Varujte jetra!

26. 8. 2008

Telo brez jeter ne more delovati. Ta osrednja postaja za razstrupljevanje 24 ur na dan skrbi ne le za razgradnjo in izločitev škodljivih produktov presnove, temveč tudi proizvaja dragocene beljakovine in oskrbuje kri z uporabnimi hranilnimi snovmi. Preberite si, kaj škodi vašim jetrom (grško: hepar) in kaj krepi naš največji notranji organ.

Ko moderni življenjski slog ogroža jetra

Dejstvo: V Nemčiji ima obolela jetra več kot šest milijonov ljudi. Pri vsakem četrtem je organ že poškodovan. Težave z jetri se danes uvrščajo med pet največjih človeških bolezni.

Vzrok: Veliko maščobe, malo gibanja in redno pitje alkohola – vse to bremeni organ. Na dolgi rok jetra v svoje celice uskladiščijo maščobo, ki je ne morejo predelati.

Dolgoročna posledica: Hepatociti (celice jeter) ne morejo več tako dobro delovati, lahko pa se celo poveča celotni organ (maščobna okvara jeter). V hujših primerih pride do kroničnega vnetja (hepatitis) ali zabrazgotinjenja.

Pozitivno: Že rahla sprememba življenjskega sloga s prehrano z manj maščobami (petkrat dnevno sadje in zelenjava), gibanjem in zmernim uživanjem alkohola zaščiti organ in spodbudi samozdravljenje. Ko povzročitelji počasi uničujejo jetra

Dejstvo: Najpogostejši vzrok za hepatitis, ki je nadrejeni pojem za vsako vrsto vnetja jeter, so okužbe. Znani so virusi A, B in C. Virus A se prenaša s hrano, B in C pa se prenašata s krvjo.

Posledica: Okužba z A-virusom vedno vodi do akutnega hepatitisa. Toda pri okužbi z virusoma B in C lahko pride do smrtno nevarnega kroničnega vnetja jeter. Organ postopno propada. Možni posledici sta tudi ciroza in rak jeter.

Pozitivno: Proti okužbi z A- in B-virusom se lahko cepite, proti C-virusu pa pomaga zaščita pred tujimi telesnimi tekočinami (kondomi).

Ko se jetra žrtvujejo za nas

Dejstvo: Preden kri prispe iz črevesja v telesne celice, najprej preko dvernih ven steče do jeter. Tu se stalno filtrira in tako izloči nevarne škodljive snovi.

Posledica: Del 'prvega prehodnega efekta' so tudi zdravila. Približno 65 odstotkov njihovih učinkovin ostane v jetrih. To pomeni, da vsakdo, ki več kot dva meseca skupaj uživa tablete proti bolečinam, tvega okvaro jeter. V jetrih se izčistijo tudi rakaste celice in to lahko vodi k pojavu meta­staz.

Pomoč: Če morate redno jemati zdravila, naj vam preverijo in pojasnijo vaše jetrne vrednosti. Zaradi morebitnega pojava raka na črevesju preventivno opravite pregled črevesja.

Zdrava jetra tehtajo približno 1. 500 gramov. Delijo se na desni in levi jetrni reženj. V treh milijardah jetrnih celic se lahko hkrati odvija 500 presnovnih procesov. V žolčniku (zelena barva) se dnevno zbere okoli pol litra žolča.

Dejstva o hepatitisu C

PREVIDNOST: Za hepatitisom C boleha skoraj 800. 000 Nemcev. Virus povzroča kronično vnetje jeter, ki se že danes uvršča med deset najpogostejših vzrokov smrti v Nemčiji.

PAZITE: Tako kot herpes in virus HIV se tudi v tem primeru povzročitelj prenaša s krvjo. Na žalost zaščitnega cepljenja ni, vendar pa je na voljo kombinirana terapija, ki zmanjšuje breme virusa.

Da se jetra ne bodo zamastila

Pospešite presnovo Najpogostejša težava jeter je zamaščenost. Poskrbite za povišan bazalni metabolizem in se veliko gibajte. Trikrat tedensko se pol ure ukvarjajte s športom. Idealni so hoja, plavanje in kolesarjenje. Alkohol škodi Tekoči odstotki prinašajo v celice prav toliko kalorij kot maščoba! En kozarček na dan ne škodi. Več pa že obremeni organ.

Prestopite na manj maščob Jejte manj mastno hrano! Največ 30 odstotkov zaužitega je lahko maščoba! Namesto nje raje uživajte ogljikove hidrate (v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi). Uporabljajte rastlinske maščobe, kot sta hladno stisnjeno oljčno ali repično olje.

Pomoč naravnih sredstev

Pomemben cilj pri težavah z jetri je razbremenitev organa, tako da se bo lahko regeneriral. Že od antičnih časov namreč vemo, da se jetra stalno obnavljajo. Pri tem lahko pomaga izvleček pegastega badlja.

Plodovi rastline vsebujejo dragocene grenčične snovi, ki spodbujajo žolč, eterična olja in naraven E-vitamin. Snov silimarin nevtralizira škodljive presnovne produkte in hkrati pospeši tvorbo novih jetrnih celic. Pri zdravljenju hepatitisa in ciroze so se zelo dobro in znanstveno dokazano izkazali standardizirani preparati iz pegastega badlja (dobite v lekarni).

NAMIG: po jedi popijte skodelico čaja iz te rastline.