Rak na dojki: nove operativne tehnike

2. 10. 2008

V Sloveniji za rakom na dojki vsako leto na novo zboli približno 1. 600 žensk. Če je rak odkrit dovolj zgodaj, je v skoraj 80 odstotkih možna operacije brez odstranitve dojke.

Diagnoza raka na dojkah je šok za vsako žensko. Ko se je pred kratkim izvedelo, da si je ameriška igralka Christina Applegate (36) po diagnozi raka na desni dojki preventivno odstranila obe dojki, se mnogo žensk sprašuje, ali je to zares smiselno in potrebno. Igralka se je odločila, da ne bo tvegala, da se rak pojavi še na drugi dojki in se tako kot njena mama bojevala z rakom dolga leta. Tudi pri Christini so namreč odkrili mutiran gen BRCA 1, ki povzroča raka na dojkah.

Kdaj je potrebna odstranitev obeh dojk?

Tovrstni radikalni ukrepi so včasih neizbežni v primerih, ko se rak dojk v določeni družini pojavlja skozi več generacij. Približno 5 odstotkov obolelih žensk v sebi nosi mutiran gen, ki povzroči, da približno 90 odstotkov bolnic znova zboli za rakom na dojki ali pa se razvije rak jajčnikov. Zdravniki v takih primerih zato priporočajo odstranitev obeh dojk, še posebej če se gen odkrije v odvzetem tumorskem tkivu.

Kje naj me operirajo?

Bolnice, ki potrebujejo celotno radioterapijo in sistemsko zdravljenje s kemoterapijo, se zdravijo večinoma na Onkološkem inštitutu, kirurško zdravljenje pa opravljajo tudi v regionalnih bolnišnicah. Po evropskih smernicah je dovoljeno izvajati zdravljenje raka na dojkah le v bolnišnicah, v katerih operirajo najmanj 150 bolnic na leto.

Kdaj odstranitev dojke ni potrebna?

Če je tumor omejen in je tkivo okoli njega zdravo, se lahko opravi operacija brez amputacije dojk. To je možno v skoraj 80 odstotkih primerov. Število odkritih tumorjev sicer vsako leto narašča, ker se s časom izboljšuje tudi diagnostika. Možnosti ozdravitve povečata predvsem zgodnja diagnoza in zdravljenje.

Na katerih mestih se pojavi tumor?

Devetdeset odstotkov vseh bolezni dojk je možno otipati lastnoročno. Zdravstvene zavarovalnice in zdravniki zato ženske vedno znova pozivajo, da si redno, enkrat mesečno pregledujejo obe dojki in opravljajo tudi redne preventivne preglede. Večina tumorjev se pojavi v zgornjem, zunanjem predelu dojke.

Kakšne so nove terapije?

Ker se rak dojk odkrije vedno bolj zgodaj, so tudi terapije vedno bolj prijazne obolelim. Kirurgom v današnjem času ni več treba odstranjevati toliko tkiva kot poprej. Poleg tega so jim za kemoterapije na voljo nove molekularne testne metode, ki natančno določijo potrebno količino odmerka. Določene beljakovinske koncentracije v tumorskem tkivu lahko tudi pokažejo, ali pacientka potrebuje kemoterapijo ali ne.

Kaj lahko ženske preventivno naredijo že same?

Že pri preventivi se je treba zavedati lastne odgovornosti. Z redno mamografijo (velja še posebej za ženske po 50. letu) se tveganje za smrt zaradi raka na dojkah zmanjša za približno tretjino. Poleg tega bi morale ženske paziti na telesno težo in izgubiti odvečne kilograme.

Maščobno tkivo v predelu trebuha tvori posebne molekule ženskega hormona estrogena, ki povečuje tveganje obolevnosti za rakom dojk. Strokovnjaki ocenjujejo, da sta debelost in pomanjkanje gibanja odgovorna za vsak tretji primer raka na dojkah.

Katere operativne metode se uporabljajo?

Pri operacijah, kjer se ohrani dojka, se odstrani le tumor z varnostnim robom, ne pa tudi celotna dojka. Po operaciji se lahko opravi rekonstrukcija s hrbtno mišico in kombinacijo implantata (pri zelo vitkih ženskah), obnova dojke s tkivom zdrave dojke, implantat (pri veliki izgubi tkiva) in mikrokirurška obnova z lastnim tkivom iz trebuha, zadnjice ali stegna. Z vsemi temi metodami se dosežejo zelo dobri estetski rezultati.

Ameriška igralka Christina Appelgate (36 let, Strašno prijazna družina) si je po diagnozi raka na dojkah dala odstraniti obe dojki. "Želela sem se znebiti raka. Nisem hotela, da bi po štirih mesecih odkrili raka še na drugi dojki in bi morala vse skupaj prestajati znova. "

Rekonstrukcijske tehnike

Življenje brez dojke je danes na srečo že stvar preteklosti. Bolnicam je na voljo kar nekaj rekonstrukcijskih tehnik. Vse pa je seveda tudi odvisno od okoliščin in želja pacientk.

Rekonstrukcija s prilagoditvijo

Če se odstrani tumor z varnostnim robom, se dojka rekonstruira s pomočjo preostalega tkiva dojke.

V večini primerov je treba prestaviti prsno bradavico in prilagoditi velikost druge dojke.

Rotacijska tehnika

Odstrani se predel tumorja skupaj s kožo nad njim. Na mesto, kjer je bil izrezan tumor, se presadi zdravo tkivo iz stranskih predelov dojke. Gre za rekonstrukcijo s pomanjševalno tehniko.

S pomočjo hrbtne mišice

Če je ženska zelo vitka in nima trebušnega maščevja, se za rekonstrukcijo dojke uporabi hrbtno mišico (Latissimus dorsi). Večinoma v kombinaciji s silikonskim implantatom.

Nasveti

Rekonstrukcija je skoraj vedno možna

Vstavljanje implantatov je operativno sicer manj zahtevno. Toda na drugi strani je po njihovi vstavitvi več primerov, ko je treba bolnico ponovno operirati, kot pa pri rekonstrukcijah z lastnim tkivom.

Nove prsi z lastnim tkivom

Pri rekonstrukciji dojk se priporoča mikrokirurgija. Če je le možno, se odstrani le tkivo dojk, ohrani pa se prsna bradavica. Prazen kožni plašč se nato zapolni s tkivom iz maščobe trebuha.

Prednost te metode je v tem, da je tkivo skoraj identično tkivu dojke. Pacientkam se opravi tudi učvrstitev trebuha, iz narkoze pa se zbudijo z dvema popolnoma enakima dojkama. Ker ne odstranijo mišičnega tkiva, se ta ne more krčiti.

Nove diagnostične metode

Magnetnoresonančna tomografija (MRT)

Hitro rastoči tumorji so prepleteni z množico majhnih krvnih žilic. Prav te hitro odkrije MRT, saj se vbrizgano kontrastno sredstvo dokaj opazno nakopiči v žilah.

Biopsija

Kljub mamografiji, ultrazvoku ali MRT-ju pogosto šele preiskava vzorca tkiva (biopsija: na fotografiji) dokončno razjasni, ali so spremembe v dojki zločeste ali ne. Od rezultata analize tkiva je nato odvisno tudi zdravljenje.

Pogosto se pred operativnim posegom predpiše tudi kemoterapija, ki naj bi zmanjšala velikost tumorja. Če skupaj z njim odstranijo tudi še nekaj zdravega tkiva, lahko takoj rekonstruirajo tudi dojko.