40-krat, zato ne sme biti premehka.

Študije so pokazale, da ljudje s hrbteničnimi težavami zelo dobro spijo na vodnih posteljah. Njihova prednost: ne prihaja do deformacij hrbtenice.

5. Nakupovalne pasti
  • Prevelika obremenitev na eni strani

Velike torbice so sicer zelo modne, na žalost pa nas zapeljejo, da vanje spravimo preveč stvari. Poleg tega si jih večinoma oprtamo vedno na isto ramo, ki jo držimo lahno dvignjeno navzgor, da ročaj torbice ne zdrsne.

Posledica: napačna drža in bolečine v tilniku.

Rešitev: iz torbice odstranite nepotrebne stvari in večkrat zamenjajte stran, na kateri jo nosite. Še bolje: nahrbtnik – z njim boste avtomatično zravnani in imeli poleg tega še proste roke. Če nosite več težkih vrečk, težo porazdelite v obe roki.

6. Pasti v avtomobilu
  • Malo gibanja za volanom

Dolga vožnja na delo, poklic, zaradi katerega ste veliko na cesti – sčasoma se razvijejo tudi težave s hrbtom.

Rešitev: rame in zadnjico pritisnite ob naslonjalo, vzvratno ogledalo pa nastavite nekoliko višje. Vsak pogled vanj vas bo prisilil, da popravite položaj sedenja in odpravite enostransko obremenitev hrbta. Med pretikanjem ni treba, da je koleno iztegnjeno.