Tako pogosto bi morali zavreči spodnje perilo, pravijo raziskovalci

Tako pogosto bi morali zavreči spodnje perilo, pravijo raziskovalci (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2020

V predalih za spodnje perilo se skriva marsikaj – zagotovo se tudi v vašem najdejo spodnjice, ki so … No, videle že boljše dni.

Saj veste, tiste udobne, ki so zaradi pranja že popolnoma zbledele, malce razvlečene in imajo majhne luknjice na zadnji strani – a kljub temu se enostavno ne morete ločiti od njih.

No, po mnenju strokovnjaka bi se jih morali brez daljšega premišljevanja znebiti in jih nadomestiti z novimi.

Bakterije lahko ostanejo na spodnjem perilu tudi po pranju

Profimedia

Spodnje perilo je daljši čas v tesnem stiku s kožo, natančneje v stiku z intimnimi predeli. Na spodnjicah ostaja veliko odmrle kože iz teh predelov in tudi bakterije – tako dobre, ki so naravno prisotne v našem telesu, kot slabe, ki so lahko posledica okužb, kot so glivice in spolno prenosljive okužbe, je za Mirror povedala dr. Shirin Lakhani.

Obstaja tudi nekaj raziskav, ki kažejo, da se s pranjem ne odstranijo vedno vse bakterije, kot je denimo E.coli.

»Ne glede na to, kako se trudite, da bi te bakterije sprali, se jih v resnici ne morete v celoti znebiti, kar pomeni, da lahko končajo na vašem spodnjem perilu,« je za HuffPost razložil Philip Tierno, profesor mikrobiologije in patologije na newyorški univerzi.

E.coli je je sicer del normalne črevesne flore v prebavnem traktu ljudi in živali in večina sevov je nepatogenih za gostitelje, kar pomeni, da ni nujno, da bodo škodovale našemu zdravju. A kljub temu ...

Vendar pa je treba spodnje perilo redno prati in to po vsaki nošnji, opozarja prof. Tierno.

Kar pa se tiče nakupa novega spodnjega perila

Profimedia

Spodnjice naj bi zavrgli vsakih 6 do 12 mesecev.

Strokovnjakinja zato svetuje, da spodnje perilo osvežimo vsaj enkrat na leto.
  • Perilo, ki je že v slabšem stanju, prav tako elastika, tistega se je dobro znebiti že prej.
  • Prav tako svetuje pogostejšo menjavo spodnjega perila, ki ga nosimo pri športnih aktivnostih.

Philip Tierno svetuje še, da se spodnje perilo pere vroči vodi z detergentom, ki lahko učinkovito odstrani organizme. Seveda se vsi materiali ne morejo prati pri visokih temperaturah, v tem primeru jih operemo s hladno ali toplo vodo in prav tako z detergentom, ki lahko učinkovito odstrani organizme. Perilo pa je najbolje sušiti na soncu, da svoje delo opravijo še UV žarki.

Preverite še:
Ali pa: