Znaki raka dojke, na katere morate biti pozorni

4. 2. 2024
Deli
Znaki raka dojke, na katere morate biti pozorni (foto: Profimedia)
Profimedia

Na svojih dojkah lahko zatipate bulico, a rak dojke se kaže še s številnimi drugimi, manj znanimi znaki. Preverite, s katerimi.

Izcedek iz bradavic

Če ste noseči ali pred kratkim rodili, je povsem normalno, da vaše dojke proizvajajo mleko. A če iz vaših bradavic teče nenavaden in neutemeljen izcedek, je čas za obisk zdravnika.

Ne spreglejte:

Krvavenje

Drugi zaskrbljujoč simptom je krvavenje iz bradavic. Če na modrčku ali majicah opazite krvne madeže, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zatečene bezgavke

Bezgavke so lahko zatečene iz več razlogov; že sam prehlad je lahko vzrok. Če imate zatečene bezgavke v predelu pazduh, pa je to lahko tudi znak raka dojke.

Srbečica bradavic

Tudi srbečica se lahko pojavi iz več vzrokov in je pogosto povsem nenevarna. A če je pogosta, obenem pa jo spremljajo še rdečica ali mravljinčenje, obiščite svojega zdravnika.

Napete, otečene dojke

Če so vaše dojke napete, otečene ali celo boleče, je tudi to običajno povsem nenevarno. Pojav je pogost tudi v določenih dneh cikla, a če so vaše prsi pogosto napete, otečene, je tudi to lahko zgodnji znak raka.

Ne pozabite na samopregledovanje

Pomembno je, da svoje dojke redno pregledujete. Prav tako dobro spremljajte svoj cikel, saj se telo spreminja skladno z njim. Ob rednem pregledovanju in spremljanju svojega telesa boste najhitreje opazili spremembe in vedeli, kdaj je čas za obisk zdravnika.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger