Imate sezonsko alergijo ali gre le za prehlad? To so ključne razlike

26. 3. 2024
Deli
Ob menjavi letnih časov se pogosto pojavijo nekatere sezonske alergije. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob menjavi letnega časa in prehodu iz zime na pomlad, se večkrat pojavijo sezonske alergije, med katerimi je med najpogostejšimi alergija na cvetni prah. 

Sezonske alergije imajo pogosto precej podobne simptome kot prehlad, med katerimi sta tudi izcedek iz nosu in kihanje. Zaradi tega jih je včasih težavno razlikovati, toda obstajajo nekatere bistvene razlike.    

Ljudje, ki se soočajo s sezonskimi alergijami na primer nimajo povišane telesne temperature in vnetega grla, večkrat pa opažajo oteklost vek ali temne lise pod očmi. Strokovnjaki klinike Mayo razkrivajo še nekaj ključnih razlik, s katerimi lahko preverite, ali gre za prehlad ali sezonsko alergijo.  

Ne spreglejte:

Kdaj gre za simptome sezonske alergije in kdaj je le prehlad?

1. Ponavljajoči simptomi

Ob prisotnosti morebitne alergije, se bodo ob določenih obdobjih v letu pojavili simptomi alergije, ki jih izzovejo alergeni, na katere ste občutljivi. Ob alergiji na cvetni prah se bodo simptomi pojavili v zgodnji pomladi.

Razliko med alergijo in prehladom v prvi vrsti prepoznate po času trajanja, saj nekatere alergije trajajo več tednov, oziroma dokler se sezona alergij ne konča, medtem, ko prehlad navadno traja približno en teden.  

2. Različna vrsta kašlja

Kašelj je pogosto eden izmed simptomov tako alergije kot prehlada, toda z razliko v vrsti kašlja. Ob prehladu je večinoma prisoten »moker« kašelj, pri čemer je značilno, da se izkašljuje določene telesne izločke kot je sluz.

Pri alergijah pa je kašelj običajno suh in pri njem čutite dražeč občutek v grlu, ki se zdi kot žgečkanje, ki izzove kašelj, toda pri tem ne izkašljujete sluzi iz telesa.

Alergeni sicer dražijo tudi nosno sluznico, kar v nosnem predelu lahko povzroči nastanek vodene sluzi, toda ta sluz se ne izkašlja, temveč kaplja po zadnji steni žrela in posledično ustvarja dražeč in prasketajoč občutek v grlu.  

3. Občutjivost oči

Alergije večkrat povzročijo dolgotrajno srbenje, ki je lahko prisotno v različnih delih telesa, kot so oči, nos, grlo in ušesa. Ob tem pa prav tako tudi izcedek iz oči in zamašen nos. Alergeni v zraku, cvetju, travi ali podobno lahko vplivajo tudi na sluznico oči ter povzročijo pekoč občutek, srbečico, zabuhle oči, rdečico in suhost tega predela.

4. (Ne)prisotnost bolečine v telesu  

Ena izmed razlik med alergijo in prehladom se nahaja tudi pri prisotnosti bolečine. Ob alergijah bodo redko prisotne bolečine v telesu. Ob njih lahko kvečjemu čutite glavobol, ki je posledica neravnovesja v telesu.

Nekoliko drugače je pri prehladu, kjer je večkrat lahko prisotna značilna bolečina v predelu nosu, ust in nosu, zamašen nos in izcedek iz nosu, boleče grlo, pomanjkanje okusa in vonja, lahko pa tudi vročina.  

V primeru, da opazite kakšnega izmed naštetih simptomov, obiščite zdravnika, ki vam bo predlagal ustrezno terapijo, s katero boste lažje premagali alergijo ali prehlad

Vir: lepaisrecna.mondo.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ