Ste obsedeni s čistočo?

Ste obsedeni s čistočo? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 7. 2006

Do kod sega razumna higiena in kje je meja, onkraj katere sledi samouničenje.

Kot večina tipov se držim zlate higienske sredine. Razen pri ušesnih palčkah – dajte mi zavojček s 300 pal­­čkami in že jih bom začel vrteti, dokler jih ne bo zmanjkalo. Jaaa! Kot čisti odvisnik od vatiranega ušesnega o­r­gazma sem se smejal svarilu na embalaži: "Ne uporab­­ljajte va­ti­ranih palčk v sluhovodu." Koga slepijo s tem?

Nato je prišla prva ušesna okužba. "Uporabljate palčke, kajne?" me je vprašal otorinolaringolog, medtem ko je bezal po mojem sluhovodu. Počutil sem se pa, kot bi mi bezal po zobni korenini.

Izkazalo se je, da je vse to vati­ranje sluhovoda le potisnilo ušesno maslo globlje po ka­nalu, kjer se je napravil voščen čep. Ko sem trznil, se je zdravnik nasmehnil. Ta človek je sovražil vatirane palčke in me je naučil lekcijo. "Nikoli," je rekel, ko je porinil instrument globlje, "ne poti­sni va­tira­ne palčke globlje … kot … do … sem!" Au!

Ker se temu nisem mogel odpovedati, sem si našel specialista, ki je dovoljeval čiščenje slu­hovoda z vatirano palčko, na­močeno z vodi­kovim peroksidom. Zopet vati­­ram sluhovod in obračam oči navzgor od veselja.

Naj ostanejo zunaj ušes

Čiščenje sluhovoda z vatiranimi palčkami lah­ko povzroči infekcijo, še huje, porinite pre­glo­boko in morda boste predrli bobnič!

Naš nasvet: Ne počnite ničesar. Za odstranjevanje ušesnega masla je v lekarni brez recepta na voljo precej pripravkov v obliki kapljic ali pršil, pogosto na osnovi morske vode.

Nekoliko starejši način pa so kapljice vodikovega peroksida (razredčenega v razmerju 50 : 50 z vodo) ali mineralnih olj nekajkrat na teden. Enako do­bro je tudi oljčno olje, vendar lahko dišite kot solata.

Nosni manevri

Ste vedeli, da lahko kapljice za nos in nosna pr­šila povzročijo odvisnost? Čezmerna upora­ba povzroča "povratno oteklino" in vedno huj­šo nosno kongestijo oziroma zaprtje. Ekstrem­no vpihovanje se lahko pozna tudi na vašem krv­nem tlaku, kar pomeni, da lahko obstaja nekaj takega, kot so ubijalske kapljice za nos.

Naš nasvet: Ko boste naslednjič imeli zama­šen nos, po­skusite z navadno slano vodo. V le­karnah do­bi­te poceni solne raztopine v poso­di­­cah s ka­pal­ko. Olajšajo kongestijo z vlaženjem suhe nosne sluznice in čezmerna uporaba ni možna. Sluz lahko raztopi tudi jema­nje anti­hi­s­taminika ali vdihavanje pare.

Omejite ščipanje nohtov na nogah

Kompulzivno skrajševaje nohtov na stopalih lahko povzroči vrast nohtov v obnohtje. V eks­tremnih primerih se lahko razvije okužba ko­sti ali gangrenozna razjeda, ki se lahko konča celo z amputacijo.

Tudi pri običajnem vraščenem nohtu je treba pogosto odstraniti del no­h­­­­ta in nohtni matriks tako, da več ne zraste.

Naš nasvet: Nikoli ne nosite pretesnih čev­ljev. Vedno skrajšajte nohte v ravni črti. In ne na­čnite nohtne jagodice s čezmerno skrajšavo ali pregloboko ob robovih nohta.

Higiena ne bi smela segati pod kožo

Raziskava, iz leta 2005 je pokazala, da si 37 od­stotkov moških ni umilo rok po opravljeni po­trebi na stranišču. Umazano, da, vendar pa nas je tudi nekaj, ki si ne moremo prenehati umi­vati rok.

Nekateri moški si z umivanjem dobe­sedno zdrgnejo kožo. Umivajo in umivajo do­ločen predel in ga nato še zdrgnejo, da je res čist. To travmatizira zgornjo plast kože, ki se nato zadebeli in postane rjavkasta. To lahko dodatno razdraži živčne končiče, kar sproži začarani krog srbenja in praskanja.

Celo blago čezmerno umivanje kože ji odvza­me naravne masti in lahko pretvori epider­mis v nekaj, kar je najbolj podobno z aknami po­su­temu usnju. To se lahko zgodi na vašem obra­zu, kjer lahko preveč mila spravi vaše lojnice v čezmerno produkcijo, zamašitev por in foli­klov, kar pa sproži nastanek aken.

Naš nasvet: Pustite močna mila pri miru. Poskusite z brezalkoholnimi, koži prijaznimi pripravki. Uporabite blago peneče se či­stilo in ne umi­vaj­te se več kot dvakrat na dan.

Prav tako ne potrebujete do­datnih ukrepov za eksfoliacijo, saj je čisto naravna. Ko se bo­ste naslednjič kopali, bo na tisoče mrtvih kožnih celic že odpadlo z vašega telesa. Eks­foliacija z abrazivnimi kremami pospešuje ta proces, ven­dar čezmerna uporaba lahko "ogo­li" epi­dermis. Ne uporabljajte eksfoliacije več kot dva- do tri­krat na teden.

Nežneje nad zobe

"Ščetkanje zob ne potrebuje veliko sile," pravi Ronald Goldstein, dr. dent. med. Zdra­vil je mo­š­ke, ki so si odščetkali sklenino (zunanjo, naj­tršo plast, ki prekriva zob), in tiste, ki to po­čeli tako dolgo, dokler se jim dlesen ni skrčila.

Energično ščetkanje zatem zdrgne tudi veliko mehkejši zobni cement, ki prekriva korenino, kar lahko povzroči večjo občutljivost, gnitje in deformacijo zob.

Kako lahko veste, ali ščetkate premočno? Poglejte zobno ščetko. Če so ščeti­ne obrabljene ali zvite že po nekaj mesecih upo­rabe, ste tisti grešnik.

Če ščetkate pravilno, bi morala biti vaša zobna ščetka po šestih mesecih uporabe skoraj enako kot takrat, ko ste jo kupili. Za dob­ro vaših ust se posvetujte še z zobo­zdravnikom, ali pravilno ščetkate.

Podobno zdravo je tudi nitkanje zob, vendar ne, če si z njo dlesni zadavite. Veliko ljudi namreč prežaga dlesni z vle­čenjem nitke naprej in nazaj skozi to mehko tki­vo. Premikajte zobno nitko nežno prek dle­s­ni, da odstranite ostanke hrane, in nato gor in dol na vsaki strani zoba.

Bleščeči intimni deli

Odprtine pod nivojem popka redko potrebujejo čiščenje. Rektalno srbenje oziroma pruritus je lahko posledica slabe higiene, se pravi, ko ostanejo fekalni delci ujeti v kožne gube blizu anusa (zadnjika).

Vendar srbenje in iritacijo lahko povzroči tudi čezmerno drgnjenje s to­aletnim papirjem in/ali čezmerno umivanje. Rektalno področje je naravno mastno, kar pre­prečuje iritacijo. Ne odmilite si naravnih maš­čobnih kislin.

Enako velja tudi za vaše premoženje, ki po­trebuje veliko manj vzdrževanja, kot si lahko predstavljate. Čezmerno drgnjenje pubičnega predela lahko povzroči vnetje kože in vrast dlak, ki se lahko spremenijo v pustule. Umivati morate previdno, ne močno. Varčujte z mi­lom in tako ne boste odstranili maščob, ki jih potrebujete za preprečevanje nečesa, kar ni vidno z očesom.

Janko Korošec