S testeninami in podobnim do sanjske postave?

S testeninami in podobnim do sanjske postave? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Konec štetja kalorij – zdaj bomo jedli: ta dieta dovoljuje veliko ogljikovih hidratov in kljub temu boste shujšali. Preberite, kako.

Kot že pove ime, se ta dieta osredotoča na ogljikove hidrate. Izberemo take v rastlinski in čim manj mastni obliki.

Dr. McDougall, avtor te diete, priporoča, da jeste čim bolj počasi, kajti občutek sitosti se v telesu razvije šele po 15 minutah.

Veliko ogljikovih hidratov nas ponese v višave!

Najbolj čudovito pri tej dieti je, da vas bo le lepo nasitila, ker bomo ogljikove hidrate kombinirali z zelenjavo in tako preprečili napade volčje lakote. V pravem pomenu besede vas lahko ponese v višave!

Prehranski strokovnjaki namreč potrjujejo: kompleksni ogljikovi hidrati, kot na primer testenine, se v telesu spremenijo v glukozo. Ta v možganih spodbudi izločanje serotonina, ki sproži telesu lasten program dobrega razpoloženja. Če želite še okrepiti ta učinek, posezite po polnozrnatih različicah testenin, riža in kruha!

Naše telo pa potrebuje tudi minimalne količine maščob. Pri tej dieti sicer velja: le toliko, kolikor je nujno potrebno.

Najboljši ogljikovi hidrati pri hujšanju

  • Ovseni kosmiči: idealen začetek dneva, saj oskrbijo z balastnimi snovmi in beljakovinami.
  • Krompir: dolgo časa nasiti, hladen (v solati) pa ima še veliko večji učinek!
  • Stročnice: grah in leča podpirata izgorevanje maščobe v telesu. Fižol poskrbi za balastne snovi in veliko beljakovin – sijajno za hujšanje!
Potek diete

Dan začnite s svežim sadjem (idealni so jabolka, hruške, kivi ali borovnice), ovsenimi kosmiči, misliji ali slastno palačinko. Namig: polovico mleka nadomestite z mineralno vodo – testo bo lepo puhasto in manj kalorično!

Za kosilo si privoščite testenine, riž, zelenjavne juhe, enolončnice ali pa krompirjeve jedi – od krompirja v oblicah z zeliščno posneto skuto do krompirjeve solate ali rostija iz nastrganega krompirja.

Tudi zvečer lahko jeste ogljikove hidrate: razvajajte se s slastnimi solatami (na primer lečina solata) ali zelenjavno pico. In nobenega strahu pred kruhom: privoščite si en kos. Toda namesto s salamo in sirom ga obložite s paradižnikom ali paprika. Dober tek!

Zakaj je ta dieta uspešna: 

  • Ker se lahko do sitega najeste: ogljikovi hidrati vsebujejo pol manj kalorij kot maščobe.
  • Če jemo premalo, se v telesu začne izločati hormon lakote – ghrelin. Pri tej dieti ne boste imeli praznega želodca in zato tudi ne nizkega nivoja sladkorja v krvi – in zato tudi ne napadov volčje lakote in slabe volje!
  • Čarobna beseda te diete se glasi 'uporna moč'. To so počasi prebavljivi ogljikovi hidrati, ki spodbujajo presnovo in imajo zapoznel občutek sitosti. To pomeni, da smo tudi 8 ur po obroku še vedno lepo siti.

Recepti na hitro

Testenine s kozicami

Za 4 osebe potrebujete:

  • 500 g češnjevih paradižnikov
  • 2 čebuli
  • 400 g špagetov 
  • 2 žlici olja 
  • 2 žlički sladkorja 
  • sol, poper
  • 12 kozic, olupljenih
  • malce bazilike

Priprava:

Paradižnike prepolovite, olupljeno čebulo pa zrežite na kocke. Testenine skuhajte al dente v večji količini vrele slane vode.

Čebulo popražite na 1 žlici olja. Dodajte paradižnike in jih začinite. Dušite 5 minut. Na preostalem olju 5 minut pecite kozice.

Odcejene testenine zmešajte s paradižniki in kozicami ter jed potresite z baziliko.

Na osebo 480 kcal, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 65 g, beljakovine: 23 g.

Testeninska solata z jajcem

Za 4 osebe potrebujete: 

  • 4 jajca
  • 250 g testenin
  • sol
  • 250 g paprike 
  • 1 rdečo čebulo 
  • 1 strok česna 
  • 125 g solatne kreme

Priprava:

Jajca skuhajte v trdo, jih ohladite in nato olupljena zrežite na četrtine. Testenine skuhajte al dente v večji količini vrele slane vode. Po kuhanju jih odcedite in jih pustite, da se ohladijo.

Paprike operite, jih očistite in zrežite na majhne kocke. Olupite čebulo in česen ter oboje zrežite na majhne kocke. Vse skupaj zmešajte s testeninami in solatno kremo.

Solato porazdelite po skodelicah in jo obložite s četrtinami jajc. Sesekljajte peteršilj in ga potresite po solati.

Na osebo 432 kcal, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 55 g, beljakovine: 15 g.

Zelenjavna kremna juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1200 g korenja ali buče hokaido 
  • 5 pomaranč
  • 20 g svežega ingverja 
  • 1400 ml zelenjavne juhe 
  • 4 žličke kisle smetane
  • sol in sladkor 
  • 4 rezine polnozrnatega kruha (po 50 g)

Priprava:

Zelenjavo oplaknite in jo očistite. Korenje po dolgem prepolovite in zrežite na grižljaj velike koščke. Če ste se odločili za bučo, jo oplaknite, postrgajte semena in meso buče zrežite na koščke.

Pomaranče temeljito olupite in med ločevalnimi kožicami izrežite fileje. Nato jih zrežite še na koščke. Ingver olupite in ga zrežite na drobne kocke. 

Pripravljene sestavine in juho dajte v lonec ter jo na srednji temperaturi kuhajte približno 15 minut.

Juho pretlačite s paličnim mešalnikom in jo začinite s soljo in malce sladkorja. Porazdelite jo po skodelicah in sredi vsake kanite malce kisle smetane. Postrezite s popečenim kruhom.

Na osebo: 226 kcal, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 55 g, beljakovine: 10 g.