Bi jih prepoznali? To so manj poznani simptomi raka dojke, ki jih ne smete ignorirati

15. 5. 2024
Deli
Bi jih prepoznali? To so manj poznani simptomi raka dojke, ki jih ne smete ignorirati (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste prepričani, da bi takoj prepoznali simptome raka dojke, če bi vas doleteli? 

Ni t. i. rožnati oktober, vendar to ne pomeni, da se o raku dojke ne bi smelo govoriti in da so simptomi kaj manj nevarni. Predvsem za ženske po 50. letu, pa tudi v splošnem, je pomembno, da se znake odkrije hitro in zagotovi zdravljenje. Zato poglejmo, kakšni so simptomi raka dojke in kako jih prepoznate. 

Vedeti moramo, kaj je za nas normalno in kaj pomeni spremembo, na katero moramo opozoriti zdravnika. 

Ko pomislite na raka dojke, se verjetno najprej spomnite na bulo, ki bi jo morali zatipati na dojki. Vendar obstaja še kar nekaj znakov, ki jih lahko pripišete čemu drugemu in jih ne povežete med seboj. Preden se zakopljemo v znake, pa je pomembno povedati, da morate najprej začeti redno pregledovati dojke, da boste vedeli, kaj je za vas normalno. Med seboj smo si različni, zato so tudi telesa drugačna. Ko boste vedeli, kakšne so vaše dojke na otip, boste lažje prepoznali spremembe. 

Tu so manj znani simptomi raka dojke: 

  • Bodite pozorni na spremembo kože npr. na nagubanost ali vdolbino, koža bo videti, kot bi bila "potegnjena" navznotri. 
  • Dojka spremeni barvo - lahko je videti rdeča ali vneta. Za to ne boste našli pravega razloga. 
  • Bradavica postane na videz drugačna: lahko je potegnjena navznotri ali obrnjena oz. v položaju, v katerem običajno ni. 
  • Okrog bradavice se pojavi izpuščaj ali skorji podobna obroba. 
  • Nenavaden izcedek iz bradavice - vodene barve, rumene, mlečne ali krvav.
  • Sprememba velikosti in ali oblike prsi (ne pozabite, za nekatere je normalno, da so med menstruacijo dojke večje in občutljivejše). 
  • Bolečina v prsih in pazduhah, ki je nenehno prisotna (ne le med menstruacijo).

Če odkrijete katerega od simptomov, ne paničarite, pač pa se odpravite do zdravnika, ki bo ugotovil, ali se za njim skriva kaj več. Kot rečeno, poznati morate svoje normalno stanje, da boste lahko zaznali zgoraj opisane spremembe. In kdaj je najboljši čas za pregledovanje dojk? 

Najbolj optimalno bi bilo, če bi pregledovali dojke nekaj dni po menstruaciji, vsak mesec na isti dan. 

Tako kot celo telo, tudi dojke reagirajo na hormonske spremembe med menstrualnim ciklom. Pri mnogih ženskah dojke rahlo otečejo, postanejo izredno občutljive, lahko se začasno spremeni celo koža na tem predelu. Zato obdobje med menstruacijo ni optimalno za samopregledovanje, saj bi običajne znake lahko zamenjali za prej navedene simptome. Za ženske v menopavzi pa je priporočljivo, da si izberejo dan v mesecu, ko bodo pregledovale dojke. 

Kako si pregledovati dojke? 

Prste na roki zravnajte in stisnite skupaj. Uporabljali boste blazinice prstov. S krožnimi čvrstimi gibi se pomikajte čez dojko do pazduhe in preverite tudi pod pazduho. Medtem se glejte v ogledalo, da boste pozorni tudi na vizualne znake in spremembe. Vzemite si čas in preglejte območje dojk, pazduh, od trebuha do ključnice. 

Velja opomniti še, da za rakom dojke lahko zbolijo tudi moški, čeprav redko. Bula se pojavi v prsnem košu, prisotni so lahko tudi drugi znaki: sprememba oblike in velikosti prsnega koša, izcedek iz bradavice, izpuščaj ... 

Viri: metro.co.uk

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi