Starši POZOR: to so NEVARNI TikTok trendi, ki so se jih lotili otroci po celem svetu

Starši POZOR: to so NEVARNI TikTok trendi, ki so se jih lotili otroci po celem svetu (foto: Chloe Hammock | TikTok) Chloe Hammock | TikTok
30. 3. 2022

Popularno omrežje TikTok ponovno dviguje prah z zelo nevarnim izzivom, ki je že terjal mlada življenja. Ne, tokrat ne bo govora o plesu ali Dalgona kavi. 

OPOZORILO: S predstavitvijo izzivov želimo zgolj opozoriti na nevarno početje, ki ima lahko trajne posledice na zdravje. Izzivov se ne lotevajte, saj s tem ogrožate sebe in druge. 

TikTok je postal priljubljen predvsem pri mladih, tudi osnovnošolcih in otrocih. Kar bi bilo neškodljivo, če bi ga uporabljali kot vir zabave za učenje plesnih gibov, širjenje kreativnosti, predstavljanje novih oblačil in podobno. A na žalost so objave terjale že kar nekaj življenj, saj so po TikToku zaokrožili nevarni izzivi, v katerih otroci želijo ali čutijo, da morejo sodelovati.

Izzivi pogosto predstavljajo veliko tveganje za poškodbo, povzročijo mentalno škodo in v nekaterih primerih pripeljejo celo do smrti. 

Zavedati se moremo, da se otroci šele učijo razumnega presojanja in še ne ločijo povsem, kaj je zanje dobro in kaj jim lahko škoduje. Potem je tu še želja po pripadnosti in popularnosti, vse skupaj pa vodi v odločitev, da morajo sodelovati v najaktualnejšem izzivu. 

Tu je nekaj nevarnih TikTok trendov, ki so zaokrožili med mladimi: 
IZZIV DAVLJENJA

Trend vam je verjetno znan, saj je zaradi njega umrlo že kar nekaj mladih otrok. Izziv spodbuja uporabnike k zadrževanju sape ali dušenju do omedlevice in izgube zavesti. To lahko pusti dolgotrajno okvaro možganov ali smrt. "Igra davljenja" je sicer obstajala že veliko prej, a so jo uporabniki aplikacije ponovno obudili. 

profimedia
10-letna deklica, ki je izgubila življenje, zaradi sodelovanja v izzivu z davljenjem. 
PILJENJE ZOB

Z izzivom naj bi na hitro poskrbeli za popolnejši nasmeh in sicer tako, da kar doma poskrbimo za bolj ravne zobe. Kako? Preprosto, z nečem, kar imamo vsi v kopalnici: pilico za nohte. Uporabniki so morali s pilico zbrusiti prednje zobe. Kako zelo nevarno zdravju je takšno početje, so razložili zobozdravniki: s piljenjem lahko oseba dolgotrajno poškoduje zobno sklenino in si pridela resen zdravstven problem. 

OGNJENO OGLEDALO

Ste že ugotovili, kaj naj bi naredili pri tem izzivu? Uporabniki so na ogledalo z vnetljivo snovjo narisali obliko in jo nato zažgali. Nemalo primerov se je končalo s hudimi opeklinami. Gre za verjetno enega od najnevarnejših izzivov na TikToku. Trenutno vas bo poizvedovanje po izzivu vodilo le na stran, na kateri se lahko informirate o prepoznavanju škodljivih vsebin in potegavščin na omrežju. 

STRELJANJE Z VODNIMI KROGLICAMI

Izziv smo lahko videli že leta 2020, ko so se otroci zabavali s streljanjem kroglic v razne predmete in to objavili na TikTok. Nekdo je s tem celo uničil mestno kanalizacijo.

V letu 2022 pa je izziv prešel na novo raven: sedaj narekuje, da morajo uporabniki streljati na mimoidoče, torej na ljudi in ne več na predmete. Policija je na tujem že aretirala nekaj oseb, ki so se preizkusile v tej nalogi in opozarja, da je početje nevarno in skrajno neodgovorno, ter da ne bodo imeli nobenega razumevanja do vsakogar, ki izvede takšno dejanje. 

DRŽANJE RAVNOTEŽJA NA ZABOJIH

Z izzivom so si nekateri uporabniki pridelali poškodbe zapestja, gležnja, izpah rame in tudi kakšen zlom. Za kaj gre? Oseba more držati ravnotežje na piramidi, narejeni iz plastičnih zabojev (npr. za mleko), ki so precej nestabilni. Višja, kot je skulptura, več zanimanja požanje posnetek. Verjetno ni potrebno poudarjati, da se je mnogo poskusov zaključilo s padcem in poškodbo. 

IZZIV S SILHUETO

Samo po sebi dejanje ni nevarno, saj ne zahteva, da si oseba fizično škodi. Vse, kar morate storiti, je, da se postavite med vrata, osvetlite z rdečo lučjo in naredite zapeljiv položaj ali zaplešete v ritmu glasbe. Rdeča luč od zadaj vrže senco na telo, tako da nastane črna silhueta.

Problem nastane, ko pride do zlorabe fotografije. Nekateri so namreč vzeli slike silhuet, jih uredili tako, da so bila ženska telesa izpostavljena in jih objavili brez privoljenja. 

Preverite več podobnih vsebin: