Toliko gibanja potrebujejo možgani, da ostanejo v dobri kondiciji (raziskava)

18. 1. 2019
Deli
Toliko gibanja potrebujejo možgani, da ostanejo v dobri kondiciji (raziskava) (foto: Profimedia)
Profimedia

Večina telovadi, da bi spravila telo v formo, poskrbela za vitek pas ali ohranila kondicijo. Obstaja še en dober razlog, zakaj se splača poiskati najbližjo tekaško stezo ali telovadnico – možgani. Koliko gibanja potrebujejo, da ostanejo v dobri kondiciji razkriva nedavna raziskava.

Ali ste vedeli, da so možgani najbolj aktivni ponoči in ne podnevi, ko razmišljamo, načrtujemo, sestankujemo? In da več sanj nakazuje na to, da je višji IQ? Možgani tudi porabijo največ energije –  za svoje delovanje potrebujejo kar 15 % celotne količine krvi in 20 % količine kisika, kakor tudi velike količine glukoze, da ostanejo aktivni –, sporočila v možgane potujejo s hitrostjo preko 200 km/h, ne občutijo pa bolečine.

Impresivno je, kaj vse zmorejo možgani. In zastrašujoče, če nas pustijo na cedilu. Zato poskrbimo, da ostanejo v dobri kondiciji – s telovadbo, z gibanjem.

Koliko telovadbe?

Izsledki nedavne raziskave, objavljene v Journal of Neurology and Clinical Practice, pravijo, da v resnici ne potrebujemo veliko.

Raziskovalci so ugotovili, da opazne pozitivne spremembe naredi že 52 ur nizko intenzivne vadbe v obdobju šestih mesecev – približno dve uri telovadbe na teden. Dve uri aerobne vadbe (tek, hoja, kolesarjenje ...), vadbe za moč, pilatesa, joge ali kombinacija naštetega.

Z dvema urama na teden poskrbite za:
  • boljšo kognicijo (skupina mentalnih procesov, ki vključuje pozornost, spomin, učenje, razumevanje ...)
  • hitrejšo obdelavo informacij, ki jih možgani dobijo tekom dneva in
  • izvršilno funkcijo (skupina mentalnih procesov, ki vam pomagajo, da pridete stvari do dna).

Dejstvo

Možgani imajo radi šport in druženje. Ukvarjajte se s športom, četudi zgolj amatersko, saj čudežno vpliva tudi na (duševno) zdravje.

Preberite še: 6 načinov, kako se povezati z naravo

In: To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren