Šport in menstruacija

21. 7. 2010

Šport lahko skupaj z drugimi dejavniki vpliva na menstruacijski ciklus, zaradi presnovnih potreb in zaradi psihološkega stresa. Baletne plesalke, gimnastičarke, tekačice, pa tudi ženske, ki so redno podvržene težkim fizičnim obremenitvam, se pogosto pritožujejo zaradi neredne menstruacije ali celo izostankov.

Tovrstne težave so pogostejše pri mladih ženskah, še posebej, če je bil njihov menstrualni ciklus moten še preden so se začele ukvarjati s športom. Najstnice, ki so izpostavljene velikemu fizičnemu naporu, navadno prvo menstruacijo dobijo šele na koncu adolescence.

Varujte se stresa in diet!

K nastanku težav menstrualnega ciklusa prispeva stres in razmerje med maščobnimi ter ostalimi celicami v organizmu. Tudi izčrpavajoče diete, ki težijo k hitremu zmanjšanju teže, zelo pogosto vplivajo na izostanek menstruacije.

Z zmanjševanjem fizičnih naporov ali pridobivanjem na teži se navadno mesečne krvavitve spet pojavijo. Če do vzpostavitve mesečnega ciklusa kljub temu ne pride oz. v primeru, ko ženska ne zmanjša fizičnih obremenitev oz. ne pridobi na telesni teži, zdravnik ponavadi predpiše nizke vrednosti esterogena.

Ali lahko zanosim kljub izostanku menstruacije?

Odgovor je seveda da. Čeprav nimate ciklusa, to ne pomeni, da ne morete zanositi. Ovulacija lahko nastane tudi po daljšem izostanku menstrualnega ciklusa.