S čebeljim pikom nad multiplo sklerozo

Zdravljenje multiple skleroze s čebeljim pikom. (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 8. 2011

Številni izsledki dokazujejo, da je lahko čebelji pik zelo zdravilen. Najpogosteje se uporablja za blaženje bolečin, pri vnetju sklepov in mišic revmatskega izvora, pri nevralgijah, išiasu, bronhialni astmi, visokem tlaku, migrenah ter ranah in čirih.

Klasična medicina multiplo sklerozo zdravi s kortikosteroidi, betainterferonom in celo s citostatiki. Vendar pa niti ena terapija ne zagotavlja ozdravitve. Zato je logično, da zdravljenje s čebeljim strupom pomeni novo upanje za obolele z multiplo sklerozo.

Izvaja se s piki živih čebel ali čebeljim strupom, ki ga v čebelnjaku zberejo čebelarji. Aparat, prilagojen nizki napetosti, se postavi na panje ali okvir satovja in tam potem pri prihodu in vrnitvi v panj čebele vzdraži z lahnim električnim sunkom, ki povzroči, da spustijo strup na stekleno ploščico.

Na začetku terapije se na kožo nanese strup in budno spremlja bolnika 20 minut, da se tako izključi morebitna alergijska reakcija. Čeprav sta na čebelji pik alergična samo do dva odstotka populacije, mora imeti zdravnik za vsak primer vedno pri roki antišok terapijo.

Strup se nanese v nizih ob obeh straneh hrbtenice. Začne se z enim in nato nadaljuje vse do 20 pikov na posamezno zdravljenje, ki poteka vsak drugi dan. Mehanizem zdravilnega delovanja čebeljega strupa se utemeljuje s spodbujanjem funkcije nadle­dvične žleze. V krvi se pojavi več hormonov nadledvične žleze, ki povečajo odpornost organizma proti delovanju različnih škodljivih snovi.

Čebelji strup najpogosteje uporabljajo pri zdravljenju vnetnih procesov v sklepih. Njegovo delovanje je podobno terapevtskemu učinku adrenokortikotropnega hormona (ACTH). Pri dolgotrajni uporabi tega hormona se pojavijo otekline in lahko tudi motnje naravne sinteze hormona. Čebelji strup nima teh stranskih učinkov, na organizem deluje kot diuretik, ne izzove oteklin in ne vpliva negativno na sintezo lastnih hormonov.