Sam svoj zdravnik: Kaj vse sodi v omarico za prvo pomoč?

Sam svoj zdravnik: Kaj vse sodi v omarico za prvo pomoč? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 5. 2002

Vaša domača lekarna pod drobnogledom: kaj vse sodi v omarico za prvo pomoč? Kdaj in kako se lahko zdravimo sami? Vse o lajšanju nekaterih blagih in zmernih bolezenskih težav.

Situacija št. 1

Pa pokukajmo tokrat v vašo domačo omarico za prvo pomoč. Kaj? Sploh je nimate?! Ja - kje pa hranite vato, obliže, povoje in zdravila? Aha, seveda, kar tu in tam po kotih ležijo. In ve?činoma brez originalnega ovoja ali škatlice in brez priloženega listka z navodili za uporabo.

Situacija št. 2

O, vi pa imate omarico! Ojej!! V njej vendar ni drugega kot aspirin, škatlica s kondomi in čokolada Gorenjka!?

Situacija št. 3

Uau! Tudi vi imate omarico! Smem pogledati vanjo? Opa! Iz nje se je vsulo razmetanih obližev, povojev, porabljenih krem, pomešanih zdravil, pa še kakšen vijak, baterija in davno izgubljeni gumbi z najljubših srajc se najdejo tu. Groza!

Če ste se prepoznali med opisanimi primerki ...

Je res skrajni čas, da nekaj ukrenete!

Nikar ne tarnajte. Pred vami ni tako težka naloga, da bi se jo splačalo preložiti na prihodnji konec tedna. Ali pa morda še na prihodnjega. Ne, nič lažjega. Le malo dobre volje in zdrave pameti v roke in stvar bo opravljena.

Kako se torej pravilno lotiti stvari?

Za začetek si priskrbite omarico primerne velikosti ali pa v ta namen izpraznite navlake poln predal ali polico v omari. Prostor, kjer boste hranili sanitetni material in zdravila, naj bo suh, temen in hladen. Predvsem pa naj bo na vidnem, lahko in vedno dostopnem ter otrokom nedosegljivem mestu.

Najbolje bo, da na omarico ali predalnik nalepite znak za prvo pomoč: torej rdeč križ na beli podlagi. Tako bo tudi vašim prijateljem in prijateljicam prihranjeno brskanje po stanovanju, ko se boste med lupljenjem krompirja urezali s kuhinjskim nožem in vas bodo reševali pred izkrvavitvijo ali ko vam bodo skušali pomagati pri neznosnem glavobolu.

Sedaj pa vklopite svoje male sive celice.

Omarica za prvo pomoč oziroma domača lekarna bo dosegla svoj namen le, če bo prilagojena vašim potrebam.

Ne pretiravajte in ne bodite skopuški s količino in z obsegom njene vsebine. Preprosto povedano to pomeni, da naj bo v omarici nekoliko več obližev, če sodite med nerodnejše ljudi in se več krat poškodujete. Ali - če vas pogosto boli glava, opremite svojo domačo lekarno predvsem z zdravili proti glavobolu, ne pa s kupom tablet proti oteklim nogam.

Namen vaše domače lekarne je namreč ta, da vam ni treba na vrat na nos oddrveti k zdravniku zaradi vsake nedolžne praske ali da vam ni treba razglasiti obsednega stanja, če ste danes zjutraj spustili v straniščno školjko blato nekoliko mehkejše konsistence kot ponavadi. Ali druga skrajnost: globlje rane, iz katerih brizga kri, nikakor niso primerne zgolj za domačo oskrbo; dlje časa trajajočega migrenskega glavobola pa tudi ne boste odpravili, če boste goltali aspirine kot za stavo. V takih primerih vam je, upam, jasno, da vse vaše poti vodijo k zdravniku.

Sanitetni material in zdravila, ki jih boste zložili v svojo omarico za prvo pomoč, so namenjeni lajšanju nekaterih blagih in zmernih bolezenskih težav. Uporabite jih po lastni presoji, o tveganju in stranskih učinkih pa se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom v lekarni.

Za varno in učinkovito samozdravljenje je izredno pomembno, da pred uporabo zdravila skrbno in pozorno preberete priložena navodila in upoštevate priporočila. Zdravila, namenjena samozdravljenju, so naravnega ali sintetičnega izvora, dobite pa jih v lekarni ali v specializiranih trgovinah (zeliščnih lekarnah).

Pozorni bodite tudi na rok uporabe zdravila, ki je navadno odtisnjen na ovojnini. Najbrž ni treba posebej izgubljati besed o tem, da zdravil, ki jim je potekla uporabnost, ne uporabljajte! Zato je pomembno tudi, da ob? asno malce preverite, kako je z uporabnostjo zdravil, ki sestavljajo vašo domačo lekarno, in iz nje izločite vsa, ki se jim je čas iztekel.

Za lažjo preglednost svetujem, da si napravite pregleden seznam sanitetnega materiala iin zdravil s pisanimi datumi uporabnosti. Ta seznam nalepite na zunajo stran omarice ter ga sproti popravljajte in dopolnjujte.

Kaj vse torej sodi v vašo omarico za prvo pomoč oziroma katera zdravila naj sestavljajo vašo domačo lekarno?

1. Sanitetni material.

Sem sodijo obliži različnih velikosti, sterilne gaze in povoji različnih velikosti, mikropor (bel samolepilni trak za pritrjevanje gaz in povojev na kožo), trikotna ruta, fiziološka raztopina za čiščenje ran, razkužilo za dezinfekcijo kože (70-odstotni etanol, alkoholni zloženci), termometer, škarje. Če ste morda resen sladkorni bolnik in se zdravite z insulinom, naj bo v vaši omarici prostor še za sterilne igle (insulinke) ter pravilno zapakirane injekcijske brizge.

2 Zdravila, ki jih redno jemljete.

To so zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik in ste jih dobili v lekarni na recept. Večinoma so namenjena zdravljenju kroničnih bolezni (npr. povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, epilepsija, astma) ali akutnih in subakutnih obolenj (npr. angina, bronhitis). Zdravil, ki jih niste porabili, ne hranite in ne uporabljajte ponovno, ko zaznate podobna bolezenska znamenja. Pravočasno obiščite zdravnika in si priskrbite zdravila, ki jih redno jemljete, še preden vam jih zmanjka.

3 Zdravila, ki so v prosti prodaji.

Sem sodijo vsa zdravila, ki jih lahko kupite v lekarni ali specializiranih trgovinah in so na voljo brez zdravniškega recepta, namenjena pa so samozdravljenju. Kot že rečeno, je njihova uporaba prepuščena vaši lastni presoji, ni pa odveč, če upoštevate nasvete svojega zdravnika ali farmacevta v lekarni. Še posebej pomembno je, da pred uporabo natančno preberete navodila ter preverite rok trajanja.

Še enkrat pa poudarjamo: prilagodite vsebino omarice in količino zdravil v njej svojim potrebam! Če se bo v vas prebudil medecinski firbec, pa proporočam deskanje po domačih spletnih straneh Leka in Krke, kjer so zelo podrobno in nazorno predstavljeni izdelki iz nujne domače lekarne.

Lea Gril