7 na videz nedolžnih navad, ki škodijo zdravju

7 na videz nedolžnih navad, ki škodijo zdravju (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2016

Ali lahko dnevna rutina ogrozi naše zdravje? Vsi vemo, da se je treba izogibati nezdravim navadam, kot so kajenje, pitje alkohola in nezdravo prehranjevanje, toda veliko število raziskav dokazuje, da nam lahko škodijo tudi na prvi pogled povsem nedolžne navade.

Če bi vam kdo rekel, da pretirano prhanje ni dobro za kožo ali pa da boste po osemurnem spancu le še bolj utrujeni, bi najverjetneje zamahnili z roko in zavili z očmi. Toda strokovnjaki z različnih področij pritrjujejo resničnosti teh trditev.

1. DNEVNI GREH:

Pretirano čiščenje

Gospodinjska opravila so lahko škodljiva za zdravje (če je verjeti izsledkom raziskave, objavljene v začetku tega leta) – ta trditev je odličen izgovor, da izključite sesalnik za prah in nehate prati perilo.

Ameriški znanstveniki so v raziskavo vključili več kot 100 zaposlenih moških in žensk ter pri tem odkrili, da imajo tisti, ki so vključeni v opravljanje gospodinjskih opravil, višji krvni tlak od tistih, ki so pospravljanje prepustili partnerju.

Pojav visokega krvnega tlaka povezujejo s skrbmi, ki nam jih prinašajo gospodinjska opravila, kot so kuhanje, čiščenje in kupovanje živil. To odkritje kaže, da vzrok škodljivosti ni le v obremenitvi z delom, temveč tudi način, s katerim se spopadamo s stresom.

Študije prav tako kažejo, da lahko uporaba sredstev za čiščenje poveča tveganje nastanka nekaterih bolezni. Raziskave v Španiji so pokazale, da lahko tedenska uporaba pršil za čiščenje in osvežilcev zraka povzroči nastanek astme. Devetletna študija, v kateri je sodelovalo približno 3.500 ljudi v 22 evropskih glavnih mestih, je odkrila, da se tveganje za astmo pri ljudeh, ki so redno izpostavljeni pršilom za čiščenje, poveča kar za 40 odstotkov.

2. DNEVNI GREH:

Vsakodnevno prhanje z 'agresivnimi' mili

Po besedah dermatologov lahko moderna obsedenost z osebno higieno škodi zdravju naše kože.

Prhanje z vročo vodo v kombinaciji z 'agresivnimi' mili lahko odstrani zaščitna olja s kože, kar povzroči izsušenost, razpokanost in celo infekcije.

Ljudje se danes prepogosto prhamo, čeprav nas večina ne potrebuje vsakodnevnega prhanja. Če se temu ne želite odreči, se raje prhajte z mlačno vodo. Če imate suho kožo, uporabljajte gele za prhanje, ki ne vsebujejo mil, ampak emulgatorske maščobe, ki vsebujejo parafinska olja, vodo in konzervanse.

3. DNEVNI GREH:

Spanje 8 ur na dan

Osemurno spanje je 'izum' moderne dobe, zaradi katerega smo lahko le še bolj zaspani. Naša evolucija je potekala v smeri, da smo razvili zelo fleksibilne oblike spanja in neprekinjeno spanje, vključno z zelo koristnim dnevnim dremanjem. Kratko dremanje, ki traja od štiri do 15 minut, je lahko enako učinkovito kot dodatna ura spanja ponoči.

Ljudje so včasih poznali tako imenovani prvi del spanca (ki je trajal okoli dve uri) v zgodnjih večernih urah, potem so večerjali in uživali v pogovorih z družino in prijatelji, okoli polnoči so legli k počitku, tri do štiri ure trdno spali, sledila sta molitev in kurjenje ognja, nato pa so spet spali nekaj ur do prvega svita, kar pomeni, da so spali približno sedem ur na dan. Moderna domislica, da je prebujanje sredi noči nekaj slabega, je lahko zelo destruktivna, kadar govorimo o kakovosti spanja.

Če se na primer prebudite okoli treh zjutraj in ležite nervozni, bi morali vstati in se zaposliti z nečim, kar bi vam odvrnilo pozornost od spanca in vas hkrati sprostilo – lahko bi na primer brali knjigo –, vse dokler vaše telo ne bo pripravljeno na nov odmerek spanja.

4. DNEVNI GREH:

Izpiranje ustne votline po umivanju zob

Poskušajte se upreti potrebi, da si izperete ustno votlino po ščetkanju zob, saj tako odstranite zaščitni sloj fluora kreme za zobe, ki naj bi ščitil vaše zobe.

Izogibajte se pitju kakršnekoli tekočine vsaj pol ure po umivanju zob in tudi močenju ščetke za zobe, saj s tem preprečite učinek zobne kreme. V ustih je dovolj vlage tudi brez dodajanja vode.

Vsekakor pa si ne umivajte zob takoj po jedi. Počakajte vsaj pol ure, ker kisline iz hrane in sladkorji oslabijo sklenino. Najboljše bi bilo, če bi si umivali zobe pred obrokom, po obroku pa ustno votlino osvežili z vodo za izpiranje, ki ne vsebuje alkohola.

5. DNEVNI GREH:

Nepravilno dihanje

Kogarkoli boste poprosili, naj globoko vdihne, bo gotovo zapolnil pljuča z zrakom in izdihnil. Takšno dihanje je napačno. Kot otroci smo dihali iz trebuha, kar pomeni, da smo izkoriščali polno zmogljivost pljuč. S starostjo se navadimo slabšega dihanja iz prsi.

To pomeni, da zastali zrak počasi preide v spodnji del pljuč, in ker imajo naša pljuča omejeno zmogljivost, svež zrak sploh ne pride do spodnjega dela pljuč.

A prav ta spodnji del vsebuje najbolj tople in najbolj vlažne krvne žile – te so najbolj učinkovite za izmenjavo plinov in premeščanje kisika v kri.

Na srečo se lahko vsi naučimo pravilno dihati: ob vdihu naj se dvigne trebuh, prsi pa ostanejo mirne – zamislite si žogo za na plažo, ki se napihuje v prostoru med vašim popkom in hrbtenico, pri tem pa potiska trebuh ven.

Potem zatisnite trebušne mišice in izdihnite. Dihanje bi moralo biti ritmično in redno, z 12 do 20 vdihi na minuto in s kratkim premorom med vdihom in izdihom.

Zadostuje vsakodnevna nekajminutna vaja, ki bo pripomogla, da se boste lažje spopadali s stresom in znižali krvni tlak.

6. DNEVNI GREH:

Sedenje na ­WC-školjki

Najnovejše raziskave kažejo, da so moderna stranišča slaba. Izraelska študija, objavljena v Journal of Digestive Diseases and Sciences, je odkrila, da je čepenje bolj naraven položaj od sedenja na WC-školjki in da zahteva manj naprezanja.

Poleg tega tudi zmanjšuje tveganje za pojav hemoroidov in bolezni debelega črevesja, ki povzročajo boleča otekanja v črevesju.

Gastroenterologi tudi pravijo, da nas večina sploh ne razmišlja o praznjenju črevesja, čeprav je to zelo pomembno. Ljudje, ki imajo težave z izločanjem, bi morali nujno postaviti nekaj pod noge, kadar sedijo na WC-školjki, ter pravzaprav čepeti. Tako bodo na stranišču preživeli precej manj časa in tudi manj se bodo naprezali.

7. DNEVNI GREH:

Sproščanje po večerji

Vsem se dogaja enako – po napornem dnevu zvečer nekaj na hitro pojemo, se nato za približno uro uležemo na kavč, potem pa gremo spat. Če ste zvečer neaktivni ali pa ste jedli uro pred spanjem, bo vaše telo zaužito hrano naložilo v obliki maščob.

Če ta vnos kalorij prestavite na jutranje ure, boste lahko pojedli bogat zajtrk, nakopičene rezerve pa lažje pokurili čez dan. Če se po večerji odpravite na 20-minutno hitro hojo, niti obrok ob 20. ali 21. uri ne bo ogrozil vaše vitke linije.

Pravi ključ za ohranjanje vitkosti je v rednih in majhnih obrokih. Lahka večerja, ki ji sledi sprostilna aktivnost, je vsekakor zdrava izbira.

Iz Lise