Razjasnimo: nas zaradi kave prime na veliko potrebo ali je to le mit? (+ ali to velja tudi za brezkofeinsko kavo?)

Razjasnimo: nas zaradi kave prime na veliko potrebo ali je to le mit? (+ ali to velja tudi za brezkofeinsko kavo?) (foto: profimedia) profimedia
6. 10. 2022

Kakšna je torej resnica? Je kava kriva, da vas na poti v službo prime na veliko potrebo ali ji delamo krivico? In kaj ima z vsem tem brezkofeinska kava?

Pitje kave je za mnoge ritual, saj si brez nje ne predstavljajo jutra. Vsak prisega na svojo različico in lahko rečemo, da kava poskrbi za mnoga srečanja s prijatelji, prve zmenke, druženja ... Tokrat poglejmo bolj na stranske učinke kave - predvsem tistega, ki pravi, da naj bi po kavi tekli na stranišče. Je res tako?

Dve zgodbi

Verjetno ste slišali obe zgodbi: nekateri posamezniki se po kavi odpravijo na stranišče, drugi pa po njej ne čutijo ničesar in nanje nima učinka. Komu torej verjeti? 

Obojim, pravzaprav. Obstaja določen procent ljudi (ena od raziskav pravi, da se številka giblje okrog 29 %), ki jih kava spodbudi k veliki potrebi, na druge pa nima takšnega vpliva. V določeni meri je vpliv kave psihološki, zato dejanja postanejo že avtomatska. S tem pojavom so se ukvarjale tudi raziskave, ki so iskale povezavo med prebavnim sistemom in pitjem kave. Vlogo naj bi igral predvsem hormon gastrin, ki stimulira mišice debelega črevesja. 

Podatki ene od raziskav kažejo, da kava spodbuja izločanje hormona grelina, vpliva na žolč in trebušno slinavko ter s tem naredi prvi korak, ki bi lahko vodil do opravljanja velike potrebe. Vendar ne potrjujejo neposredne povezave med kavo in veliko potrebo. 

Tudi druga raziskava ne daje točnih zaključkov o tem, kako naj bi kava delovala na določene organe. Nakazujejo se vplivi na delovanje možganov in črevesja, vendar vse skupaj še ni dovolj raziskano. 

Kaj pa brezkofeinska kava? Tako kot kava s kofeinom, tudi ta različica ne deluje na vse, vendar pri nekaterih še vedno sproži odziv črevesja. Ne gre za kofein, temveč za kavo, ki povzroči nastanek hormona grelina (kot smo omenili zgoraj). 

Zato je odgovor takšen, da vas lahko tako kofeinska kot brezkofeinska kava pripravita do odhoda na stranišče, ali pa na vas nimata takšnega učinka. 

Za oboževalce kave je tukaj recept za okusen kavni napitek: 

profimedia

Potrebujete: 

 • 1 skodelico kave (takšne, ki jo običajno pijete)
 • 1 banano
 • ¼ skodelice ovsenih kosmičev
 • 1 žlico kakava v prahu (nesladkanega)
 • 1 skodelico lanenih semen
 • ščep cimeta
 • 1 skodelico mandljevega ali sojinega mleka
 • 1 čajno žlico medu

Skuhajte skodelico kave, ki ji ne dodate mleka ali česarkoli drugega. Prelijte jo v modele za led in postavite v zamrzovalnik čez noč. Zjutraj boste imelikavne ledene kocke.

Vse sestavine dajte v blender (vključno s kavnimi ledenimi kockami) in zmešajte. Dobili boste osvežilen napitek. Okus prilagodite z naravnimi sladili kot je v tem receptu med.

* Če želite toplo kavo, ne naredite ledenih kock, ampak kavo zlijte v blender. 

Viri:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824117/ 
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778943/
 • https://web.archive.org/web/20210323002136mp_/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2338272/
 • Drinkgoldenratio.co
 • Healthline