Jagode so bogat vir vitaminov in mineralov.
Vsebujejo veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja ter različne sadne kisline, vitamin A ter vitamine B1, B2 in C. Velja tudi omeniti, da ima sto gramov jagod le 36 kalorij. Nedavna raziskava je pokazala, da jagode uravnavajo raven sladkorja v krvi in že samo 130 g svežih jagod lahko zelo zmanjša to raven. Hitro nasitijo in so skoraj brez kalorij.
Poleg tega večje količine vsebujejo veliko mangana, ta pa je pomemben za izgorevanje maščob, ker spodbudi ravno tiste encime našega telesa, ki sodelujejo pri presnovi. Kilogrami se tako še hitreje topijo! Sladkor v jagodah je predvsem v obliki fruktoze in sorbita, ki počasi prehajata v kri. Rezultat: raven krvnega sladkorja in izločanje inzulina ostajata v normalnih mejah, zato nas ne napade volčja lakota.
Jejte in ostanite vitki
Če bi se radi počutili malo lažje in stopili la kakšen kilogram ali dva, potem imamo za vas popoln jedilnik s 1.200 kalorijami na dan. Pazite pa, da boste veliko pili – vodo in zeliščne čaje brez sladkorja.
Zajtrk
Ovseni kosmiči z jagodami in grenivko
- 100 g jagod
- pol grenivke
- 40 g ovsenih kosmičev
- 0,15 l grškega jogurta
Jagode operite, jih očistite in prepolovite. Polovico grenivke olupite in jo zrežite na majhne koščke. V globok krožnik dajte ovsene kosmiče in jim primešajte sadje. Prelijte z jogurtom in pustite stati nekaj minut.
Malica
Skodelica jagod (lahko tudi eno jabolko ali pomarančo). Če ste zelo lačni, pojejte še nekaj žlic skute ali navaden jogurt.
Kosilo
Palačinke z jagodami
- 0,15 l mandljevega mleka
- 1 jajce
- morska sol
- sladilo
- 40 g pšenične moke
- 2 žlički osatovega olja
- 100 g jagod
- kos črne čokolade
Polovico mleka razžvrkljajte z jajcem, dodajte ščepec soli, nekaj kapljic sladila in presejano moko ter vse skupaj zmešajte v gladko testo. V teflonski ponvi segrejte olje in specite dve palačinki. Jagode operite, očistite in jih zrežite na tanke rezine ter te porazdelite po palačinkah. Po jagodah naribajte črno čokolado.
Malica
Kruhki s skuto
- 2 rezini polnozrnatega kruha s skuto
- 100 g jagod
Večerja
Piščančja solata
- 100 g puranjih prsi
- poljubna količina zelene solate
- 50 g jagod
Piščančje prsi oplaknite s hladno vodo, jih osušite in zrežite na trakove. Na malo olja jih popecite v teflonski ponvi. Očistite zeleno solato in nanjo položite piščančje trakove. Začinite po okusu, nato pa lahko dodate še jagode ali pa jih pojeste same ob ali po solati.
Fotografija: Shutterstock
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"