Alkoholne pijače v prekomernih količinah resno ogrožajo zdravje. Nekatere raziskave pa namigujejo, da imajo v manjših količinah morda tudi pozitivne učinke.
Pred kratkim se je izkazalo, da pivo lahko koristi zdravju črevesja. V eni od novih raziskav so strokovnjaki ugotovili, da pivo lahko pozitivno vpliva na črevesni mikrobiom. To pa še ni vse: omenjena pijača naj bi prav tako krepila imunski sistem ter celo preprečevala bolezni srca in ožilja.
Preden pričnete nazdravljati, pa naj opozorimo, da so številni strokovnjaki omenjeno raziskavo močno skritizirali.
So rezultati raziskave sploh zanesljivi?
Prva rdeča zastavica omenjene raziskave je dejstvo, da jo je financiral laboratorij, ki se ukvarja s fermentacijo piva in je del pivovarne Tsingtao - ene od dveh največjih pivovarn na Kitajskem.
Poleg tega dva od petih avtorjev študije prihajata iz laboratorija te pivovarne, zato je možno, da gre za konflikt interesov.
Helmut Seitz, strokovnjak, ki že vrsto let preučuje vplive alkohola na telo, zaradi tega močno dvomi v zanesljivost omenjene raziskave.
"Seveda so v pivu določene sestavine, ki blagodejno vplivajo na zdravje, na primer izvleček hmelja. A to še ne pomeni, da je pitje piva v splošnem koristn. Ravno uživanje alkohola povezujemo z nastankom raka na debelem črevesu in številnimi drugimi obolenji," pojasnjuje.
Pivo ali vino?
Omenjeni strokovnjak ob tem dodaja, da je pivo po njegovem mnenju še bolj škodljivo za črevesje, kakor vino. Kljub temu pa opozarja, da sta obe pijači v splošnem zdravju škodljivi in da alkohol v nobenem primeru ni nekaj, kar bi lahko uvrščali med zdrave pijače.
Vir: n1info.hr
Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?
Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?