Video: Manualna terapija - prijazna in učinkovita

11. 7. 2011
Deli
Video: Manualna terapija - prijazna in učinkovita

Splošno in preprosto lahko povemo, da je manualna terapija vsaka terapija, ki jo delamo z rokami. V Sloveniji spada manualna terapija pod fizioterapijo, medtem ko je v tujuni to že lahko samostojen specialistični študij. Pri zdravljenju z manualno terapijo terapevt z uporabo rok in s specifičnim strokovnim pristopom poskuša zmanjšati bolečino in mišično napetost, povečati gibljivost, mišično moč in koordinacijo ter s tem vzpostaviti optimalno delovanje gibalnega sistema.

O učinkih manualne terapije smo se pogovarjali z Martino Mihić, dipl. fizioterapevtko, ki se z izkušnjami ljudi, ki se odločijo za to vrsto terapije, srečuje vsakodnevno v okviru zasebne prakse.

Martina na našem portalu aktivni.si tudi odgovarja na vaša vprašanja, povezana s področjem rehabilitacije in težavami s kostno-mišičnim sistemom (bolečine, mravljinčenje, mišične napetosti, vnetja mišic ali mišičnih narastišč, krči, zmanjšana gibljivost in pokanje v sklepih, otekanje, nestabilnost sklepov, utrujenost, glavoboli, migrene, vrtoglavice, druge diagnoze (sindrom karpalnega kanala, cervicobrahialgija, protruzija medvretenčnega diskusa, hernia disci, išias, vnetje ahilove tetive, tendinitis, sindrom čeljustnega sklepa, bruksizem itd.).

Kako učinkovita je? Zakaj prisegate nanjo?

Pri veliki večini je vzrok za mišično-skeletne težave in bolečine miofascialna bolečina (mišična bolečina). V okviru celostne manualne terapije pri nas izvajamo veliko tehnik, ki delajo prav na mehkem tkivu. Namen terapije je usmerjen v aktivacijo mehanizmov samoregulacije. Z različnimi prijemi in dotiki spodbujamo telo, da se vrne v bolj naravno držo, kar je za telo manj obremenjujoče in zato tudi neboleče. Učinkovitost je odvisna od pravilne izbire tehnik, ki jih terapevt prilagaja individualno glede na stranko – trenutno in preteklo zdravstveno stanje stranke (stranka, ki ima veliko zdravstvenih težav, bo potrebovala več terapij), vsakodnevne fizične in psihične obremenitve itd. Na splošno pa bi lahko rekla, da se ravno zaradi individualnega in celostnega pristopa stranke odzivajo zelo dobro in hitro.Terapija je usmerjena v to, da tudi stranka prepoznava učinkovitost in spremembe, ki so posledica terapije.

Kakšne so vaše izkušnje z ljudmi, ki jih pomagate z manualno terapijo?

Vedno bolj se zavedam in ugotavljam, kako kompleksni in povezani so procesi v našem telesu in kako zelo odvisni od posameznika, njegovega zdravstvenega stanja, življenjskega stila, izkušenj, genetskih predispozicij itd. Že samo odzivi po terapiji so zelo različni, nekdo je po terapiji utrujen, drug je poln energije, tretji ima 'muskelfiber', četrti je bolj občutljiv ... Lahko bi rekla, da so izkušnje zelo pozitivne, polne in različne, ravno zato, ker pristop in delo nista rutinska.

Pri katerih poškodbah oz. težavah je dobro obiskati manualnega terapevta?

Obisk pri manualnem terapevtu je smiseln, ko se pojavijo telesne težave, povezane s kostno-mišičnim sistemom in posledicami prisilne drže, na primer bolečine, mravljinčenje, mišične napetosti, vnetja mišic ali mišičnih narastišč, krči, zmanjšana gibljivost in pokanje v sklepih, otekanje, nestabilnost sklepov, utrujenost, glavoboli, migrene, vrtoglavice, druge diagnoze (sindrom karpalnega kanala, cervicobrahialgija, protruzija medvretenčnega diskusa, hernia disci, išias, vnetje ahilove tetive, tendinitis, sindrom čeljustnega sklepa, bruksizem itd.).

Terapija pomaga pri rehabilitaciji športnih in drugih poškodb, izboljšanju športnih rezultatov, stresu in napetosti. Najbolj priporočljivo pa je obiskati manualnega terapevta že preventivno, saj pomaga izboljšati in vzdrževati dobro psihofizično kondicijo.

Koliko obiskov svetujete?

Tudi številno obiskov je individualno, odvisno od posameznikovega stanja. V povprečju svetujemo od 4 do 6 obiskov, pri kroničnih težavah pa tudi več. Pri otrocih, ki se zelo hitro odzivajo, pa je pogostost terapij bistveno manjša kot pri odraslih. Predvsem pa smo naravnani k temu, da obiske prilagajamo sproti, glede na potrebe, odzivnost in cilj. Če se stanje izboljša prej, terapijo prej zaključimo. Po 3–4 tednih svetujemo kontrolo, ko ponovno ocenimo držo in preverimo, ali je telo bilo sposobno obdržati korekcije, ki so nastale po terapiji, ter damo navodila za nadaljnje vzdrževanje telesnega ravnovesja.

Kako poteka obravnava pri vas?

Prvi obisk je namenjen predvsem anamnezi (pogovoru o težavah) in pregledu bolnika/stranke ter kratki terapiji, ki je nežna in neinvazivna, da vidimo, kako se telo odzove na terapijo (možne so reakcije). Po pregledu terapevt priporoča število terapij, ki jih bo stranka potrebovala. Običajno se terapija izvaja na udobni terapevtski mizi in običajno je stranka v spodnjem perilu. Terapevt ves čas pazi, da stranka ne bo nikoli razgaljena in da ji bo ves čas udobno in toplo. Če je posamezniku neprijetno, je lahko tudi oblečen.

Sam izbor tehnike je odvisen od strankinih potreb, ves terapevtski proces pa je usmerjen v zavedanje telesa, saj ugotavljamo, da sta zaradi načina življenja, kjer sta naš razum in glava zelo aktivna, zavedanje in čutenje telesa zelo v ozadju. Iz prakse lahko trdim, da je terapija uspešnejša, če stranka čuti in razume, kaj počnemo. Strankino zavedanje in čutenje telesa je temelj, na katerem gradimo, saj ga na osnovi tega tega lahko naučimo, kje so njegove šibe točke in kako si lahko sam pomaga. Naš namen je pomagati stranki dolgoročno, ji dati toliko znanja in zavedanja, da lahko pridobljeno stanje na terapiji vzdržuje sama.

Kako poteka obisk pri manualnem terapevtu, si oglejte v videu!

Pošljite vprašanje!

Manualna terapija