Katastrofalne posledice za zdravje: ta škodljiva nočna navada vam možgane vsakič postara za 2 leti

5. 5. 2024
Deli
Katastrofalne posledice za zdravje: ta škodljiva nočna navada vam možgane vsakič postara za 2 leti (foto: Instagram @romeestrijd (Posnetek zaslona))
Instagram @romeestrijd (Posnetek zaslona)

Tega bi se vsak moral odvaditi.

Za zdravje možganov je pomemben ustrezen življenjski slog, ki zajema uravnoteženo prehrano, zadostno mero gibanja, skrb za duševno zdravje, uravnavanje stresa ter tudi kakovosten spanec. Sploh spanju ne posvečamo vedno dovolj pozornosti, čeprav je tudi ta izredno pomemben za naše zdravje in dobro počutje.

Ne spreglejte:

Številne znanstvene študije so pokazale, da nemirne noči vplivajo na naše možgane in povzročajo njihovo prezgodnje staranje. Najslabše je, če prebedite vso noč in trpite zaradi nespečnosti, poroča Elle Slovenija.

Po podatkih študije, ki jo je opravila skupina raziskovalcev na Univerzi v Zürichu v Švici, lahko neprespana noč možgane postara za dve leti in je za telo še bolj škodljiva. Kot poroča Neon, so znanstveniki, da bi prišli do te ugotovitve, analizirali posnetke magnetne resonance 134 odraslih oseb, starih med 19 in 39 let, od tega 42 žensk in 92 moških. Opazovali so različne reakcije in spremembe v možganih po več obdobjih brez spanja, nato pa so te podatke vnesli v orodje, ki s pomočjo strojnega učenja ocenjuje starost možganov. Ugotovili so, da so možgani po noči brez spanja za eno do dve leti starejši od dejanske starosti osebe.

Kaj narediti, če je za nami neprespana noč?

Kakšna pa je znanstvena razlaga tega prezgodnjega staranja? Po mnenju strokovnjakov moramo izhajati iz predpostavke, da pomanjkanje spanja moti pravilno kroženje cerebrospinalne tekočine, ki pomaga očistiti možgane vseh toksinov, ki bi lahko prodrli vanje. Težava je v tem, da možgani zaradi pomanjkanja spanja ne morejo več tvoriti novih možganskih povezav in se reorganizirati, kar vodi v kognitivne težave.

Na srečo je mogoče ta trend obrniti in možgane vrniti v njihovo pravo starost preprosto tako, da več spimo in nadoknadimo pomanjkanje spanja. "Zanimivo je, da se po noči obnovitvenega spanja starost možganov ne razlikuje od začetne vrednosti," navaja študija, ki tudi poudarja, da je "te spremembe mogoče obrniti z obnovitvenim spanjem".

Preberite več na Elle.si