Sladkanje na zdrav način

2. 12. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Sladkanje na zdrav način (foto: Iztok Dimc)
Iztok Dimc

Sonja Kramar je avtorica kulinaričnega bloga Brezgrešne sladice (www.brezgresnesladice.si), ki je prek lastnih izkušenj ugotovila, da se nikomur ni treba odpovedati hrani in sladicam. 

Predlaga vam, da sprejmete miselnost dodajanja polnovrednih in visoko hranljivih živil v prehrano, saj na tak način ne boste prikrajšani za dobrote! Pojedli jih boste brez slabe vesti! 

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave zdrave hrane in preizkušanja receptov, navsezadnje je vaš blog 'najbolj zdrav blog Slovenije’?

Bolj zdrav način prehranjevanja sem začela odkrivati že v osnovni in srednji šoli, ko sem bila pogosto bolna, imela sem težave z želodcem in s slabšo odpornostjo. Že takrat sem ugotovila, da lahko tudi s prehrano vplivam na svoje zdravje in počutje. Na splošno sem tudi zelo radoveden človek, rada se učim, veliko stvari me zanima, in ker bi rada živela čim bolj izpolnjeno življenje, želim za to biti zdrava in imeti dovolj energije, da bi lahko počela vse tisto, kar si v življenju želim. Po zdravi polnovredni hrani se najbolje počutim, in tako lahko posledično uresničujem tudi svoje sanje in cilje. Ker sem po duši ustvarjalka, mi je v največji užitek ustvarjanje in preizkušanje novih zdravih receptov, in v veselje mi je, če lahko vse to delim še z drugimi.

Kaj je bil torej povod, da ste začeli pisati kulinarični blog?

Že od nekdaj si najraje sama pripravljam jedi in med temi so bile velikokrat tudi kakšne polnovredne sladice. Te sem pogosto jemala s seboj na pot in na razne dogodke ter jih delila s prijatelji in znanci, ki so bili vedno zelo navdušeni. Spraševali so me za recepte in nasvete, kako kaj pripraviti. Ko je bilo teh vprašanj že veliko in nekatera so se tudi ponavljala, se mi je zdelo najbolj primerno ustvariti blog, kjer bi lahko svoje recepte delila z vsemi, ki jih to zanima in ki bi se radi posladkali na bolj zdrav način. Blog sem ustvarila iz veselja do ustvarjanja, želela pa sem ustvariti tudi prostor, kjer bi lahko vse svoje recepte zabeležila in jih delila z drugimi. Takrat se mi še sanjalo ni, da bi to utegnilo zanimati na tisoče ljudi.

Na kaj točno je osredotočen vaš blog?

Z blogom želim pokazati, kako se lahko posladkamo na bolj zdrav način, brez sladkorja in raznih sladil, z uporabo naravnih in kolikor se da lokalnih sestavin. Resda so na blogu vsi recepti veganski in so zato primerni tudi za alergike na mleko in jajca, veliko je tudi receptov brez glutena, a to v glavnem zato, ker se sama tako prehranjujem in se po rastlinski prehrani najbolje počutim. Kljub temu so recepti primerni za vsakogar, ki bi se želel odpovedati sladkorju in v prehrano vključiti več različnih in polnovrednih živil. Na blogu lahko najde veliko idej, kako to narediti.

Skozi svojo izkušnjo sem ugotovila tudi, da je bolje, če sprejmemo miselnost dodajanja polnovrednih in visoko hranljivih živil v prehrano, kot pa da razmišljamo o tem, čemu vse se moramo odpovedati, potem pa imamo na koncu samo občutek, da smo bili za nekaj prikrajšani. Za zdravje je pomembno tudi to, da v hrani uživamo in da hrana zadovolji vse naše čute. Trudim se, da bi bili recepti tudi čim bolj preprosti, da nam ne vzamejo veliko časa, da so postopki enostavni in da za pripravo ne potrebujemo kakšnih posebnih naprav, ampak so dovolj tudi tiste, ki jih večina verjetno že tako ali tako ima.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi?

Po navadi jem zelo preprosto in le redko pripravim kakšno bolj zahtevno jed, tako da mi priprava jedi dnevno ne vzame veliko časa. Tudi to se mi zdi pomembno, če želimo dolgoročno zdravo jesti, da pri pripravi jedi ne kompliciramo. Zdrava hrana je lahko zelo enostavna za pripravo in tudi tako je lahko okusna. Za pripravo kosila med tednom po navadi ne porabim več kot 15 minut na dan. Velikokrat skuham tudi kakšne enolončnice, ki jih potem jem več dni. Skoraj vedno imam pripravljeno tudi kakšno brezgrešno sladico. Običajno so to kakšni brezgrešni biskvitki ali piškoti, ki so posebno priročni, ko za kosilo nimam veliko časa in pojem samo kakšno solato. Takšne polnovredne sladice me potem nasitijo za dlje in mi dajo tudi več energije.

Koliko časa pa preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog?

Pri pripravi vsebine za blog mogoče še najmanj časa preživim v kuhinji. Priprave se večinoma zgodijo že prej. Takrat, ko sem v kuhinji, že točno vem, kaj in kako bom naredila, in tam idejo samo še preizkusim. Veliko več časa mi vzame pisanje objav za blog in urejanje fotografij. Zelo pomembno mi je, da je vsebina na blogu kakovostna. Cenim čas svojih bralcev in ne želim objavljati vsebine samo zaradi vsebine same, ampak se trudim, da bi bralcem ponudila tudi kaj več, da bi po tem, ko prebirajo blog, čutili, da so od tega tudi nekaj odnesli. Želim dati tudi več kot samo recepte in več od nekih pustih informacij, ki jih lahko vsak 'pogoogla', zato zadnje čase poleg receptov pišem o različnih stvareh, o mojih izkušnjah in razmišljanju o prehranjevanju in vsem tistem, kar lahko vpliva na to, kako kakovostno in izpolnjeno življenje bomo živeli.

Kako se lotite priprave novih receptov?

Idej za nove recepte imam vedno veliko, včasih še preveč, da bi jih lahko vse tudi sama preizkusila. Navdih dobim večinoma na podlagi sestavin. Ko imamo recimo veliko jabolk ali buč, mi je to velika inspiracija pri ustvarjanju. Zelo rada pripravljam tudi sladice, ki jih že poznamo ali pa so jih pripravljale že naše babice, a jih spremenim tako, da pri pripravi uporabim polnovredna živila, in sladice tudi naravno sladkam. Včasih pa sta inspiracija že oblika in videz nekaterih klasičnih sladic, v tem primeru potem razmišljam, kako bi lahko pripravila podobno sladico iz samih naravnih in polnovrednih sestavin.

Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ navdušenja?

Kar nekaj je takih receptov, ki so po številu ogledov zelo tesno pri vrhu. Zelo priljubljena sta recepta za proseni narastek in za koruzno zlevanko. To me je tudi malo presenetilo, ker po videzu narastki morda niso najbolj privlačne jedi, so pa kljub temu zelo priljubljeni in dobri. Veliko ogledov je tudi za marmelade brez sladkorja, pa tudi recepti za piškote so priljubljeni, zlasti v prazničnem času.

Kakšne načrte imate z blogom za naprej?

Vedno imam veliko idej in tudi vizijo, v katero smer bi želela peljati zgodbo z Brezgrešnimi sladicami. V prvi vrsti mi je najpomembnejša vsebina, ki jo ustvarjam, ta mora biti kakovostna. Koliko ljudi obiskuje in bere blog, mi niti ni toliko pomembno, ampak da tisti, ki berejo, resnično dobijo nekaj vrednega. Če lahko kaj dam, potem želim ustvariti neko vrednost, nekaj, kar lahko ljudje uporabijo v svojem življenju. Najbolj me izpolnjuje, ko lahko s svojim ustvarjanjem pomagam drugim, da zaživijo bolj zdravo, srečno in izpolnjeno življenje.

Najljubši recept

Za najljubši recept se zelo težko odločim, saj so vsi recepti brezgrešnih sladic v nekem trenutku bili moji najljubši. Po navadi je najljubši vedno tisti, ki ga pripravim nazadnje. Od vseh sladic pa imam morda še najraje različne biskvitke in mehke piškote. V sladicah kot sestavino zelo rada uporabim tudi kakšno zelenjavo. Na primer, korenje ali jedilna buča sta odlični za sladkanje, v sladicah pa okusa po zelenjavi ne bomo občutili.

Bučni piškoti s kremnim prelivom

Sestavine:

Testo za piškote:

  • 200 g polnovredne kamutove ali pirine moke
  • 120 g datljev
  • 170 g pireja iz pečene jedilne buče
  • 1 jedilna žlica mletih lanenih semen
  • 2 čajni žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • noževa konica zrnc prave vanilje
  • 1/4 čajne žličke cimeta v prahu
  • 1/4 čajne žličke ingverja v prahu
  • ščep klinčkov
  • ščep soli

Za kremni preliv:

  • 80 g indijskih oreščkov
  • 80 g datljev
  • 1 dl vode
  • orehi za posip

Priprava:

Za piškote najprej pripravimo sestavine. Jedilno bučo (na primer maslenko ali bučo hokaido) narežemo na kose in jo pečemo v pečici na 200 °C približno eno uro. Ko je buča pečena, ločimo meso buče od lupine, da dobimo bučni pire. Datlje (za testo) namočimo v malo mlačne vode (vode je ravno toliko, da so datlji v posodi prekriti), da se zmehčajo. Nato z mešalnikom zmešamo datlje skupaj z vodo in bučni pire.

V drugi posodi zmešamo vse suhe sestavine in jim primešamo mešanico datljev in bučnega pireja. Dobro premešamo, lahko pregnetemo tudi z rokami, in testo pustimo počivati vsaj 10 minut. Nato ga razvaljamo na debelino 1 cm in izrežemo trikotnike ali poljubne druge oblike. Piškote položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih približno 15 minut pečemo pri 180 °C.

Za pripravo kremnega preliva v blenderju zmešamo indijske oreščke, ki smo jih predhodno namakali, z datlji in vodo. Kremni preliv hranimo v hladilniku do nekaj dni in ga prelijemo čez piškote tik pred serviranjem. Po želji piškote posujemo z nasekljanimi orehi.

Hitri podatki o kulinaričnem blogu Brezgrešne sladice

Spletna stran bloga: www.brezgresnesladice.si
Facebook stran: www.facebook.com/brezgresnesladice
Instagram: www.instagram.com/sonjakramar
Blog je bil ustanovljen: marca 2015
Obiskovalci: Dnevno blog obišče okoli 1000 do 1500 obiskovalcev.
Prednosti: Recepti in ideje za okusne in zdrave sladice, ki nas nahranijo in oskrbijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in polno življenje.

Fotografiji: Iztok Dimc, osebni arhiv

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"