Anemija ali slabokrvnost ni redkost, sploh pri ženskah, saj prizadene vsako četrto pripadnico nežnejšega spola. Vzrokov je veliko, kot je tudi več vrst anemij.
Vodilna oblika anemije je v obliki pomanjkanja železa. Pojavi se, kadar telo ne more shraniti dovolj železa, ki je glavna sestavina za tvorbo hemoglobina.
Pomanjkanje železa je navadno prehranska težava. Simptomi, ki nas opozorijo na tovrstno anemijo ali slabokrvnost, so:
- utrujenost, ki se pojavlja iz dneva v dan,
- glavoboli,
- omotice,
- smo brez volje in kondicije.
Lasje in nohti postanejo krhki, polt je bleda in ustnice so modrikaste. Zelo hitro nas zebe in naša odpornost pade.
Ko se pojavijo ti simptomi, je potrebno hitro ukrepanje. Za zdravje poskrbimo z rednim gibanjem ter pravilno in raznovrstno hrano, s katero bomo v telo vnesli dovolj železa.
Najpomembnejša mikrohranila, ki jih moramo vnesti v telo, so:
- železo,
- vitamin C
- vitamini B1, B6 in B2,
- folna kislina (predvsem v nosečnosti),
- in baker.
Železo je v govejem mesu, jetrih, posušenem sadju, sardelah, jedilni čokoladi, polnozrnatih žitih ... Dokazano je, da se železo iz živalskih virov hitreje vsrka kot železo iz rastlin.
Preberite še:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?