Kako pogosto bi morali prati pižame? (svetuje strokovnjakinja)

Kako pogosto bi morali prati pižame? (svetuje strokovnjakinja) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2021

Obstaja velika verjetnost, da pižam ne perete dovolj pogosto. Morda niti niste nikoli zares razmišljali o tem. No, po branju teh nasvetov strokovnjakinje boste vašim pižamam zagotovo namenili več pozornosti. In temeljito pranje.

Po tem, ko smo preverili, kako pogosto bi morali menjati posteljnino, je čas, da se posvetimo še pižamam.

Harpa Gretarsdóttir, strokovnjakinja modnega trženja pri blagovni znamki IceWear, je razkrila podrobnosti.

Profimedia

Pomislimo za trenutek … Ko gre za spodnje perilo in nogavice ponavadi ni dileme. Tudi pri športnih oblačilih smo dosledni. Toda s pižamami, ki jih prav tako nosimo vsak dan, včasih v njej preživimo tudi cel dan, ne ravnamo enako. Kar je – če pomislite, koliko umazanije in olja se lahko nabere na pižami – precej ogabno.

»Pižama je edino intimno oblačilo, ki ga nosimo več dni zaporedoma in nekateri pod pižamo ne nosijo spodnjega perila. Zaradi te navade lahko postane pižama po 6 do 8 urah spanja popolno gojišče za bakterije in druge mikrobe,« pojasni Gretarsdóttirjeva.

Vendar to še ni vse. »Ker se s telesa odstrani 30 do 40 tisoč odmrlih kožnih celic na uro, bo vaša pižama polna 'grdih stvari'.«

Kako pogosto bi morali prati pižame?

Profimedia

Gretarsdóttirjeva priporoča pranje pižame po treh ali štirih dneh nošenja, če se pred spanjem vedno kopate ali tuširate, lahko to obdobje podaljšate na največ pet do sedem noči.

Če pa ste nagnjeni k nočnemu znojenju ali imate posebno mastno kožo, strokovnjakinja svetuje, da pižamo zamenjate oziroma operete pogosteje – vsak drugi dan, v nekaterih primerih tudi vsak dan.

»Splošen nasvet, ki bi ga dala tistim, ki se pogosteje potijo, je, da pižamo zamenjajo vsak drugi dan (če ne vsak dan). To pomaga pri preprečevanju neprijetnih vonjav in nabiranju umazanije ter zagotavlja občutek svežine,« pravi.

Kaj je pomembno pri pranju?

Profimedia

Pižamo je priporočljivo oprati pri 60 ali več stopinjah (če to dovoljujejo navodila proizvajalca), da bi uničili bakterije. Če pa imate raje hladno pranje, ki naredi oblačila mehkejša, dodajte pralni prašek, ki vsebuje razkužilo, ki uniči 99,9 % škodljivih bakterij.

Zakaj je vse to tako pomembno?

»Na kratko, pižama je lahko leglo mikrobov, glivic in bitij, ki jih lahko vidimo samo pod mikroskopom,« opozarja Gretarsdóttirjeva. Ne samo da neredno pranje pomeni nabiranje umazanije in neprijetnih vonjav, tako se ustvarja tudi okolje, v katerem lahko pride do okužb in draženja kože. Klice pridejo v stik z ranicami, zaradi česar lahko zbolimo ali pa pride do izbruha aken in drugih težav s kožo, dodaja strokovnjakinja.

Poleg tega se lahko mikrobi s pižame prenesejo tudi na druga oblačila in površine, še povzemajo na strani www.mirror.co.uk.

Preberite še: