TO so znaki, da imate težave s TREBUŠNO SLINAVKO

TO so znaki, da imate težave s TREBUŠNO SLINAVKO (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2022

Čeprav ji morda res ne posvečamo veliko pozornosti, a igra veliko vlogo pri našem zdravju in metabolizmu. Preverite, kako odkriti težave s trebušno slinavko.

Blato nenavadnega videza

Če opazite, da je vaše blato svetlo in plava na vodi, je to znak slabe absorpcije hranil, kar lahko pomeni, da trebušna slinavka ne opravlja svojega dela. Ravno trebušna slinavka pomaga telesu absorbirati vitamine. V kolikor tega ne počne, je blato lahko bledo in mastno.

Bolečine v trebuhu

Eden najpogostejših simptomov raka trebušne slinavke in akutnega pankreatitisa so bolečine v trebuhu. Če bolečina traja več tednov ter se premika iz centra proti spodnjemu delu hrbta, gre lahko za rakavo obolenje. Nenadna, intenzivna bolečina v trebuhu pa lahko nakazuje na akutni pankreatitis.

Slabost po mastni hrani

Kot že omenjeno, igra trebušna slinavka pomembno vlogo pri presnovi. Ko ta organ ne deluje pravilno, lahko prihaja do težav s presnovo maščob, zaradi česar opažate slabo počutje, morda celo bruhanje, po maščobnih živilih, kot so pica, hamburger, pa tudi oreščki, avokado in druge "zdrave" maščobe.

Nepojasnjeno hujšanje

Težave s trebušno slinavko se lahko kažejo tudi z nepojasnjenim, hitrim hujšanjem. 

Zlatenica

Včasih zlatenica nakazuje na težave z jetri, včasih pa se vzrok skriva v trebušni slinavki. Ne glede na vzrok, je pomembno, da v primeru zlatenice obiščete zdravnika.

V kolikor opazite bilokatero od naštetih težav, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo ustrezno svetoval in vas po potrebi napotil na dodatne preiskave.

Vir: index.hr