Zato ustne vode NE uporabite po umivanju zob

Zato ustne vode NE uporabite po umivanju zob (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2021

In zakaj ust ne bi smeli izpirati niti z navadno vodo.

Vsakodnevno ščetkanje in nitkanje zob sta temelja dobre ustne higiene, priporočljiva pa je tudi uporaba ustne vode, ki osveži dah in lahko prinese tudi številne druge koristi. Predvsem: ustna voda doseže mesta, ki jih ne moremo doseči z zobno ščetko, kar lahko pomaga znižati tveganje za nastanek kariesa in bolezni dlesni. Po poročanju ameriškega zobozdravstvenega združenja (ADA) lahko tudi upočasni nastanek zobnega kamna.

Morda ustno vodo že redno uporabljate – po vsakem umivanju zob – ali pa ste jo začeli uporabljati pred kratkim in se sprašujete, kako jo vključiti v rutino.

V nadaljevanju razkrivamo, zakaj uporaba ustne vode po umivanju zob ni vedno dobra ideja.
Profimedia
Če uporabljate zobno pasto s fluoridom.

Pri NHS (Nacionalna zdravstvena služba) odsvetujejo izpiranje z ustno vodo TAKOJ po umivanju zob, ker se s tem izpere fluorid, ki ga vsebuje vaša zobna pasta, ter tudi druge pomembne učinkovine. Tako zobje niso optimalno zaščiteni pred bakterijami. Fluorid vpliva na nastanek kariesa, ojača sklenino in v začetni fazi nastajanja kariesa omogoči regeneracijo delov zoba.

Mimogrede: to je tudi razlog, zakaj si takoj po ščetkanju pravzaprav ni priporočljivo ust izprati z vodo.

Ustno vodo lahko sicer uporabite tudi pred ščetkanjem zob ali vmes. 30 minut po uporabi ustne vode pa ne jejte in ne pijte.

V teh situacijah je boljša uporaba ustne vode kot umivanje zob
Profimedia

Ustna voda seveda ne more nadomestiti ščetkanja in nitkanja zob, vendar pa je včasih boljše, če najprej uporabimo ustno vodo. Po določeni hrani denimo, kot so sadje in sladkarije. Sestavine v ustni vodi bodo zaščitile zobe in dlesni, ne da bi pri tem poškodovali zobno sklenino, kot bi jo lahko zobna ščetka. Ustna voda je priročna tudi v primerih, ko umivanje zob po jedi ni mogoče. Kasneje pa si zobe seveda še dobro sčetkajte.

Preverite še: